1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. mäkihyppy

Petter Kukkonen uskoo, että mäkihypyn uusi suomalainen varustekontrolleri käynnistää toivotun muutoksen – Mika Jukkara haluaa ottaa kaikki keinot käyttöön: "Nyt on kurinpalautuksen paikka"

Mika Jukkara valittiin Kansainvälisen hiihtoliiton mäkihypyn varustekontrolleriksi. Lahtelainen haluaa olla varustekehityksessä mukana, mutta sääntöjä ja rajoja ei enää saisi venyttää.

Mika Jukkaralle mäkihyppy on aina ollut sydämen asia. Nyt hän pääsee kehittämään lajiaan Kansainvälisen hiihtoliiton varustekontrollerina. Kuva: YLE / Lahti

Mika Jukkara ei suuremmin menestynyt mäkihyppääjänä, mutta urheilu-uransa jälkeen 57-vuotias lahtelainen on saavuttanut vankan jalansijan kansainvälisessä mäkihyppymaailmassa. Keskiviikkona Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) tiedotti nimenneensä Jukkaran mäkihypyn varustekontrolleriksi (siirryt toiseen palveluun). Jukkara astuu tehtävässä itävaltalaisen Sepp Gratzerin saappaisiin, joka hoiti pestiä peräti 30 vuoden ajan.

Jukkaralle mäkihyppy on aina ollut sydämen asia. Urheilu-uransa jälkeen hän kiinnostui ensin tuomaritehtävistä ja kouluttautui kansainväliseksi tuomariksi. Tästä hän jatkoi vielä tekniseksi asiantuntijaksi ja on toiminut muun muassa Lahden MM-kisoissa ja Salpausselän mäkikisoissa kilpailunjohtajana. Varustekontrollia Jukkara on tehnyt kotimaisissa kisoissa vuodesta 2010 lähtien.

– Tie urheilijasta tähän tehtävään on ollut minulle elämän mittainen juttu, Jukkara kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Jukkaran näkyvin tehtävä on varusteiden tarkastaminen kilpailujen aikana ja tarvittaessa urheilijoiden hylkääminen sääntöjen vastaisista varusteista. Tämä on kuitenkin vain yksi osa-alue. Tehtäviin kuuluu paljon muun muassa työryhmien työskentelyyn osallistumista, kouluttamista ja yhteydenpitoa eri toimijoihin sekä varustekehityksen seuraamista.

Etenkin varustekehityksessä ja sitä myöten varusteiden tarkastuksen kehityksessä Jukkara haluaa olla mukana. Hän haluaa pitää samalla huolen siitä, että mäkihypyssä vallalla ollut varustekikkailu loppuisi tai ainakin vähenisi merkittävästi.

On menty sääntöjen ohi ja rajojen yli

Jukkaran mielestä varustekikkailu vaikuttaa moneen asiaan, mutta yksi tärkeistä asioista on jäänyt metrien metsästyksessä pienemmälle huomiolle: urheilijoiden turvallisuus.

– Jos hyppypuvun kautta saadaan vaikutettua liito-ominaisuuksiin liian paljon, se muuttaa lentorataa ja hyppyjen pituudet kasvavat. Silloin myös alastulokulmat jyrkkenevät ja loukkaantumisriskit kasvavat, Jukkara muistutti.

Paljon lajinsa parissa nähneen Jukkaran mielestä huippu-urheilussa yritetään aina koetella sääntöjen rajoja. Hänen tehtävänsä on nyt pitää rajoja etsivät ja ylittävät kurissa, jotta kaikki urheilijat olisivat samalla viivalla.

– Huippu-urheilussa yleensä kokeillaan sääntöjen kestävyyttä, mutta viime aikoina on menty osittain sääntöjen ohi ja rajojen haussa yli. Eli nyt on nätisti sanottuna kurinpalautuksen paikka, Jukkara sanoi.

Jukkaran mukaan toimintatapoja täytyykin nyt täsmentää niin, ettei rajan ylityksiä enää tapahdu. Hän haluaa varusteiden mittausmenetelmät läpinäkyviksi ja joukkueille hyvin selvästi tietoa siitä, minkälaista kontrollointia tehdään. FIS:llä on hänen mukaansa keinot puuttua ongelmakohtiin, mutta niitä ei ole käytetty.

– Nyt kaikki keinot otetaan käyttöön, Jukkara vakuutti.

Mika Jukkara on toiminut muun muassa Salpausselän kisoissa mäkikilpailun johtajana. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Mäkihypyn uudistukset heijastuvat yhdistettyyn

Jukkaran valinta FIS:n varustekontrolleriksi ilahdutti paljon yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkosta, vaikka Jukkara ei yhdistetyn varusteita tarkistakaan. Mäkihypyssä tehdyt sääntömuutokset ja tulkinnat, testaukset ja toimintatavat heijastuvat aina suoraan yhdistettyyn.

Mäkihypyn ja yhdistetyn välinen yhteistyö on Jukkaran mielestä ollut liian vähäistä ja hän haluaa lisätä tätä. Kukkosella on luottoa siihen, että näin myös käy.

– Yhteisten periaatteiden juurruttaminen on tärkeää. Jos meillä on säännöt, niin niitä kunnioitetaan. Kun on selkeä patteri siitä, mitä tehdään, niin lajin uskottavuus ja läpinäkyvyys kaikkien toimijoiden silmissä parantuu, Kukkonen totesi Yle Urheilulle.

Kukkonen oli viime talvena piikki FIS:n lihassa, sillä hän nosti kauden aikana esiin useita epäkohtia varustekikkailuissa ja mäkipukujen mittauksissa. Hän myös arvosteli FIS:iä ankarasti ja sai pukukohusta vakavan varoituksen.

Jukkara kertoi seuranneensa yhdistetyn pukukohua ja ymmärsi, miksi se herätti tunteita. Hänen mukaansa mäkipukuihin tehtiin muutoksia muun muassa pukujen leikkauksiin, mutta koronan takia mittausmenetelmiä ei saatu kunnolla testattua kesä-GP:ssä.

– Mutta kieltämättä välillä ne puvut näyttivät siltä, etteivät ne olleet sitä, mitä piti olla, Jukkara sanoi.

"Kääntää kelkan ihan toiseen suuntaan"

Suomen Hiihtoliitto on talven ja kevään aikana yrittänyt ajaa läpi tiukempaa pukukontrollia. Kukkosen mukaan vielä kevään varustekomiteoiden kokouksissa Suomen ehdotuksiin suhtauduttiin nihkeästi, sillä olympiavuodelle ei haluttu muutoksia.

Jukkaran valinta mäkihypyn varustekontrolleriksi olikin Kukkosen mielestä yllättävä käänne ja palautti hänen uskonsa kansainväliseen liittoon. Kukkosen tietojen mukaan mäkihypyn kilpailujohtaja Sandro Pertile on muutosten takana ja Kukkonen uskoo, että Jukkara saa nyt lähteä tutkimaan ja muuttamaan vääryyksiä.

– Rehellisesti uskon, että Mikan valinta voi käynnistää muutoksen ja nyt ollaan paremmalla tiellä. Ennen Mikan valintaa olin edelleen turhautunut ja mietin, että tämä ei tästä muutu. Tämä ratkaisee tosi paljon ja kääntää kelkan ihan toiseen suuntaan. Miksi näin tapahtui siellä kulisseissa, niin se olisi mielenkiintoista tietää, Kukkonen totesi.

Kukkosen mukaan urheilun lähtökohta on, että urheilijat olisivat samalla viivalla lähtötilanteessa. Näin ei viime aikoina ole ollut. Hän uskoo ja toivoo, että ensi kaudella sekä mäkihypyssä että yhdistetyssä tilanne on toinen.

– Toivon, että otetaan jämäkkä linja. Että tässä on rajat, niitä kunnioitetaan ja niitä myös seurataan. Sillä tavalla luotamme systeemiin, eikä tarvitse edes kokeilla harmaata aluetta, ja samalla se leikkaa siivet turhilta huhupuheilta. Kun on vielä olympiatalvi tulossa, niin on hienoa, että muutoksen tuulia on ilmassa, Kukkonen sanoi.

Oman hyppyuransa jälkeen Mika Jukkara (toinen vasemmalta) kouluttautui kansainväliseksi mäkituomariksi ja tekniseksi asiantuntijaksi. Kuva: Ullstein Bild

Kommunikaatioyhteys toimivaksi

Jukkara uskoo, että hänen aikaisempi toimintansa mäkituomarina ja teknisenä asiantuntijana ovat auttaneet häntä pääsemään uuteen tehtäväänsä. Hän tuntee FIS:n toiminnan ja toimijat hyvin.

Kilpailujohtaja Pertile jakoi Jukkaralle kehuja FIS:n nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Hän totesi lahtelaisen olevan joukkuepelaaja ja yksi lajin parhaista teknisistä asiantuntijoista. Pertilen mukaan Jukkaraa arvostetaan etenkin hänen oikeudenmukaisesta ja asiallisesta toiminnastaan.

Jukkaran uusi työ alkaa virallisesti vasta kesällä Wislan GP-kesäkisassa, ja hän kiertää kesällä kaikki GP-kisat ja talvella kaikki maailmancupin osakilpailut. Epävirallisesti Jukkara sanoo aloittaneensa tämän työn jo ennen kuin hän edes haki varustekontrolleriksi.

– Odotuksia on nyt kaikenlaisia, sillä sydämeni on sykkinyt koko iän mäkihypylle, Jukkara kertoi.

– Odotan innolla, että pääsen omalta osaltani vaikuttamaan varustepuolen kehitykseen ja kouluttamaan ihmisiä sen ympärillä. Lisäksi haluan saada yhteydenpidon joukkueisiin ja urheilijoihin sellaiselle tasolle, että minun on helppo kommunikoida heidän kanssaan.

Entisenä hyppääjänä ja lajin eteen tiukasti työtä tekevän Jukkaran mielestä on harmi, että mediassa mäkihyppy ja siinä sivussa yhdistetty on ollut paljon esillä juuri pukukikkailun takia. Hän haluaisi muuttaa tätä, ja on omalla työllään sitä todennäköisesti tekemässäkin.

– Olisi tietenkin mukavampaa, että mäkihypystä puhuttaisiin sen urheilullisuuden takia eikä kohujen. Mäkihyppy on kuitenkin perinteinen ja suomalainen menestyslaji, Jukkara sanoi.

Lue myös:

Hiihtoliitto yrittää ajaa läpi tiukempaa pukukontrollia ja uusia mittauksia yhdistettyyn jo ennen MM-kisoja – saatiinko Val di Fiemmessä esimakua?

Härski mäkihypyn pukukikkailu on noussut jälleen tapetille, tällä kertaa yhdistetyssä – "Heidän pukunsa näyttävät mäkipuvuilta, monen muun maan hiihtopuvuilta"

Päävalmentaja Kukkosen mielestä pukukikkailussa on tullut raja vastaan – "Huijauksella on isompi hyöty kuin dopingin käytöllä 10 kilometrin hiihdossa"