Hyppää sisältöön

Hurja sekuntitaistelu! Sebastien Ogier nousi dramaattisesti Kroatian MM-rallin voittoon – Elfyn Evans taipui katkerasti kuudella kymmenyksellä

Toyotan Sebastien Ogier nousi Kroatian MM-rallin voittajaksi Power Stagella. Katso jännittävät loppuratkaisut oheisesta videosta.

Sebastien Ogier Kroatian MM-rallissa 2021.

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Sebastien Ogier nousi Kroatian MM-rallin voittoon viimeisellä erikoiskokeella. Ogier löi tallikaveri Elfyn Evansin Power Stagella 4,5 sekunnilla ja nousi kisan voittoon kuuden kymmenyksen erolla. Hyundain Thierry Neuville ajoi kolmanneksi kolmatta kertaa tällä kaudella.

Toyotalle kaksoisvoitto oli kauden toinen, ensimmäinen tuli kauden avauskisassa Monte Carlossa ja silloin järjestys kahdella kärkimiehellä oli sama. Jari-Matti Latvala on saanut erinomaisen startin tiimin tallipäällikkönä, ja Toyota johtaa valmistajien MM-sarjaa 27 pisteen erolla Hyundaihin.

Ogier voitti myös Power Stagen ja nappasi viisi lisäpistettä MM-sarjaan. Hän nousi MM-sarjan kärkeen 61 pisteellään. Neuville on toisena kahdeksan pisteen päässä, ja Evans on kolmantena.

Evans johti ennen 14 kilometrin mittaista erikoiskoetta 3,9 sekunnilla, mutta pieni virhe aivan kisan viimeisissä mutkissa maksoi lopulta voiton, kun hän hävisi 4,5 sekunnilla ja menetti etunsa.

Kauden toisen ja uransa 51. MM-rallivoiton ottaneen Ogierin päivä oli värikäs, kun aamulla hän kolaroi siviiliauton kanssa siirtymätaipaleella matkalla ensimmäiselle erikoiskokeelle. Tilanteen jälkeen hän lähti poliisin estelyistä huolimatta paikalta pois (siirryt toiseen palveluun). Auto oli kolhiintunut oikealta kyljeltään, eikä ranskalainen uskonut, että hänen viimeinen aikansa riittäisi voittoon.

– Näytti siltä, että se meni ihan viimeisille metreille ja ratkesi Elfynin pieneen virheeseen. Koko tiimi on tehnyt ison työn, ja nyt on aika tunteellinen hetki. Oli rengasrikkoa ja vielä tuo tilanne aamulla. Olin iloinen, että olin vielä mukana kisassa. Tällaisen tunteen takia tätä kai tehdään, Ogier sanoi WRC:n lähetyksessä.

– Sanoin Elfynille vain olevani pahoillani. Hän teki myös hienon työn, ja vain yksi voi voittaa. Olen tosi tyytyväinen kisaan ja kiitollinen tiimille.

"Ylimääräinen liekki syttyy"

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila hehkutti Ogierin suoritusta. Vaikka päivä oli hankala, seitsenkertainen maailmanmestari nousi taas voittoon.

– Tuollaisina vaikeina hetkinä häneen syttyy ylimääräinen liekki, ja hän saa puristettua itsestään vähän lisää.

Anttilan sääntötuntemuksen mukaan Ogier ei voi saada aamun kolaristaan ja pakenemisestaan aikasakkoa, joka vaikuttaisi enää rallin tuloksiin. Toisaalta säännöissä vaaditaan tieliikennesääntöjen noudattamista.

– Ylinopeuksista on selvät säännöt, mutta en tiedä, että tuollaisista siviililiikenteen tilanteista olisi sellaista sääntöä, joka vaikuttaisi ralliin.

Toyotan urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström sai jännittää muun tiimin kanssa kisaa aivan loppumetreille saakka. Evansin pieni hetki lopussa nosti pulssia entisestään.

– En tiedä, mitä sanoa. Elfyn vähän säikäytti meitä tuossa lopussa, mutta olipahan taistelu. 0,6 sekuntia eroa. Iso juttu tiimille, tämä oli uusi kisa, jota varten oli paljon työtä ja näytti siltä, että teimme hyvää työtä. Nyt pitää vähän tasailla pulssia, Lindström puhalteli WRC:n lähetyksessä.

WRC2-luokan voitti norjalainen Citroen-kuski Mads Östberg. M-Sportin Teemu Suninen ajoi toiseksi 28,5 sekuntia Östbergille hävinneenä. WRC3-luokassa Emil Lindholm sijoittui niin ikään toiseksi, voiton vei puolalainen Kajetan Kajetanowicz yli minuutin erolla.

Suninen oli loppujen lopuksi tyytyväinen kisaansa. Yhtä ulosajoa lukuun ottamatta kisa oli melko tasainen.

– Lähtökohta ilman kunnon testejä oli hankala, mutta pystyimme osoittamaan vauhtiamme. Toivottavasti olen taas jatkossa WRC-autossa, niitä on jo ikävä, Suninen sanoi viimeisen erikoiskokeen jälkeen.

Junioreiden JWRC-luokassa Lauri Joona sijoittui kolmanneksi. Voiton vei britti Jon Armstrong, jolle Joona, 24, hävisi uransa ensimmäisessä asfalttirallissa 48,8 sekuntia. Perjantaina ulosajon takia aikaa menettänyt Sami Pajari oli kuudes, mutta hän ajoi peräti yhdeksän pohja-aikaa.

LOPPUTULOKSET, EK 20/20:

1. Sebastien Ogier Toyota 2.51.22,9

2. Elfyn Evans Toyota +0,6

3. Thierry Neuville Hyundai +8,1

4. Ott Tänak Hyundai +1.25,1

5. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +3.09,7

6. Takamoto Katsuta Toyota +3.31,8

7. Gus Greensmith M-Sport Ford +3.58,8

8. Craig Breen Hyundai +4.28,2

9. Mads Östberg Citroen +10.00,8 (WRC2)

10. Teemu Suninen M-Sport Ford +10.29,3 (WRC2)

11. Kajetan Kajetanowicz Skoda +12.00,9 (WRC3)

12. Marco Bulacia Wilkinson Skoda +12.03,5 (WRC2)

13. Emil Lindholm Skoda +13.15,5 (WRC3)

MM-PISTEET 3/12 OSAKILPAILUN JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 61

2. Thierry Neuville Hyundai 53

3. Elfyn Evans Toyota 51

4. Ott Tänak Hyundai 40

5. Kalle Rovanperä Toyota 39

6. Craig Breen Hyundai 24

Takamoto Katsuta Toyota 24

8. Adrien Fourmaux M-Sport Ford 12

Gus Greensmith M-Sport Ford 12

10. Dani Sordo Hyundai 11

VALMISTAJIEN PISTEET:

1. Toyota 138

2. Hyundai 111

3. M-Sport Ford 42

4. Hyundai 2C Competition 28

Uutista päivitetty klo 16.51: lisätty kommentteja.

Uutista päivitetty klo 18.48: lisätty Miikka Anttilan kommentteja.

Lue myös:

Jari-Matti Latvalan Toyota hallitsi Kroatian MM-rallin olosuhteet - asiantuntija hämmästeli Hyundain ratkaisevaa rengassekoilua: “Ei nyt kovin kovaa asiantuntemusta vaadi”

Ogier nousi Kroatian MM-rallin ykköseksi, Evansin virhe lopussa maksoi voiton – Jari-Matti Latvalan Toyotalle kauden toinen kaksoisvoitto

Sebastien Ogier kolaroi Kroatian MM-rallissa siviiliauton kanssa ja pakeni onnettomuuspaikalta poliisin estelystä huolimatta – katso videot erikoisista tilanteista