1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. padel

Tuntematon mestari

Max Sjövall on Suomen ykköspelaaja padelissa. Moninkertainen Suomen mestari tähyää lajissa kansainvälisille kentille.

Padelin suosio Suomessa on lisääntynyt räjähdysmäisesti, mutta harva tietää, kuka on lajin ykkösnimi Suomessa.

Kahdeksan Suomen mestaruutta voittanut Max Sjövall, 34, on Suomen ykköspelaaja. Hän tähyää kansainvälisille kentille, World Padel Tourille. Sjövallin tavoitteena on nousta maailmanlistalla jopa 100 parhaan joukkoon.

Olen ensimmäinen suomalainen, joka lähtee näitä kiertämään. Olen kesäkuussa koko kuukauden Espanjassa, ja harjoittelen siellä muutamassa akatemiassa.

Max Sjövall

Suomessa ei pysty kehittymään, jos haluaa pärjätä kansainvälisesti. Pärjääminen vaatii, että käy säännöllisesti harjoittelemassa ulkomailla parhaimpien pelaajien kanssa.

Sjövallin on tarkoitus kesäkuusta eteenpäin kiertää kaikki World Padel Tourin karsintapelit. Hän uskoo, että hänellä on mahdollisuus saada sarjaan villi kortti ja näyttää sitä kautta kyntensä.

Padel on nelinpeli, joten parin valinta on kriittistä. On A- ja B-ruudun pelaajia. Sjövall pelaa B-ruutua.

Viime vuonna tuli hävittyä ensimmäinen ottelu parini kanssa (Juuso Tapanainen) Suomessa. Yleensä vuodessa tulee yksi lipsahdus.

Maailmanlistan 20 parasta pystyy elättämään itsensä padelilla. Palkintosummat eivät ole suuria, mutta sponsoritulot ovat. Tourin voitosta pelaajat saavat noin 10 000 euroa. Sponsoritulot ovat 5–10 kertaa isommat.

Sjövallilla on unelmatyö, kun hän saa työskennellä siviilissä padelin parissa. Hän toimii Padel House ry:n toiminnanjohtajana, eli pyörittää Suomen suurimman seuran seuratoimintaa.

Aloitan päivän sillä, että vien tyttäreni päiväkotiin ja sitten tulen hallille. Vastailen sähköposteihin ja katson hallinnollisia asioita. Yleensä minulle on ajoitettu yhdet treenit päivälle.

Minulla on vahva tennistausta. Tenniksestä minulla on 20-vuotiaiden Suomen mestaruus sekä kaksinpelistä että nelinpelistä ja miehissä olen voittanut SM-pronssia. Ensimmäiset 4–5 vuotta olivat padelissa harrastetasoa.

Lajitreeniä on päivittäin noin pari tuntia ja viikossa harjoittelen kuusi kertaa. Lisäksi on kehonhuoltoa, liikkuvuustreeniä ja fysiikan harjoittelua.

Suomen ykköspelaaja on toiminut Suomen maajoukkueen kapteenina kaksissa EM-joukkuekisoissa ja tuloksena on ollut kaksi yhdeksättä sijaa. EM-kisat pelataan jälleen kesäkuun lopussa.

Suomen maajoukkuetoiminta oli alussa harrastepuolen toimintaa. Lajin kasvun myötä liitto on kasvattanut toimintaansa. Tänä vuonna meillä on ensimmäistä kertaa päävalmentaja, joka osallistuu arvokisoihin.

Suomessa on tällä hetkellä hyvä taso. Pari vuotta olisin varmaan vastannut eri tavalla. Nykyään kansallisissa kisoissa joutuu heti ensimmäisistä otteluista lähtien pelaamaan täysillä.

Tekijät

Toimittaja

Jonne Niemeläinen

Kuvaus

Ghadi Boustani

Julkaistu 18.5.