Hyppää sisältöön

Jari-Matti Latvalan Toyota hallitsi Kroatian MM-rallin olosuhteet - asiantuntija hämmästeli Hyundain ratkaisevaa rengassekoilua: “Ei nyt kovin kovaa asiantuntemusta vaadi”

Kroatian MM-ralli oli kauden toisen kaksoisvoiton ottaneen Toyotan juhlaa. Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila ihmetteli Hyundain rengasvirhettä, joka maksoi tiimille paljon.

Ott Tänak Kroatian MM-rallissa 2021.

Monte Carlon MM-rallissa Toyota otti kaksoisvoiton ja Kalle Rovanperä täydensi panoksen ajamalla neljänneksi. Rovaniemen kisasta helmikuun lopussa odotettiin niin ikään japanilaisvalmistajan näytöstä, mutta Hyundai varasti show’n nappaamalla sijat 1, 3 ja 4.

Kauden kolmannesta kisasta tuli jälleen Toyotan näytös. Sebastien Ogier ajoi kauden toiseen voittoon ja Elfyn Evans nappasi kauden toisen kakkossijan. Uran ensimmäinen asfalttivoitto oli lähellä, mutta walesiläinen teki pienen virheen Power Stagen lopussa ja Ogier kaahasi kuudella kymmenyksellä ohi.

MM-sarjan kärjessä kisaan lähteneen Rovanperän viikonloppu oli lyhyt, kun hän ajoi ulos heti avauserikoiskokeella. Neljättä Yarista käskyttävä Takamoto Katsuta ajoi aiempien kisojen tapaan kuudenneksi.

Hyundain kisa sai ratkaisevan kehnon käänteen lauantaiaamuna, kun tiimi valitsi neljän erikoiskokeen aamulenkille kolme pehmeää ja kaksi kovaa rengasta. Toyotan viiden kovan pyörän setti oli huomattavasti toimivampi, ja kärjessä avauspäivän jälkeen ollut Thierry Neuville putosi kolmanneksi.

Lauantaiaamuna menetettyjä sekunteja Neuville ei pystynyt kirimään enää missään vaiheessa kilpailua kovasta yrittämisestä huolimatta. Anttila ihmetteli kisan jälkeen edelleen sitä, miten väärin Hyundai saattoi valita.

Aamulla ajettiin kaksi 20 kilometrin pitkää erikoiskoetta, ja lämpötila oli nousemassa aamun mittaan sellaisiin lukemiin, jossa pehmeä pyörä ei enää toimi.

– Väärä valinta voi johtua siitä, että tultiin Pirellin uuden renkaan kanssa puhtaaseen asfalttiralliin, eikä tiimeillä ollut vielä riittävästi tietoa renkaista. Ei se tosin nyt kovin kovaa asiantuntemusta vaadi tietääkseen, että noissa lämpötiloissa noin pitkälle lenkille otetaan kova pyörä, Anttila totesi.

– He lahjoittivat sekunteja aika helposti ja tekivät riskirengastuksen, kun kaikki lähtivät vielä samoilla renkailla. Hyundai menetti kisan siihen, eivätkä he päässeet sellaiseen vauhtiin, mitä olisi odotettu.

Jari-Matti Latvala (kesk.) on päässyt juhlimaan tallipäällikkönä Julien Ingrassian (vas.) ja Sebastien Ogierin (oik.) kanssa voittoa jo kahdesti. Kuva: 2021 Getty Images

Fourmaux vakuutti

Teemu Sunisen kausi jatkui WRC-kisan sijaan WRC2-luokassa, jossa Tallinnassa asuva suomalainen ajoi Mads Östbergin jälkeen toiseksi. Kolmet luokkapohjat viikonloppuna ajanut Suninen lipsautti kertaalleen perjantaina ulos, mutta hän pääsi hieman onnekkaastikin takaisin tielle.

Sunisen tulevaisuuden kannalta kisassa nähtiin kenties hieman huolestuttava suoritus, kun ranskalainen Adrien Fourmaux ajoi ensimmäisessä WRC-kisassaan heti viidenneksi.

Anttilan mukaan Suninen teki sitä työtä, mitä odotettiinkin, mutta Fourmaux oli vielä parempi.

– Ulosajon jälkeen Teemu pystyi ajamaan kilpailukykyisiä aikoja kolmen joukkoon. Jos tiimin silmin ajattelee, voisi kuvitella, että Fourmaux’lle annetaan enemmän ralleja tulevaisuudessa. Teemu teki hienoa työtä, mutta Fourmaux teki vielä parempaa.

Kroatian MM-ralli ajettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja kisa tarjosi kuskeille monenlaista asfalttipintaa erilaisilla sorakuorrutuksilla maustettuna. Tv-kuvissa läpi viikonlopun hämmästytti runsas väenpaljous, vaikka kisassa ei lähtökohtaisesti saanut olla yleisöä. Anttilan käsityksen mukaan järjestelyt kuitenkin toimivat.

– Mitä olen nähnyt ja kuullut, kaikki toimi, kuten MM-rallissa pitääkin. Katsojia oli paikalla, vaikkei olisi saanut olla. En tiedä, aiheuttaako se sitten jotain jatkoa ajatellen.

Seuraava kilpailu ajetaan kuukauden päästä Portugalissa, ja siihen kisaan viidenneksi MM-sarjassa pudonnut Rovanperä saa hyvän lähtöpaikan. Anttila uskoo, että hankalassa sorarallissa suomalaisella on erinomainen mahdollisuus menestyä.

– Portugali on yksi parhaista ja pahimmista kisoista osoittamaan sen, miten suuri ero lähtöpaikoilla voi olla. Kalle voi ajaa voitosta ihan hyvin koko rallin tuolta lähtöpaikalta.

Lue myös:

.
.