Hyppää sisältöön

Sebastien Ogier kolaroi Kroatian MM-rallissa siviiliauton kanssa ja pakeni onnettomuuspaikalta poliisin estelystä huolimatta – katso videot erikoisista tilanteista

Ogier osui siirtymätaipaleella toiseen autoon. Tilanteen jälkeen kuvatulla videolla hän näyttää pakenevan onnettomuuspaikalta, vaikka poliisi yritti estellä ranskalaista.

Sebastien Ogier Kroatian MM-rallissa 2021.

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Sebastien Ogier lähti Kroatian MM-rallin päätöspäivään kärkipaikalta, mutta hän joutui erikoiseen onnettomuuteen lähdettyään huollosta kohti ensimmäistä erikoiskoetta. Ogier kolaroi siviiliauton kanssa kaistanvaihtotilanteessa ja Yariksen oikea kylki koki vaurioita.

Katso video tilanteesta (siirryt toiseen palveluun) oheisesta twiitistä.

Tilanteen jälkeen kuvatuilla videoilla näkyy, kuinka Ogier lähti onnettomuuspaikalta kiireellä kohti ensimmäistä erikoiskoetta, vaikka poliisi yritti estellä ranskalaista (siirryt toiseen palveluun).

Ogier piti kärkipaikkansa vielä päivän ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen, mutta toisella pätkällä hän jäi tallitoveri Elfyn Evansille seitsemän sekuntia ja putosi toiseksi. Kartanlukija Julien Ingrassian puoleinen tuulilasi oli pysynyt ehjänä kolarin jäljiltä, mutta Ingrassia veti päähänsä paksut lasit ovenraosta käyneen puhurin takia.

Voit katsoa videota Ogierin ajosta 18. erikoiskokeella pääkuvan videolta.

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila ei muista montaa vastaavanlaista tapausta pitkältä uraltaan MM-sarjan kartanlukijana.

– Nuo ovat harvinaisia. Jos mietin taaksepäin, en muista viimeisen 15 vuoden ajalta kuin yksittäisiä tapauksia. Jordaniassa 2009 tai 2008 oli yksi, ja kerran Walesissa Sebastien Loeb on ajanut katsojan kanssa yhteen. Sitä en tiedä, onko pienempien luokkien autoilla ollut kolareita.

Anttilan mukaan vaikutti siltä, että epäonnisessa tilanteessa Ogier oli aikeissa leikata kaistan yli bussipysäkille, kun auto osui takaa kylkeen.

– Ovissa on peilit, mutta ongelma on se, ettei niistä WRC-autojen peileistä näe yhtään mitään.

"Peli ei ole vielä pelattu"

Ogier putosi kisassa toiseksi, mutta hän on Anttilan mukaan edelleen pelissä mukana, vaikka itse kisan ulkopuolinen tapaus varmasti nakertaakin.

– Tuohan on totta kai henkinen kolaus, eikä se asetelmaa tietenkään paranna millään tavalla. Toisaalta Ogier on sellainen taistelija, että hän syttyy myös tuollaisesta. Peli ei ole pelattu vielä, mutta pidän todella vahvana suorituksena sitä, jos hän pystyy vielä voittamaan kisan.

– Ingrassia piti laseja päässä, eli joku viima sinne autoon tulee, eikä se ainakaan helpota tilannetta. Ingrassia on varmasti myös pelästynyt tilannetta, ja jonkinlainen muistijälki on jäänyt. Tuo tuli ihan puskista sinne kartturin puolelle, MM-sarjan kokenein kartanlukija toteaa.

Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala uskoo myös, ettei Ogier häiriintynyt tapauksesta liikaa.

– Tunnen "Sebin" hyvin, ja vaikkei se nyt parasta fiilistä hänelle varmasti tuonutkaan, hän on huippuammattilainen ja hän saa varmasti ladattua itsensä jopa voittotaisteluun. Luotan kuskeihini täysin, Latvala sanoi WRC:n lähetyksessä.

– Ovi ei ole ihan normaalilla paikallaan, mutta teknisesti auton pitäisi olla ihan kunnossa. On sääli, ettei aerodynamiikka nyt täysin toimi suunnitellulla tavalla, mutta on vaikea arvioida, kärsivätkö he ajallisesti. Julien käytti laseja, koska ovessa on pieni rako ja sieltä voi tulla pölyä ja muuta sisään.

Koska kolari tapahtui siviililiikenteessä, asiaa käsiteltäneen normaalisti paikallisen poliisin ja vakuutusyhtiön kanssa.

– Tuollaiset ovat aina tiimin tehtäviä hoitaa. Tuollaisen sattuessa pitää varmistaa, ettei henkilövahinkoja ole käynyt ja täytyy antaa tiimin yhteystiedot, jotta voi olla yhteydessä, Anttila sanoo.

Ogier nousi kisassa lopulta voittoon viimeisellä erikoiskokeella.

LOPPUTULOKSET, EK 20/20:

1. Sebastien Ogier Toyota 2.51.22,9

2. Elfyn Evans Toyota +0,6

3. Thierry Neuville Hyundai +8,1

4. Ott Tänak Hyundai +1.25,1

5. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +3.09,7

6. Takamoto Katsuta Toyota +3.31,8

7. Gus Greensmith M-Sport Ford +3.58,8

8. Craig Breen Hyundai +4.28,2

9. Mads Östberg Citroen +10.00,8 (WRC2)

10. Teemu Suninen M-Sport Ford +10.29,3 (WRC2)

11. Kajetan Kajetanowicz Skoda +12.00,9 (WRC3)

12. Marco Bulacia Wilkinson Skoda +12.03,5 (WRC2)

13. Emil Lindholm Skoda +13.15,5 (WRC3)

MM-PISTEET 3/12 OSAKILPAILUN JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 61

2. Thierry Neuville Hyundai 53

3. Elfyn Evans Toyota 51

4. Ott Tänak Hyundai 40

5. Kalle Rovanperä Toyota 39

6. Craig Breen Hyundai 24

Takamoto Katsuta Toyota 24

8. Adrien Fourmaux M-Sport Ford 12

Gus Greensmith M-Sport Ford 12

10. Dani Sordo Hyundai 11

VALMISTAJIEN PISTEET:

1. Toyota 138

2. Hyundai 111

3. M-Sport Ford 42

4. Hyundai 2C Competition 28

Uutista päivitetty klo 11.15: lisätty Miikka Anttilan kommentit.

Uutista päivitetty klo 11.24: lisätty Jari-Matti Latvalan kommentit.

Uutista päivitetty klo 12.47: muutettu otsikkoa ja lisätty linkki videoon, jolla Ogier pakenee poliisia.

Lue myös:

Jari-Matti Latvalan Toyota hallitsi Kroatian MM-rallin olosuhteet - asiantuntija hämmästeli Hyundain ratkaisevaa rengassekoilua: “Ei nyt kovin kovaa asiantuntemusta vaadi”

Ogier nousi Kroatian MM-rallin ykköseksi, Evansin virhe lopussa maksoi voiton – Jari-Matti Latvalan Toyotalle kauden toinen kaksoisvoitto

Rajusti metsään! Tähän avauserikoiskokeen ulosajoon hupenivat Kalle Rovanperän menestyshaaveet Kroatian MM-rallissa: "Ihan oma virhe se oli"

Jari-Matti Latvalalta yllätyspaljastus – Sebastien Ogier on esittänyt poikkeuksellisen toiveen uransa jatkosta