1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Kultasormi Petri Matikaista hehkutetaan Keski-Euroopassa "nerona" – Matikainen ihmettelee, miksi Suomessa ei enää arvosteta kokenutta valmentajaa

Jääkiekkoseura Klagenfurter AC:n päävalmentaja Petri Matikainen pitää tuoretta tuplamestaruutta uransa kovimpana saavutuksena.

Petri Matikainen Kuva: Getty Images

Petri Matikaisen valmentama Klagenfurter AC voitti viime viikolla Itävallan monikansallisen pääsarjan ICE Hockey Leaguen. Finaalissa kaatui Italian suurseura Bolzano voitoin 4–1. Mestaruus oli menestykseen tottuneelle kiekkojoukkueelle seurahistorian 32:s.

Paikallislehti hehkutti Matikaista (siirryt toiseen palveluun) "nerona", joka tiesi koko ajan, mitä piti tehdä. Klagenfurter AC oli alusta saakka sarjan parhaimmistoa. Suomalainen "Das Mastermind" jaksoi kehittää nuoria pelaajia kohti kevättä ja sai kokeneista konkareista kaiken irti tärkeimmillä hetkillä. Vuodenvaihteen jälkeen joukkue kipusi uudelle, omalle tasolleen.

Matikaisen apuvalmentajana toimi Lukosta tuttu Juha Vuori. Joukkueessa ei pelannut yhtään suomalaisia.

Matikainen on valmentanut Klagenfurter AC:ta vuodesta 2018 lähtien ja nyt voitettu pokaali oli hänelle jo toinen perättäinen seurassa. Ensimmäinen mestaruus tuli heti avauskaudella 2018–19. Kultasormi-Matikainen paljasti Yle Puheen Jääkiekkokierroksella joukkueensa menestysreseptin.

– Kyllä se on määrätietoinen ja arvopohjainen työ, jota olemme tehneet heti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Joukkue on pysynyt aika lailla samana ja kasvanut yhteen.

– Meillä oli täällä vähiten ulkomaalaisia koko liigassa. Pelaajien onnistunut rekrytointi, itävaltalaisten pelaajien kehittyminen sekä ymmärrys siitä, mitä voittaminen vaatii, olivat tärkeässä roolissa. Lisäksi valmennuksen hyvä yhteistyö Juha Vuoren ja muun tiimin kanssa on ollut tärkeää, niputti Matikainen.

Matikainen pitää tuplamestaruutta uransa kovimpana saavutuksena. Hän arvelee kasvaneensa valmentajana koko pitkän työuransa aikana.

– Kova halu on edelleen kasvaa valmentajana. Kun ikää tulee, sitä ymmärtää pelaajia ikään kuin entistä paremmin.

Psykologisesti pudotuspelit eri peliä

Arvojohtaminen ja tunne kuuluvat Matikaisen työkalupakkiin. Mitkä asiat nousevat isoon rooliin, kun panokset kohoavat playoffs-vaiheessa?

– Hirveästi ei tarvitse mitään muuttaa runkosarjasta. Psykologisesti pudotuspelit menevät pelaajien päissä kuitenkin eri peliksi. Tästä puhuminen ja tämän avaaminen joukkueelle päivittäin on tosi tärkeää. Tarvittaessa vaatimustasoa pitää nostaa tai sitten vain taputella olkapäähän.

Matikainen huomauttaa, että on pudotuspelisarjoja, joissa ei tarvitse sanoa juuri mitään. Asiat rullaavat kuin itsestään ja voitot tulevat rutiinilla. Ennen kaikkea pelaajien pitää uskaltaa luottaa siihen, mitä he ovat tehneet koko kauden ajan. Se kantaa hedelmää.

– Kun valmentaja näkee, että joukkueessa on pelkotiloja, arkuutta tai jotain muuta, siihen on puututtuva. Pelaajat ovat ihan tavallisia ihmisiä. Hekin jännittävät ja ajattelevat voittavansa, vaikka ei ole vielä mitään edes voitettu.

Petri Matikainen (vas.) ja Juha Vuori (oik.) Klagenfurter AC:n penkin takana. Kuva: AOP

– Pelaajat menevät mielessään helposti etukäteen tilanteisiin, ja niiden kontrolloiminen – niin yksilöinä kuin viisikkoina – on sitä valmentamista. Taktiset asiat, joita tietysti aina vähän säädellään, tulevat vasta tämän jälkeen.

Itävallan monikansallisen pääsarja ICE Hockey League oli Matikaisen mukaan ainoa kiekkosarja Euroopassa, joka pelasi kaikki ohjelmassa olleet runkosarjapelinsä ajallaan ja myös pudotuspelit paras seitsemästä -systeemillä.

Matikainen kertoi marraskuussa Yle Urheilulle antaneensa positiivisen koronatestinäytteen.

– Meillä karanteenimääräykset ovat erilaiset kuin Suomessa. Koronatestejä on otettu varmaan jokaisesta neljäkymmentä tänä vuonna. Jos joku sairastui, hänet laitettin sivuun toiminnasta. Koko joukkuetta ei laitettu koronakaranteeniin. Ainakin 18 pelaajaa kävi saman koronan läpi kuin minä (ja Juha Vuori) sekä muutkin. Kyllähän se sieltä pikku hiljaa vain tarttui, myönsi Matikainen.

SM-liigassa Matikaisen mukaan huono trendi

Suomen jääkiekkoliigasta Matikainen ihmettelee kahta asiaa; sarjan jyrkkää nuorentumista ja kokeneiden valmentajien puutetta.

– Joka vuosi kun olen ollut poissa, Liiga on nuorentunut ja taas nuorentunut. Tietyllä tavalla ei tarvitsisi enää nuorentua minun mielestäni, koska sarjan arvo jollain tavalla murenee. Suomalainen pelaaminen on kuitenkin hyvällä tasolla, mutta minusta se on jo liikaa taktista, eikä siellä uskalleta antaa vain mennä.

Petri Matikainen, Klagenfurtin mestarivalmentaja Kuva: Getty Images

Yli 120 pudotuspeliottelua päävalmentajan vyölleen koonnut Matikainen ei voi ymmärtää, miksi Suomessa ei enää arvosteta kokenutta jääkiekkovalmentajaa.

– Huono trendi minusta ja olen huolestunut, ettei kokemusta pidetä enää hyveenä Suomessa. Nuorella valmentajalla pitää olla ainakin valmennustiimissä kokenut valmentaja apuna. Varmasti rahallakin on oma vaikutus asiaan.

Kaukana kaljaliigasta

Matikainen huomauttaa, että Euroopassa valmennuskokemusta arvostetaan eri lailla.

– Minä olen 54 vuotta ja vasta alan ymmärtää kokonaisuuksia, analysoimaan rauhallisemmin asioita ja katsomaan joitain asioita jopa sormien läpi. Nuoria valmentajia saa tietysti olla, mutta minusta valmentajuuden kokemus vie aikaa, jotta saat omaan "pankkiisi" riittävästi tavaraa.

Klagenfurt pelaa ensi kaudella jääkiekon CHL:ää, mikäli sarjaa pelataan Euroopassa. Matikainen arvelee, että itävaltalaisen jääkiekkojoukkue EC Red Bull Salzburgin pelaajabudjetti on esimerkiksi isompi kuin yhdelläkään suomalaisseuralla.

– Uskoisin, että oman joukkueeni Klagenfurtin budjetti menee sinne viiden SM-liigan kärkijoukkueen tasolle.

Matikainen paljastaa, että Itävallan monikansallinen pääsarjan ICE Hockey League laajenee kolmella joukkueella ensi kaudeksi. Sarjan arvostus nousee koko ajan ja siitä tulee varteenotettava sarja jokaiselle pelaajalle.

– Monesti Suomessa puhutaan vielä "kaljaliigasta", mutta jokainen voi tulla tänne kokeilemaan. Tämä on kaukana kaljaliigasta. Tietyllä tavalla tänne on valmentajan ja pelaajan vaikea edes päästä. Minä olen täällä aikoinaan pelannut, joten minut jo tunnettiin. Ja tietysti olen jonkun pelin voittanutkin ihan valmentajana.

Lue myös:

Suomalaisvalmentajat Matikainen ja Vuori antoivat positiivisen koronanäytteen, itävaltalaisjoukkue nosti yhdysvaltalaispakin päävalmentajaksi – pataan tuli heti altavastaajalta