Hyppää sisältöön

Jyväskyläläinen Toni Ursin kehitti biljardiliidun, josta syntyi maailmantähtien ylistämä ilmiö – snookerin MM-kisoista tuli nyt suomalaisyritykselle jättipotti

Snookerpiirit kutsuvat suomalaisvalmisteista biljardiliitua jopa lajin vallankumouksellisimmaksi keksinnöksi.

Mark Selby on voittanut snookerin maailmanmestaruuden vuosina 2014, 2016 ja 2017. Maanantaina hänellä on mahdollisuus neljänteen MM-titteliin. Kuva: Zac Goodwin/Getty Images

Kun Englannin Sheffieldissä pelattavien snookerin MM-kilpailujen puolivälierät oli saatu keskiviikkona pakettiin, jyväskyläläisessä omakotitalossa riitti aihetta juhlaan. Vaikka MM-turnaus oli vielä pahasti kesken, peli oli biljardiyrittäjä Toni Ursinin osalta selvä.

– Neloisvoitto! Ursin tuuletti katsoessaan jäljellä olleita pelaajia.

Jatkossa oli neljä englantilaista, maailmanmestaruuden jo urallaan saavuttaneet Mark Selby, Stuart Bingham ja Shaun Murphy sekä ensimmäistä snookerin MM-titteliään jahtaava Kyren Wilson.

Tähdistä jokainen pelaa Ursinin ja hänen yhteistyökumppaneidensa Ali Kinnusen, Joonas Ohtosen ja Mika Immosen kehittämillä liiduilla.

Suomalaisnelikon etu- ja sukunimikirjaimista muodostuu myös yhteisen yrityksen nimi TAOM (Toni, Ali, Ohtonen, Mika). Se on saavuttanut viime vuosina ennennäkemättömän suosion etenkin snookerpiireissä.

Snooker on pitkälti todennäköisyyksiin nojaava biljardilaji. Pelaaja valitsee harvoin lyönnin, jossa prosentit eivät ole hänen puolellaan.

Liidunvalmistajan näkökulmasta suomalaisyrityksen neloisvoitto on luonnollisesti jättipotti, mutta prosenttien puolesta kyse ei ole sensaatiosta. Tämä selittyy ilmiöllä, jonka Ursinin ja hänen yhtiökumppaneidensa pyörittämä osakeyhtiö Taomtips on saanut aikaan: MM-turnauksen pääsarjassa esiintyneistä 32 pelaajasta 28 käyttää suomalaisvalmisteista liitua. Siis 87,5 prosenttia.

Kyseisten liitujen taustoista voit lukea lisää tästä: Toni Ursin keksi kotiverstaassaan biljardiliidun, jota ylistävät maailman parhaat pelaajat

Mikä ihmeen liitu?

Suomalaisliidut saavuttivat ammattilaisten suosion jo vuonna 2017. Syy oli yksinkertainen.

Biljardipelaajat hiovat liitua lyöntikepin päässä olevaan tippiin, jossa on oltava pitoa tipin osuessa valkoiseen lyöntipalloon. Ilman liitua valtaosaa biljardilyönneistä ei ole mahdollista toteuttaa.

Toni Ursin (oikealla) ja yhtiökumppani Ali Kinnunen ovat valmistaneet snookerammattilaisten himoitsemia liituja vuodesta 2017. Kuva: Antro Valo / Yle

Ursinin kehittämien liitujen menestys kiteytyy niiden rakenteeseen: kun biljardikepin päähän kiinnitettävä tippi osuu valkoiseen lyöntipalloon, tipistä irtoaa vain minimaalinen määrä liitupölyä verrattuna muihin markkinoilla oleviin liituihin.

Näin pelipöytä, valkoinen lyöntipallo ja muut pallot pysyvät aiempaa puhtaampina. Tämä poistaa biljardipeleistä kikin eli huonon kontaktin, jossa liitupöly aiheuttaa pallojen osuessa toisiinsa normaalia suuremman kitkan. Se pilaa lyönnin valtaosassa tapauksista.

Etenkin snookerissa, jossa pelipöydän pussit ovat tavallista biljardipöytää huomattavasti kireämmät, kikkien eliminoiminen on ollut ammattilaisten mieleen. Tuoreimpana muutoksen on noteerannut ennätykselliset seitsemän snookerin maailmanmestaruutta voittanut Stephen Hendry.

– En voinut aluksi uskoa, että kikki johtuisi vanhasta liidusta. Syytin huonoa lyöntiä, pelipöydän tai -areenan oloja tai mitä tahansa. Mutta kun aloin taas harjoitella ja käyttää uutta liitua, en ole saanut ainuttakaan kikkiä tai isoa pomppua (valkoisen lyöntipallon singahtaessa vallista epätavallisella tavalla liitupölyn takia). Minut on käännytetty mitä tulee tähän uuteen liituun, snookerin ammattilaiskiertueelle vastikään palannut Hendry, 52, sanoi ITV:n lähetyksessä maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Stephen Hendry hallitsi snookerpiirejä mielin määrin 1990-luvulla. Sittemmin vastaavaan ylivoimaan ei ole yltänyt yksikään pelaaja. Kuva: George Wood/Getty Images

Koska henkinen kantti näyttelee snookerissa merkittävintä roolia, menestyskaavan rikkominen ei tule ensimmäisenä kysymykseen. Ursinin ja hänen yhteistyökumppaneidensa haasteena onkin ollut voittaa puolelleen lajin meritoituneimpia pelaajia.

Maailmanlistan ykköspelaaja Judd Trump ja lajin supertähti Ronnie O'Sullivan eivät käytä suomalaista liitua, kuten eivät myöskään tämänvuotisen MM-turnauksen pääsarjassa esiintyneet Liam Highfield ja Liang Wenbo.

– En ole tämän uuden liituvillityksen kannattaja. Yksikin kiksaus voi horjuttaa pelaajan luottoa lyöntiinsä, mikä voi ratkaista otteluita, MM-kisoissa Eurosportin kommentaattorina toimiva Anthony Hamilton sanoi.

Kiksauksella Hamilton viittasi liidun pitoon, joka ei ole ollut hänen mielestään riittävä. Ursinin ensimmäiset liidut saivatkin paitsi kehuja myös kritiikkiä.

Snookerin supertähdet Ronnie O'Sullivan ja Judd Trump ovat harvoja pelaajia, jotka käyttävät edelleen vanhoja liituja. Kuva: Tai Chengzhe/Getty Images

– Palautetta tulee valtavasti jatkuvalla syötöllä. Esimerkiksi Mark Selby on pitänyt MM-kisojen aikana yhteyttä tiiviisti, Ursin kertoo.

Selby on ollut suomalaisliidun äänekkäimpiä ylistäjiä alusta alkaen. Selbyn kolmesta maailmanmestaruudesta tuorein on vuodelta 2017, jolloin hän oli jo hypännyt suomalaisyrityksen vankkureihin. Samassa kyydissä oli myös Mark Williams, kun hän voitti maailmanmestaruuden vuonna 2018.

Miljoonasopimus takataskussa

Suomalaisnelikon bisneksen kannalta merkittävin pelaaja tulee kuitenkin Kiinasta. Siellä biljardipelejä pelaa reilusti yli sata miljoonaa ihmistä, joista valtaosa seuraa snookertähti Ding Junhuita.

Lajin megatähti Ding on tuonut snookermarkkinoille oman tuotemerkkinsä, muun muassa liitumalliston. Tässä kohtaa kuvaan astuu Ursin.

– Ding oli ensimmäisiä ammattilaisia, jotka lähtivät alkuaikoina mukaan kehittämään liitujamme. Viime kesänä hän soitti ja pyysi käymään Englannissa neuvottelemassa, josko alkaisimme valmistaa liituja hänen tuotemerkilleen. Se oli iso kunnia.

Toistaiseksi Ursinin yritys on valmistanut vuositasolla 100 000 liitua. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan yrityksen liikevaihto on pyörinyt viime vuodet 400 000–500 000 euron välillä.

Ding Junhui on Kiinan menestynein snookerpelaaja. Tässä hän juhlii toiseksi arvokkaimman rankingturnauksen, UK Championshipin, voittoa joulukuussa 2019. Kuva: Ed Sykes/AOP

Vaikka Ursinin asiakkaat saivat MM-kisoista neloisvoiton, Ding Junhuin merkitys on yksinään helpoiten mitattavissa. Kiinalaistähden kanssa tehdyn sopimuksen myötä liikevaihto moninkertaistuu, sillä pelkästään tuotantomäärät nousevat seitsennumeroisiksi. Siis kymmenkertaisiksi nykyisestä.

– Nykyisillä tiloillamme pystymme nostamaan tuotantokapasiteetin vuodessa miljoonaan. Silloin on otettava töihin lisää porukkaa, Ursin sanoo.

– Viime vuoden piti olla iso hyppäys, mutta sitten korona tuli sotkemaan kuviot. Se hyppäys on edessä, kun tämä korona on aikanaan selätetty, Ursin vakuuttaa.

Sitä ennen sunnuntaina ja maanantaina ratkotaan, kenestä tulee vuoden 2021 snookerin maailmanmestari.

Lue lisää:

Kun aikuisten miesten itkulle ei ollut tulla loppua – kansan snookermestari Jimmy White on häkellyttävä sukupolvikokemus, jota vain harva suomalainen voi ymmärtää

Finninaamainen teini sai yli 100 000 000 kiinalaista sekoamaan – ennennäkemätön snookerilmiö sai alkunsa kaikessa hiljaisuudessa kaukana kotoa

Snookerlegenda Willie Thorne kuoli vain 66-vuotiaana – rakastettu persoona kantoi valtaosan elämästään raskasta salaisuutta, josta vain harvat tiesivät