1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Maailmantähdet palasivat Eugenen legendaariselle yleisurheilunäyttämölle – olympiavoittaja Miller-Uibo pinkoi huippuajan

Moukari lensi uusitulla Hayward Fieldillä lähes 82 metriin, pisimmälle sitten vuoden 2017.

Yleisurheilu
Shaunae Miller-Uibo
400 metrin hallitseva olympiavoittaja, Bahaman Shaunae Miller-Uibo, on aloittanut olympiavuoden vahvasti.Getty Images

Ratakierroksen juoksun hallitseva olympiavoittaja Shaunae Miller-Uibo on aloittanut olympiakevään räväkästi. Lauantaina bahamalaistähti kellotti kauden ensimmäisessä 400 metrin kisassaan Yhdysvaltain Eugenessa huippuajan 49,08 ja jätti kovimmat haastajansa yli sekunnin päähän.

Kilpailu oli Miller-Uibolle vasta kauden toinen. Huhtikuun alussa hän pinkoi 200 metriä maailman kärkiaikaan 22,03.

Vuoden 2022 MM-areenalla Hayward Fieldillä Oregonissa kilpailtiin lauantaina Continental World Tour Gold -sarjan kauden ensimmäinen osakilpailu. Legendaarinen yleisurheilupyhättö Hayward Field on perinteisesti isännöinyt Yhdysvaltain yleisurheilumestaruuskisoja, olympiakarsintoja ja monesti myös yliopistosarja NCAA:n mestaruuskisoja, kuten tänäkin kesänä.

Haywardin stadionille tehtiin mittava, miltei kolme vuotta kestänyt remontti tulevia MM-kilpailuja silmällä pitäen, ja lauantaina stadionilla käytiin ensimmäiset kansainväliset kilpailut yli kolmeen vuoteen. Vuoden 2022 MM-kilpailut ovat historian ensimmäiset Yhdysvaltojen isännöimät yleisurheilun MM-kilpailut.

Tähän aikaan vuodesta tehdyt kauden kärkitulokset harvemmin kiilaavat kovin korkealle kaikkien aikojen ennätyslistoilla, mutta Miller-Uibon aika 49,08 on Hayward Fieldin uusi kenttäennätys 0,26 sekunnilla. Kovempaa on viimeksi juostu Dohan MM-finaalissa 2019, jossa Bahrainin Salwa Eid Naser kukisti Miller-Uibon molempien juostessa hirmuajat 48,14 ja 48,37.

Hayward Field
Eugenen ikoninen yleisurheilupyhättö Hayward Field koki kolmevuotisen remontin aikana ison muodonmuutoksen.Getty Images

Viime kaudella 80 metrin moukaristikerhoon noussut Yhdysvaltain Rudy Winkler osoitti Eugenessa, että viime vuoden maailman kärkitulos 80,70 ei ollut vain yksittäinen onnenkantamoinen. Winkler, 26, rykäisi lauantaina moukarin viimeisellä yrityksellään hurjaan tulokseen 81,98, jääden vain 54 senttimetriä Pohjois-Amerikan ennätyksestä.

Pidemmän moukarikaaren on viimeksi heittänyt Puolan Pawel Fajdek (83,44) vuonna 2017. 80 metrin moukaritulokset ovat entistä harvinaisempia: viimeisen neljän vuoden aikana uusia nimiä 80 metrin kerhossa ovat olleet Puolan Wojciech Nowicki ja Britannian Nick Miller. Muiden muassa Suomen Aaron Kangas, viime vuoden maailmantilaston viitonen tuloksella 79,05, on tyrkyllä harvinaiseen seuraan.

Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinn oli Eugenessa täysin omaa luokkaansa 100 metrin aitajuoksussa. Viikko sitten loistoajan 12,32 kellottanut Camacho-Quinn juoksi Eugenen tihkusateessa ajan 12,46. Hän voitti kisan ylivoimaisesti lähes neljän kymmenyksen erolla toiseksi tulleeseen Jamaikan Britany Andersoniin (12,82).

Anderson on kilpaillut aiemmin myös Suomessa. Hän juoksi kesällä 2019 Joensuussa 19-vuotiaiden yhä voimassa olevaksi maailmanennätykseksi 12,71 kukistaen sadasosalla samassa kisassa Suomen ennätyksen juosseen Annimari Kortteen. Anderson, 20, ei ole sittemmin parantanut ennätystään.

400 metrin aitajuoksun kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva MM-hopeamitalisti Sydney McLaughlin juoksi 100 metrin aitamatkalla ennätyksensä 12,86.

Continental World Tour Gold -kilpailusarja jatkuu kahdella osakilpailulla 9. toukokuuta Tokiossa ja Walnutissa, Kaliforniassa. Sarjan Suomen osakilpailu, Paavo Nurmen kisat, käydään Turussa kaksipäiväisinä 7.–8. kesäkuuta.

Johannes Vetter kiskaisi ysikymppisen

Saksan keihäshirmu Johannes Vetter heitti kotikaupungissaan Offenburgissa huipputuloksen 91,50. Hän paransi Intian Neeraj Chopran nimissä ollutta kauden kärkitulosta 88,07 noin 3,5 metriä. Vetter heitti yli 90-metrisensä viidennellä kierroksella. Sitä edelsi kaksi yli 88-metristä heittoa.

Vetter heitti viime syyskuussa kaikkien aikojen toiseksi kovimman tuloksen 97,76. Heitto sai monet spekuloimaan, olisiko 28-vuotiaasta saksalaisesta rikkomaan tshekkilegenda Jan Zeleznyn 25 vuotta vanhaa maailmanennätystä 98,48.

Vetterin kevätvire enteilee hyvää myös olympiakultajahtia ajatellen. Rion olympialaisissa 2016 hän jäi neljänneksi, mutta voitti seuraavana vuonna maailmanmestaruuden.

Yhdysvaltalaissprintteri Fred Kerley juoksi Miamissa 100 metrin kauden kärkiajaksi 9,91. Myötätuulta juoksussa oli juuri sopivasti sallitut kaksi metriä sekunnissa.

Kerleystä, 25, tuli samalla historian kolmas mies, joka on alittanut 100 metrillä 10 sekuntia ja päämatkallaan 400 metrillä 44 sekuntia. Vastaavaan ovat aiemmin pystyneet Yhdysvaltain Michael Norman (9,86 ja 43,45) ja 400 metrin ME-mies, eteläafrikkalainen Wayde Van Niekerk (9,94 ja 43,03).

Norman ja Van Niekerk ovat ainoat, jotka ovat edellä mainittujen haamurajojen lisäksi rikkoneet 200 metrillä 20 sekuntia. Se lienee Kerleynkin suunnitelmissa, sillä hänen ennätyksensä matkalla on 20,24.

Lue myös:

ME-juoksija Eliud Kipchoge juoksi kauden kärkiajan Twenten lentokentällä – vastustajat jäivät maratonilla yli kahden minuutin päähän

Ruotsi-ottelu palaa ensi vuonna ikoniselle Helsingin olympiastadionille kahdeksan vuoden tauon jälkeen

Suomalainen keihäänheittäjä otti riskin uhmatessaan matkustussuosituksia – loistavaa leiriä Etelä-Afrikassa viettävä Toni Kuusela nakkaa 80-metrisiä joka kisassa

Mitä ihmettä suomalaisessa yleisurheilussa on tapahtumassa? Nuoret urheilijat paukuttelevat ennätyksiä rikki ja kaikki on mahdollista, sanovat asiantuntijat

Tokion olympialaisiin valittiin lisää urheilijoita – Hulkko, Junnila, Pulli, Ruoste ja Tenkanen kisakoneeseen