Hyppää sisältöön

Kommentti: Nashvillen suomalaiset rokkaavat mielettömällä tavalla NHL:ssä – Juuse Saros kisaa jopa vuoden maalivahdin tittelistä

Mikael Granlund, Erik Haula, Juuse Saros ja Eeli Tolvanen ovat olleet pääroolissa, kun Nashville Predators on kääntänyt kurssinsa NHL:ssä nousuun, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Juuse Saros loistaa Nashville Predatorsin maalilla. Kuva: Getty Images

Tiistain Florida-ottelun tähdistövalinnat kertovat Nashville Predatorsin tilanteesta olennaisen.

1. tähti: Erik Haula

2. tähti: Juuse Saros

3. tähti: Mikael Granlund

Suomi-bändi rokkaa tällä hetkellä Nashvillessa upealla tavalla. Kun puhutaan siitä, miten pitkään alavireisesti esiintynyt Predators maaliskuun puolenvälin jälkeen käänsi kurssinsa, ryhmän suomalaispelaajia on vaikea sivuuttaa. Edellä mainitun kolmikon lisäksi Eeli Tolvanen on näytellyt mitä suurimmassa määrin merkittävää roolia Nashvillen uudessa tulemisessa.

Eikä Nashvillen tapauksessa kyse ole pienestä korjausliikkeestä, vaan lähes täydellisestä kasvojenkohotuksesta. Tultaessa maaliskuun jälkimmäiselle puoliskolle Predators löytyi koko liigan sarjataulukosta sijalta 26. Kauden 28 ensimmäisestä ottelusta vain 11 oli päättynyt musiikkikaupungin ylpeyden voittojuhliin.

Sittemmin Nashville on ollut NHL:n paras joukkue Coloradon jälkeen.

Erik Haula palkittiin ykköstähtenä Floridaa vastaan. Kuva: Getty Images

Jääkiekko on tietenkin joukkuelaji, mutta suomalaispelaajien merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi siinä kontekstissa, jossa analysoidaan yksittäisten pelaajien merkitystä käsillä olevaan voitokkaaseen trendiin. Etenkin maalivahti Juuse Saros on ollut joukkueelleen kaikki kaikessa, tärkein yksittäinen pelaaja.

Hämeenlinnalaismaalivahti on pelaamassa itseään mukaan jopa vuoden maalivahti -kisaan.

Saroksen torjuntaprosentti 92,9 on koko liigan paras vähintään 20 ottelua pelanneiden veskareiden osalta. Saros on NHL:n paras myös GSAA-tilastossa. Tilasto kertoo siitä, miten monta maalia maalivahti pelastaa suhteessa odotusarvoon. HPK-kasvatti on pelastanut 20,65 maalia, mikä on yli kaksi ja puoli maalia enemmän kuin takana tulevalla Andrei Vasilevskilla.

Edellisen kerran yli 20 pelastetun maalin on ylletty kaudella 2017–2018, kun siihen pystyivät Sergei Bobrovski ja Pekka Rinne.

Voittotilaston (18) kuudes, päästettyjen maalien keskiarvoissa (2,23) kuudes, vaarallisten maalipaikkojen torjuntaprosenteissa (86,5) neljäs ja niin edelleen.

Pekka Rinteeltä aloittavan maalivahdin viran ryöstänyt Saros on juuri nyt NHL:n kenties kuumin maalivahti. Ei ole lainkaan liioiteltua nostaa Sarosta mukaan vuoden maalivahti -keskusteluihin. Tuskin Saros palkintoa voittaa, mutta ehdokkuus ei ole lainkaan pois suljettu vaihtoehto, mikäli paketti pysyy kasassa loppuun asti.

Granlund osoittanut suuruutensa

Eikä Saros toden totta ole jäänyt yksin.

Mikael Granlund on niin ikään näyttänyt suuruutensa pelaajana kuluvalla kaudella. Granlundissa suurimman vaikutuksen tekee monipuolisuus sekä suurella sydämellä pelaaminen illasta toiseen. Granlund ilmentää monella tavalla Nashvillen uutta tulemista: suurella sielulla ja sydämellä töitä tehden, maalille ajaen, iskuja ottaen ja jokaisesta kiekosta loppuun asti kamppaillen.

Granlund on noussut joukkueensa parhaaksi maalintekijäksi, mutta kyse on paljon enemmästä. On vaikea edes muistaa, miten monessa jonkun toisen pelaajan tekemässä maalissa 179-senttinen Granlund on ollut maalin edessä luomassa näköestettä maalivahdille ja ottamassa osumia omaan kehoonsa muiden puolesta. Näiltä jalansijoilta Granlund maalasi tiistaina itsekin.

Pyytää Granlundilta mitä tahansa, työmäärästä ja omistautumisesta ei mikään jää kiinni.

Mikael Granlund on viime aikoina ottanut tärkeitä aloituksia puolustuspäässä. Kuva: Getty Images

Keskushyökkääjän koulutuksen saanut Granlund on viime viikkojen aikana pystynyt auttamaan joukkuettaan myös aloituksissa. Nykyään laitahyökkääjänä pelaava Granlund on repinyt noin kuuden viikon ajan aloituksia lähes 54 prosentin tehoilla, kun aiemmin urallaan hänen aloitusprosenttinsa on yleensä ollut alle 50.

Granlundin monipuolisuus ja luotettavuus näkyy suoraan myös jääajoissa, sillä hän on pelannut Predators-hyökkääjistä voitokkaan jakson aikana selvästi eniten.

Monikäyttöisyyden vuoksi Granlund on päävalmentaja John Hynesin ykköshyökkääjä lähes kaikissa tilanteissa.

Liigan parasta alivoimaa

Sitten on vielä Erik Haula, joka on hieman hitaamman lähdön jälkeen päässyt niin ikään erinomaiseen vauhtiin kolmosketjussa yhdessä Nick Cousinsin ja Matt Duchenen kanssa. Haula on Granlundin tavoin profiloitunut viime viikkojen aikana erinomaisen luotettavaksi pelaajaksi, joka on alkanut löytää tehojaan myös hyökkäyssuuntaan.

Haula on Granlundin ohella kolmen eniten alivoimalla peluutetun hyökkääjän joukossa. Amerikkalaistuneen porilaishyökkääjän monipuolisuus sekä kiekollisena että kiekottomana tekee tästä joukkueelleen arvokkaan pelaajan. Lienee myös syytä mainita, että Granlundin ja Haulan miehittämä alivoimapeli on ollut liigan parasta maaliskuun puolivälin jälkeen.

Se, että Haula on alkanut löytää tehojaan myös hyökkäyssuuntaan, tekee Nashvillesta entistä tasapainoisemman ja vaarallisemman.

Eeli Tolvanen on löynyt läpi NHL:ssä. Tällä kaudella hän on tehnyt 34 ottelussa 21 (11+10) tehopistettä. Kuva: Getty Images

Eikä unohtaa sovi Eeli Tolvasta, jonka läpimurto NHL:ään osui juuri siihen saumaan, josta Nashvillen uusi nousu alkoi. Iloisena luonnonlapsena Tolvanen toi jäälle ja sen ulkopuolelle juuri sellaista nuorta intoa, jota pitkään paikallaan polkenut ja leipääntyneen oloinen veteraanijoukkue oli pitkään kaivannut.

Summa summarum: silmille ei tarvitse repiä Suomi-laseja ymmärtääkseen suomalaispelaajien merkityksen Nashvillen uudessa tulemisessa. Maalivahtipeli, kenttäpelaajien luotettavuus molempiin suuntiin, ylivoimat, alivoimat ja puhtaasti numerotuloksen tekeminen – näissä kaikissa suomalaiset ovat näyttäneet eteen jo pidemmän aikaa.

Jos tilastoihin haluaa tukeutua, riittää kun katsoo kuuden viikon ajalta Nashvillen pistepörssiä. Suomalaisten sijoitukset pisteissä ovat toinen, neljäs ja seitsemäs, maaleissa ensimmäinen, neljäs ja seitsemäs. Ja sitten on vielä liigan kuumin veskari.

Suomi-bändin soitto kulkee.

Lue myös:

Yllättävät suomalaiset heiluttivat maaliverkkoa NHL:ssä – Hakanpää ja Juolevi osuivat

Kaukaloon palannut Tolvanen ja Granlund onnistuivat maalinteossa, Saros taipui jatkoajalla – "Ei tämä hyvältä tunnu"

Huimavireinen Juuse Saros on tekemässä lopullista läpimurtoa täydelliseen aikaan NHL:ssä: "Ei tässä voi mihinkään tuudittautua"

Kommentti: Herättääkö Eeli Tolvanen uinuvan seurapomon? Suomalaisen nousu Nashvillen ylivoimaspesialistiksi todistaa, että tietyt asiat NHL:ssä eivät muutu koskaan