1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Bottas voitti ensimmäiset harjoitukset, Hamilton toiset – kuskit ottavat osaa someboikottiin

Bottas oli toisissa harjoituksissa kolmanneksi vauhdikkain.

Valtteri Bottas aloitti Portugalin kisaviikonlopun terävästi. Kuva: Getty Images

Mercedeksen Lewis Hamilton kellotti nopeimman kierroksen formula ykkösten Portugalin gp:n toisissa harjoituksissa Portimaon radalla. Red Bullin Max Verstappen jäi 0,143 sekuntia ja Mercedeksen Valtteri Bottas 0,344 sekuntia.

Toisen harjoitussession onnistujia olivat lisäksi Alpine-kuljettajat Fernando Alonso ja Esteban Ocon viidennellä ja kuudennella sijallaan. Ferrarin keskinäisessä mittelössä puolestaan Carlos Sainz Jr. peittosi Charles Leclercin. Sainz oli neljäs, Leclerc seitsemäs.

Alfa Romeon Kimi Räikkönen oli 16:s. Ensimmäisissä harjoituksissa hän oli 15:s.

Bottas aloitti formula ykkösten MM-sarjan kolmannen kisaviikonlopun harjoitusten nopeimmalla ajalla. Mercedeksellä ajava Bottas kiersi Portugalissa Portimaon radan niukasti nopeammin kuin Red Bullin Verstappen.

Bottaksen paras kierrosaika oli 1.19,648, ja Verstappen jäi siitä 0,025 sekuntia. Kolmanneksi nousi harjoitusten lopussa Verstappenin tallikaveri Sergio Perez (-0,198).

Neljäs oli Leclerc, joka jäi 0,236 sekuntia Bottaksen vauhdista. MM-sarjaa johtava Hamilton oli harjoitusten viides, 0,319 sekuntia Bottasta hitaampana.

– Vauhdin osalta ei pahempi startti (viikonloppuun). Hienoa nähdä, että olemme suurin piirtein siellä (kärjessä), vaikka ei epäilystäkään, että tasaista tulee taas ja homma voi kääntyä kumpaan suuntaan vaan, Bottas pohti tilannetta pahimman vastuksen suhteen kohti lauantaista aika-ajoa sekä sunnuntaista kisaa.

– Tunne oli aika lailla sama kuin viime vuonna, aika liukas rata. Joten ei tämä helpoin mahdollinen päivä ollut. Ei ole helppoa tehdä puhtaita kierroksia, ja ainakin itselläni mitä pehmeämmillä renkailla ajettiin, sitä hankalampi auto oli, Bottas jatkoi.

Portimao on toista kertaa F1-kilpailun areenana. Se tuli kalenteriin viime vuonna, kun sarja etsi koronapandemian aikana uusia ratoja Euroopasta.

Yli puolet F1-kuskeista ottaa osaa some-boikottiin – rintamassa myös Bottas

Brittijalkapallosta lähtenyt päätös boikotoida sosiaalista mediaa perjantain alkuillasta aina maanantaihin saa tukea myös formula ykkösen pääosanesittäjiltä eli kuljettajilta. Racefans-sivusto kertoi Portugalin gp:n harjoituspäivänä, että ainakin 11 kuljettajaa julistaa pysyvänsä viikonlopun ajan hiljaa somessa. Mukana ovat sivuston mukaan muun muassa Lewis Hamilton, Max Verstappen, Lando Norris, Charles Leclerc ja Valtteri Bottas.

Brittijalkapallon asettamalla boikotilla on tarkoitus vastustaa jalkapallon liepeille pesiytynyttä vihapuhetta ja syrjintää ja saada somealustat toimimaan entistä enemmän syrjivän puheen kitkemiseksi.

– Tuen F1-kuljettajatovereitteni tavoin #enoughisenough-kampanjaa. Nettisolvaamisen ja -vihan on loputtava, Bottas totesi viikonlopun viimeiseksi jäävässä Twitter-viestissään.

Hamiltonilla on 22 miljoonaa Instagram-seuraajaa ja Twitterissä häntä seuraa 6,3 miljoonaa ihmistä.

– Pimennän sosiaalisen median kanavani täksi viikonlopuksi. Minkäänlaiselle kiusaamiselle ei ole sijaa yhteiskunnassa, ja liiankin pitkään on ollut liiankin helppoa pienelle osalle (nettikäyttäjiä) postata vihaansa ruudun toiselta puolelta. Vaikka boikotti ei ratkaisisikaan tätä asiaa saman tien, muutosta on kuitenkin vaadittava, vaikka se tuntuisikin mahdottomalta tehtävältä. Olkaamme muutoksen tekijöitä, tulevia sukupolvia varten, Hamilton viestitti.

F1-sarja puolestaan ilmoitti tukevansa kampanjaa. Boikottiin se ei kuitenkaan ota osaa.

Lue myös:

Bottas ei halua enää muistella Imolan rajua kolaria – Räikkönen tietää, mitä viime vuonna tapahtui