1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. paini

Päävalmentajan mukaan Arvi Savolaiselle sattui työtapaturma: "Vastustajien on pakko lähteä kovalla riskillä"

Valko-Venäjän Mikalai Stadubin teki "nappilyönnin" Arvi Savolaista vastaan.

Arvi Savolainen on jo varmistanut olympiapaikan. Kuva: AOP

Suomalaismenestys EM-paineissa Varsovassa jäi odotettua vaisummaksi. Päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela oli pettynyt siihen, että mitalit jäivät haaveeksi.

– Oletus oli se, että yksi tai kaksi jantteria tappelisi mitaleista. Tällä kertaa se ei onnistunut. Se on tyly fakta ja sen kanssa on elettävä, Yli-Hannuksela sanoi.

Suurimmat odotukset kohdistuivat olympiapaikan aiemmin hankkineeseen Arvi Savolaiseen 97 kilon sarjassa. Valko-Venäjän Mikalai Stadub pääsi yllättämään suomalaisen puolivälierissä ja selätti hänet jo 54 sekunnin jälkeen.

– Kalman viikate puri. Se oli työtapaturma, niitä tulee meille kaikille. Nyt se tuli harmittavaan kohtaan. Niskalenkki oli yllättävä ja tappavan tehokas. Arvi oli hyvässä kunnossa, mutta kunto ei auta, kun ollaan selällään.

Yli-Hannuksela antoi tunnustusta valkovenäläisen suoritukselle saman tien ja myös myöhemmin.

– Kun sitä on kelannut videolta jälkeenpäin useampaan kertaan, niin se oli niin sanottu nappilyönti.

Savolainen voitti avausottelussaan puolalaisen Tadeusz Michalikin 16–7, mutta puolalainenkin pääsi tekemään samantyyppisen suorituksen Savolaista vastaan. Suomalainen tunnetaan niin kovana toisen jakson painijana, että vastustajat yrittävät ratkaisuja heti alussa.

– Häntä vastaan on lähdettävä yrittämään ensimmäisellä jaksolla, hän on niin kovakuntoinen painija. Vastustajien on pakko lähteä painimaan kovalla riskillä. Molemmat onnistuivat siinä, puolalainen ei toki selättänyt häntä. Tämä on jo huomioitu ja pitää jatkossa huomioida tarkemmin.

Savolainen ottaa nyt hetken aikaa hieman kevyemmin, kunnes alkaa valmistautuminen kohti olympialaisia.

– Nyt hän saa vähän hengähtää, hänellä on ollut kova talvi. Toukokuussa alkaa tiukka työnteko kohti Tokiota, Yli-Hannuksela totesi.

Yli-Hannukselaa haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue myös:

Arvi Savolainen selätettiin EM-paineissa – "En osannut odottaa tuollaista liikettä"