Hyppää sisältöön

Teemu Rannikko johdatti jo 16-vuotiaana turkulaisjoukkueen peliä uskomattomalla tavalla – Hanno Möttölä kertoo hetkistä, joista "Taikurin" ura muistetaan

Teemu Rannikko pelasi maajoukkueessa 20 vuotta ja kansainvälinen ura kesti 13 vuotta. Hän on yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista koripalloilijoista.

Teemu Rannikko heittää.

40-vuotias Teemu Rannikko on kiistatta yksi Suomen kaikkien aikojen merkittävimmistä koripalloilijoista. Pelintekijän mittava ura sai arvoisensa päätöksen, kun hänen kilpauransa päättyi Salon Vilppaan paidassa tiistaina mestaruuteen. Mestaruus oli Vilppaalle seurahistorian ensimmäinen.

Klikkaa jutun kuvaa ja katso, mitä 16-vuotias Teemu Rannikko pohti aikanaan koripallourastaan.

Lempinimellä ”Taikuri” tunnetun Rannikkon ansiokas ura oli lähellä päättymistä jo tammikuun alussa vuonna 2020, kun hänen sääriluunsa murtui korisliigaottelussa. Lähes 400 päivää myöhemmin Rannikko kuitenkin palasi Vilppaan paitaan ja johdatti joukkueensa Suomen mestariksi.

Kymmenen vuotta sitten Rannikko edusti italialaista Cimberio Varesea. Kuva: AOP

Rannikolle SM-kulta oli uran kolmas. Aikaisemmin hän oli voittanut kaksi mestaruutta Joensuun Katajan paidassa. Lisäksi hänet on arvostettu Korisliigan vuoden pelaajaksi neljästi – kaksi kertaa ennen kuin hän oli täyttänyt 20 vuotta.

Turun NMKY:n kasvatti Rannikko debytoi Korisliigassa jo 16-vuotiaana kaudella 1996–1997. Rannikko pelasi ulkomailla 13 vuoden ajan 2000–2013. Tämän jälkeen hän siirtyi Joensuun Katajaan, josta edelleen Salon Vilppaaseen. Vilppaassa hän pelasi neljä kautta.

Rannikon kansainvälinen ura alkoi vuonna 2000 ja kesti 13 vuotta. NBA:ssa häntä ei koskaan nähty, mutta hän edusti uransa aikana neljää italialaisseuraa, slovenialaista KK Union Olimpijaa, venäläistä Himki BK:ta ja espanjalaista CB Granadaa.

Teemu Rannikko voitti KK Union Olimpijan paidassa Slovenian liigan ja kaksi kertaa cupin mestaruuden. Kuva: EPA

Kokemusta tuli muun muassa 55 kovatasoisesta Euroliigan pelistä ja 30 Eurocupin kamppailusta. Palkintokaapista löytyy muun muassa kaksi Slovenian cupin mestaruutta, Venäjän cupin mestaruus ja Slovenian liigan kultaa.

20 vuotta miesten maajoukkuetta edustanut Rannikko pelasi Susijengin riveissä 149 ottelua, joissa syntyi 1 405 pistettä. Hän lopetti pelit maajoukkueessa vuoden 2017 EM-kisoihin.

Teemu Rannikko pelasi maajoukkueessa 20 vuotta. Kuva on vuoden 2013 EM-kisojen Kroatia-ottelusta.

"Teemu johti maajoukkueen peliä suvereenisti 15 vuotta"

Rannikon kanssa maajoukkueessa ja italialaisessa Pesarossa pelannut Hanno Möttölä listasi ne asiat "Taikurin" urasta, jotka ovat tehneet häneen suurimman vaikutuksen.

Ensimmäisenä asiana Möttölä nosti esiin Rannikon uran alkuvuodet, kun nuori pelintekijä pelasi (1996–2000) Turussa koripalloliigaa. Möttölän mukaan 16-vuotias Rannikko pyöritti käytännössä turkulaisjoukkuetta.

– Valmentaja Eero Saarinen luovutti käytännössä koko joukkueensa 16-vuotiaalle takamiehelle. Teemu kertoi siellä jenkkivahvistuksille, miten asiat tehdään. Turkulaisjoukkue niitti silloin aika kovaa menestystä. Se on aika kova suoritus, sillä viimeiseen 30 vuoteen ei ole montaa lukioikäistä poikaa, jotka olisivat vaikuttaneet paljon suomalaisen koripallojoukkueen menestykseen, Möttölä hehkutti ja jatkoi:

– Siinä vaiheessa pahimmatkin skeptikot ymmärsivät, että nyt on kyse kovemman luokan pelimiehestä.

Toisena asiana Möttölä nosti esiin sen, että Rannikko onnistui nousemaan nuorena pelaajana merkittäväksi pelintekijäksi Italiassa.

Teemu Rannikko Olimpijan paidassa vuonna 2005. Kuva: AOP

– Pelintekijän paikka ulkomailla on haastava. Siinä pitää pystyä olemaan verbaalinen ja johtamaan peliä. Teemun saavutukset pelinrakentajana Euroopan huipulla ovat todella vaikuttavia.

Möttölään erityisen vaikutuksen on tehnyt myös "Taikurin" maajoukkueura.

– Teemu johti maajoukkueen peliä suvereenisti 15 vuotta. Oli helppoa lähteä peleihin, kun tiesi, että peliä viedään eteenpäin helpolla tavalla. Teemun ehkä suurin taito oli tehdä pelistä helppoa sekä itselleen että pelikavereilleen.

Vuonna 2014 Susijengi valittiin Urheilugaalassa vuoden joukkueeksi. Kuvassa Teemu Rannikko (vas), päävalmentaja Henrik Detmann ja Hanno Möttölä. Kuva: AOP

Möttölä äimisteli myös sitä, että Rannikko onnistui vielä 40-vuotiaana pelaamaan erittäin kovalla tasolla.

"Jaamme rakkauden hyvään ruokaan ja punaviiniin"

Möttölä on päivälleen neljä vuotta Rannikkoa vanhempi. Miehet viettivät syntymäpäiviään usein yhdessä, sillä maajoukkueella oli useana vuonna pelejä juuri heidän merkkipäivän aikoihin. Lisäksi kaksikko oli usein kämppiksiä maajoukkuekomennuksilla.

– Kyllä me olemme tässä oppineet tuntemaan toisemme, sillä olemme matkustaneet yhdessä maailmaa ristiin ja rastiin maajoukkueessa ja yhtenä vuotena seurajoukkueessa. Jaamme yhdessä rakkauden hyvään ruokaan, varsinkin italialaiseen ja hyvään punaviiniin. Minulla on paljon hyviä muistoja tältä saralta, joita voidaan sitten kiikkutuolissa muistella.

Möttölän mukaan Rannikko on sellainen kaveri, joka tulee toimeen kaikkien kanssa.

– Tämä on harvinaista, sillä koripallossa jokainen on yksityisyrittäjä ja vastuussa vain itsestään. Pukukopissa on yleensä aina se yksi kaveri, jonka kanssa ei tule toimeen – Teemulla ei niitä hirveän montaa ole, Möttölä päätti.

Lue myös:

.
.