1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

MM-jäälle säntäävä JYP-lupaus joutui kokemaan huippu-urheilun karvaan puolen: "Tosi vaikeaa, kun ei tykkää häviämisestä"

Pikkuleijonat hyökkää MM-kisojen avauksessaan Venäjän kimppuun.

Brad Lambert Suomen pelipaidassa. Kuva: Codie McLachlan/Getty Images

Suomen hyökkääjä Brad Lambert on tällä viikolla alkavissa alle 18-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa merkitty mies. Kun haussa on ratkaisupelaaja, katseet kääntyvät kaksi vuotta vanhempien ikäluokassa alkuvuodesta MM-pronssia voittaneeseen Lambertiin.

Lambert takoi U20-joukkueen kuopuksena seitsemässä kisaottelussa 1+3 pistettä. Kaukalon ulkopuolella Kanadassa pelattu turnaus sujui tiiviissä koronakuplassa, mikä on Pikkuleijonien arkea myös Yhdysvaltain Texasin MM-kisoissa.

– On helpompaa, kun etukäteen tietää, miten toimia. Kisoissa ei ole niin paljon uutta, Lambert sanoo vuodenvaihteen MM-komennuksen karaisemana.

Myös Suomen kanssa alkulohko B:ssä pelaavan Tshekin MM-ryhmään kuuluu 2003 syntynyt puolustaja Stanislav Svozil, joka Lambertin tavoin kiekkoili jo alle 20-vuotiaiden arvokisoissa.

NHL:n kärkivarausvuoro kiikarissa 2022

Lambertin kausi kotimaassa on ollut jyväskyläläisessä JYPissä kaksijakoinen. Hän on saanut 17-vuotiaaksi aikuisten Liigassa jääaikaa kiitettävästi. Vastuun mukana on karttunut tarvittavaa kokemusta.

Toisaalta tappioiden synkistämä kausi on kysynyt kärsivällisyyttä. Runkosarjassa viimeiseksi jääneen JYPin liigasesonki oli sen 36-vuotisen pääsarjahistorian huonoin.

– En ole pelannut häviävässä joukkueessa, niin onhan se tosi vaikeaa, kun ei tykkää häviämisestä, Suomessa aiemmin lahtelaisessa Pelicansissa ja Helsingin IFK:ssa käytännössä koko uransa juniorisarjoissa kiekkoillut Lambert myöntää.

Lambertilla on ensi kaudesta sopimus suurta nuorennusleikkausta tekevän JYPin kanssa. Kesällä 2022 hän tähtää seurojen NHL-valintatilaisuudessa kärkivarausten joukkoon.

– Pitää katsoa isoa kuvaa. Että kun menee hallille joka päivä ja tekee kaikkensa sen eteen, että kehittyy koko ajan. Siinä olen mielestäni onnistunut.

Lambert kokosi Liigan runkosarjassa 46 ottelussa 7+8 pistettä ja oli JYPin sisäisen pörssin seitsemäs. Liigatulokkaista hänet oli listattu kymmenenneksi.

Pikkuleijonilla MM-mitalisadetta

Lambertin odotetaan Yhdysvaltain MM-kisoissa hinaavan Pikkuleijonia esimerkillään. Hän uskoo hyökkäystaitavaksi joukkueeksi luonnehditun joukkueen menestysmahdollisuuksiin.

– Meillä on hyvä yhteishenki. Suurin osa meistä on pelannut ennenkin yhdessä, niin pystytään tiukoissa tilanteissa toimimaan joukkueena.

Suomi on alle 18-vuotiaiden neljässä viime MM-turnauksessa voittanut kaksi maailmanmestaruutta ja ollut kerran hopealla. Koska Lambertilla on tältä kaudelta U20-joukkueesta jo MM-pronssia, mitali lienee Yhdysvalloista vähimmäistavoite.

– Laitan omat tavoitteeni samaan joukkoon joukkueen kanssa. Jos joukkue voittaa kultaa, varmaan kisat ovat omalta kohdaltani menneet hyvin, Lambert järkeilee.

Suomen B-alkulohkon ottelut (ajat Suomen aikaa):

Ke 28. 4. kello 00.00 Suomi–Venäjä

To 29. 4. klo 4.00 Tshekki–Suomi

La 1. 5. klo 4.00 Suomi–Saksa

Su 2. 5. klo USA–Suomi

Puolivälierät pelataan 3.–4. 5. ja välierät 6. 5. Sekä loppu- että pronssiottelu pelataan 7. 5.

Lue myös:

Pikkuleijonat MM-turnaukseen arvoituksellisista lähtökohdista – Kanada nuiji Suomen MM-kenraaliharjoituksessa