1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. sulkapallo

Kalle Koljonen eteni jättiyllätyksellä välieriin ja venyi historialliseen EM-mitaliin! Sulkapallosankari Yle Urheilulle: "Tämä varmistaa olympialaisiin pääsyn"

Kalle Koljonen järjesti suuryllätyksen sulkapallon EM-kisoissa Kiovassa, kun hän kukisti kaksinpelin puolivälierässä Tanskan Rasmus Gemken 21–15, 21–19.

Kalle Koljosen mukaan välieräpaikka tarkoittaa käytännössä sitä, että hänen olympiapaikkansa varmistuu. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Välieriin pääsy varmisti samalla sen, että Kalle Koljonen on jo varma mitalisti. Hän on ensimmäinen suomalainen sulkapallon aikuisten EM-mitalisti.

Tanskalainen Rasmus Gemke oli turnauksen kolmossijoitettu, yksi EM-kisojen kultamitaliehdokas ja maailmanlistalla sijalla 12.

Maailmanrankingissa sijalla 80 oleva Koljonen piti avauserän hallinnassaan alusta alkaen. Toista erää Gemke johti parhaimmillaan kuudella pisteellä ja oli edellä vielä lukemissa 19-17, mutta Koljonen nousi komeasti ohi ja voittoon.

– Olen ikionnellinen mutta tarvitsen aikaa työstääkseni, mitä olen äsken saavuttanut. Luulen, että olen ensimmäistä kertaa elämässäni nyt sanaton. Tämä varmistaa sen, että pääsen Tokion olympialaisiin. Toivottavasti ne kisat myös järjestetään, sanoi Koljonen Ylelle.

Koljosella on vyöllään jo kaksi kovaa päänahkaa EM-turnauksessa.

– Tiedän, että kun pääsen kentällä omalle huipputasolleni, niin pystyn yllätyksiin jopa maailman huippuja vastaan. Nyt olen kuitenkin pelannut koko turnauksen ajan sillä tasolla. Tähän en ole koskaan ennen pystynyt, hämmästynyt suomalainen totesi kansainväliselle sulkapallosivustolle.

Koljosta valmentavat Teguh Santoso ja Anu Nieminen. Kalle Koljonen kiittelee vuolaasti Santosoa.

– Olen todella kiitollinen Teguhille, hän on saanut hyökkäyspeliäni monipuolisemmaksi ja vienyt peliäni uudelle tasolle. Myös valmistauminen kisaan sujui koronanasta huolimatta hyvin. Olen pystynyt harjoittelemaan ja elämään huippu-urheilijan elämää, hän kommentoi.

Takana pidempi aika määrätietoista työtä

Anu Nieminen hehkutti Koljosen turnausesitystä.

– Vastus oli tosi kova, todella upea voitto. Jo edelliskierroksen voitto Ranskan Toma Popov Juniorista (maailmanlistan 42:s) oli hieno, ja tämä turnaus on ollut Kallen paras saavutus myös pelillisesti, päävalmentaja Anu Nieminen kertoi STT:lle.

– Kalle on jo pidemmän aikaa tehnyt hyvää, määrätietoista työtä. On hienoa nähdä, että pelin taso on kisoissa pysynyt niin korkeana eikä notkahduksia tule.

Lauantaisessa välierässä vastus kovenee, eikä kovemmaksi voi EM-tasolla äityäkään. Tanskan Viktor Axelsen on maailmanlistalla toisena, ja perjantain puolivälierässään hän selvitti rankingissa 43:ntena olevan Ranskan Thomas Rouxelin 21–14, 21–15.

Lue myös:

Suomen sulkapallohuiput kehittyvät Anu Niemisen koulussa – kärkipelaajan elämäntaparemontti vaati pitkiä keskusteluja: "Olen nyt paljon ammattimaisempi"

Euroopan parhaat sulkapalloilijat kisaavat 2022 EM-mitaleista kahteen kertaan Suomessa – kisapaikat Vantaa ja Lahti

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.