1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. TPS (Jääkiekon Miesten Liiga)

Valmennustiimin entiset leijonatähdet kertovat, miksi "Raipe" Helminen on yllättänyt kaikki ja lietsonut TPS:n huimaan liitoon – silti Helminen saa lähteä kauden jälkeen

Kiekkolegenda Raimo Helminen on juurruttanut TPS:ään työnteon kulttuurin positiivisuuden kautta. TPS taistelee jääkiekon SM-liigan finaalipaikasta torstaina alkavassa välieräsarjassa HIFK:ta vastaan.

Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa torstaina alkavia SM-liigan välieriä klo 16.50 alkaen. Välieräparit ovat Lukko–Tappara ja HIFK–TPS.

Joukkueensa tälle SM-liigakaudelle merkittävästi uudistanut Turun Palloseura oli ennen kauden alkua täysi kysymysmerkki. Ilkeämielisen muukalaislegioona-tittelin nopeasti saaneen TPS:n menestymismahdollisuuksiin ei moni uskonut ja myös uudeksi päävalmentajaksi pestatun Raimo Helmisen kykyjä vastuuvalmentajana epäiltiin laajalti.

Helmisen edellinen pesti SM-liigan päävalmentajan Ilveksessä oli päättynyt potkuihin 2010-luvun alkupuolella.

Ennakkoarvioinnit saatiin heittää nopeasti romukoppaan alun käynnistysvaikeuksien jälkeen. Kauden edetessä fakta alkoi vain kirkastua: TPS:n joukkueen rakentaminen on onnistunut erinomaisesti ja raikkaasti kaukalossa operoiva turkulaisryhmä pelaa voittavaa, innostavaa jääkiekkoa illasta toiseen. TPS onkin SM-liigakauden yksi hienoimpia tarinoita, jota ei olla alkuunkaan kirjoitettu vielä loppuun.

– Kyllä tämä kausi on ollut minulle yllätys. En olisi uskonut, että kausi on mennyt näinkin hyvin koko ajan. Huomasimme tosin jo Pitsiturnauksesta lähtien, että meillä on joukkueessa sitä jotakin. Se oli ihan selvä asia, päävalmentaja Raimo Helminen valottaa Yle Urheilulle.

– Syksyllä vain jatkettiin oman pelimme "jauhamista" ja onhan se jotain tulostakin tuottanut, hän jatkaa "raipemaiseen" tyyliinsä.

Päävalmentaja muistuttaa, ettei TPS:llä ole ollut mitään oikotietä liigan kärkitaisteluihin vaan viime kauden jälkeen rajusti uusiutunut joukkue on kulkenut pitkän tien mitalipeleihin.

– Iso juttu on ollut se, että olemme harjoitelleet koko ajan hyvin. Laadukas harjoittelu aloitettiin jo vuosi sitten tuolloin käytettävissä olleilla kotimaisilla voimilla, Raimo Helminen muistuttaa.

– Talvella jokainen pelaaja oli harjoittelun suhteen todella ytimessä ja se oli tälle joukkueelle niin sanotusti viimeinen silaus.

Kova työnteko ja positiivisuus Helmisen vahvuuksina

Päävalmentaja Raimo Helminen on korostanut alusta lähtien valmennustiimin saumatonta yhteistyötä, kun TPS:ää on alettu hinata kohti SM-liigan kärkipaikkoja. Helmisen tiimissä kovat kiekkoammattilaiset Kimmo Rintanen, Sami Salo, Ari Moisanen ja Janne Hietaniemi ovat olleet merkittävässä roolissa.

Helmisen tiimikavereilla on iso kunnioitus päävalmentajan valmennustoimintaa kohtaan yhteisen periodin ajalta.

– Olimme alusta lähtien samalla aaltopituudella koko porukka, mikä on tietysti helpottanut toimintaa. Päivittäinen vaatimustaso arjessa on ollut meille iso juttu ja siinä Raipe on onnistunut ihan ehdottomasti, Sami Salo kehuu.

– Vaatimustason kautta olemme saaneet pelaajista kaikki irti, mikä on ollut hieno juttu, lähes 900 NHL-ottelua pitkällä aktiivi-urallaan pelannut Salo jatkaa.

TPS juhli puolivälieräsarjassa Pelicansia vastaan. Kuva: Lehtikuva

– Raipe on saanut kovan työnteon ja positiivisuuden kautta jätkistä kaikki ulos mitä on saatavissa. Hän on saanut pelaajat pelaamaan parasta lätkää mitä jätkistä on irronnut. Se on se ykkösjuttu, kahdeksat arvokisat Leijonissa pelannut Kimmo Rintanen komppaa.

Helmistä, Saloa ja Rintasta yhdistää yksi yhteinen MM-turnaus Leijonissa. Saksan kisoissa vuonna 2001 kolmikko oli samaan aikaan voittamassa Suomelle MM-hopeaa.

Puhelin ei ole vieläkään soinut

Raimo Helmisen pesti TPS:ssä päättyy heti tähän kevääseen alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Yhden vuoden sopimuksen tehneen Helmisen korvaaja on mediatietojen mukaan päätetty jo hyvissä ajoin.

Voi perustellusti sanoa, että Helminen pääsi vain raapaisemaan liigajoukkueen päävalmentajuutta turkulaisseurassa.

– Tämä pesti on antanut minulle todella paljon lisäpotkua valmentamiseen. Pääsin taas uusien kollegojen kanssa toimimaan ja sitä kautta olen oppinut taas todella paljon uutta valmentajan työstä. Olen pitänyt silmät auki ja korvat kuulolla, hän arvioi.

Helminen on ollut jo pitkään huippuvalmennustoiminnassa mukana ja pian päättyvästä TPS-ajasta on tarttunut myös ideoitatuleviin valmennuspesteihin.

– Kehittymistä on tapahtunut varmaan monellakin rintamalla. Kokonaisuuden ymmärrys on minulla varmaan parantunut ja se, mihin joukkueen toiminnassa kannattaa satsata, hän toteaa.

Helminen on viihtynyt TPS:ssä, mutta hän ei saa jatkaa seurassa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Aika TPS:ssä ei tule Helmiseltä unohtumaan.

– Meidän valmennustiimiä ja koko tätä lähipiiriä jään varmasti kaipaamaan, joiden kanssa on tehty päivittäin töitä. Valmennustiimimme on ollut todella mahtava.

Haikeus saattaa iskeä myöhemmin, kun lyhyeksi jäävä valmennusperiodi TPS:ssä päättyy.

– Haikeutta ei ole vielä päässyt sydämiin, koska tässä ollaan vielä niin tiukasti ytimessä ja eletään hetkessä. En ole ehtinyt vielä tuntea haikeutta, Helminen tunnustaa.

TPS:n valmennustiimiin kuuluvalla Sami Salolla on harras toive Helmisen tuleville valmennusvuosille.

– Toivon, että jonain päivänä Raipe palaa vielä Turun mustavalkoisiin. Nyt kun Ilveksen mies on saatu Tepsiin niin toivon, että Raipe tulee joku päivä tänne vielä uudestaan, Salo sanoo hymyilln.

Helminen on mielenkiintoisessa tilanteessa. Yleensä SM-liigaseurat lyövät tulevan kauden päävalmentajansa lukkoon jo loka-marraskuussa, minkä vuoksi Helmisen näytöt tältä kaudelta ovat "myöhässä" ensi kautta ajatellen. Vapaita valmennuspestejä ei Suomen pääsarjassa ole.

Siksi Helmisen puhelin ei ole soinut keväällä.

– Edelleenkin on liian hiljaista, kiekkolegenda Raimo Helminen hymyilee.

TPS kohtaa tänään käynnistyvässä SM-liigan välieräsarjassa HIFK:n.

Lue myös:

TPS eteni välieriin, Pelicans lamaantui pukukoppimaalista – "Jännitettiin hirveästi, mutta jollain keinolla kaivettiin voitto"

Miltä tuntuu ratkaista SM-liigakulta jatkoerässä? Ari Vallin ei muista mestaruusmaaliaan, mutta paljastaa ovelan taktisen liikkeen ennen kevään 2014 juhlia