Hyppää sisältöön

Päävalmentajan sijainen Teguh Santoso valmensi Kalle Koljosen historialliselle EM-pronssille – nyt pesti päättyy ja ruoriin tarttuu entinen huippupelaaja Ville Lång

Kalle Koljosen ja Teguh Santoson yhteistyö jatkuu Tokion olympialaisiin saakka. Anu Niemistä Santoson jälkeen sijaistava Ville Lång aloittaa maanantaina Sulkapalloliiton tilapäisenä päävalmentajana.

Kalle Koljosella ja Teguh Santosolla oli useita ilonhetkiä upeasti sujuneella EM-kisaviikolla. Kuva: Badminton Europe

Kalle Koljosen loistava turnaus sulkapallon EM-kisoissa Kiovassa päättyi historialliseen pronssiin. Ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin Suomeen tuova Koljonen taipui lauantain välierässä maailmanlistan kakkoselle Viktor Axelsenille, kun tanskalainen olympiapronssimitalisti oli parempi 21–14, 21–14.

Axelsenin on määrä kohdata sunnuntain loppuottelussa maanmies Anders Antonsen, mutta sunnuntain loppuottelun ylle lankesi vielä varjo, kun Axelsenin ennen Koljosta vastaan käytyä ottelua otettu koronavirustesti osoittautui positiiviseksi. Tanskalaismedian mukaan Axelsenille tehtiin uusi testi, jonka tulos ratkaisee sen, pelataanko loppuottelua sunnuntaina vai saako Antonsen luovutusvoiton.

Koljonen sai kolme viikkoa ennen EM-kisoja treeneissä pahan selkäkrampin, mutta toipui kisoihin rajuun lyöntiin. Hän voitti kolmannella kierroksella maailmanlistan 42. sijalla olevan ranskalaisen Toma Popovin, ja vielä kovempi tulos oli perjantain puolivälierä, jossa hän kukisti rankingsijalla 12 olevan tanskalaisen Rasmus Gemken.

Maailmanlistan sijaa 80 ennen Ukrainan turnausta miehittänyt Koljonen on saanut peliinsä uusia mausteita viime kuukausina. Roope Rissanen on virittänyt fysiikkaa kuntoon, ja Sulkapalloliiton päävalmentajaa Anu Niemistä tämän äitiysloman ajan sijaistanut indonesialainen Teguh Santoso on hionut Koljosen hyökkäyspelaamisesta monipuolisempaa.

Niemisen äitiysloma jatkuu vielä kesän yli, mutta Santoson pesti liitossa päättyy sunnuntaina. Sulkapalloliiton toiminnanjohtaja Ville Valorinta vahvisti Yle Urheilulle, että maanantaina Santoson paikalle hyppää kesän ajaksi entinen huippupelaaja Ville Lång. Yli 10 vuotta Suomessa vaikuttanut Santoso ja Koljonen jatkavat talven ja kevään ajan erinomaisesti sujunutta yhteistyötään Tokion olympialaisiin saakka.

Toiminnanjohtajan mukaan vaihdokseen ei liity dramatiikkaa, sillä joulukuun puolivälissä työnsä aloittaneen Santoson kanssa oli sovittu vain muutamasta kuukaudesta. Lisäksi hänen päätyönsä on espoolaisessa ESB:ssä.

Olympiaranking on auki vielä kesäkuun puoliväliin saakka, mutta suomalaisen huippusuoritukset Kiovassa takasivat 27-vuotiaalle Koljoselle käytännössä jo paikan uran ensimmäisiin viiden renkaan kisoihin.

Koronan aikana Tanskan huippuliigassa otteluita pelannut Koljonen on tyytyväinen, että Santoso jatkaa rinnalla vielä Japaniin saakka.

– On hyvä jatkaa olympialaisiin ja katsoa sitten, mitä tekee. Se tuo turvaa, että hän on siinä, koska hän tietää pelini ja hän tietää tarkalleen, miten olen treenannut. Tuttu ja turvallinen on isoihin kisoihin valmistauduttaessa aina parempi kuin se, että ottaisi sian säkissä, Koljonen totesi välieränsä jälkeen Yle Urheilulle.

– Onhan se totta kai harmi, että yhteistyö loppuu, kun on mennyt hyvin, mutta tällaista tämä on joskus.

Kalle Koljonen sai maistaa EM-välierässä maailmanluokan kyytiä, kun Tanskan Viktor Axelsen löi suomalaisen 2–0.

"Kalle sai ulosmitattua työtään"

Santoso on ylpeä siitä, mitä Koljonen sai EM-kisoissa aikaan. Ahkera harjoittelu ja oikeisiin asioihin keskittyminen ovat tuoneet tulosta, ja tärkeässä paikassa suomalaissuojatti pystyi pelaamaan uransa parasta peliä.

– Turnaus oli tosi hieno Kallelta. Hän keskittyi ja taisteli hyvin. Hän sai parastaan esiin, ja hän sai ulosmitattua sitä kovaa työtä, jota hän on viime aikoina tehnyt.

Santoso kertoo, että hän on yrittänyt rohkaista räväkällä ja repivällä tyylillä pelaavaa Koljosta hyökkäävämpään suuntaan.

– Kalle on aika nopea ja hyökkäävä pelaaja, ja olen yrittänyt antaa hänelle erilaisia variaatioita hyökkäyksessä niin takaa kuin verkoltakin., Santoso sanoo

– Kallen täytyy edelleen tehdä töitä kovemmin, ja jos hän saa pidettyä laadun pelaamisessaan mukana, hän voi olla joku päivä Axelsenin kaltaisia pelaajia. Siellä oli tänäänkin hyviä palloralleja, mutta vastustaja kontrolloi peliä ja sai aiheutettua virheitä Kallelle.

Lahtelaislähtöinen Ville Lång ylsi vuonna 2017 päättyneellä urallaan parhaimmillaan maailmanlistan sijalle 21. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000 kilpaillut liiton entinen päävalmentaja ja nykyinen lääkäri Jyri Aalto kehuu Koljosen kehitystä niin lyhyellä kuin pidemmälläkin perspektiivillä.

– Näkisin, että tässä on tavallaan pidemmästä aikajänteestä kysymys. Pari vuotta sitten hän päätti tulla huippu-urheilijaksi, ja siinä prosessissa muun muassa Anu Niemisellä on ollut iso rooli. Viimeisen puolen vuoden aikana sekä henkiset että fyysiset ominaisuudet ovat menneet eteenpäin, ja siinä Roope Rissasella sekä Teguh Santosolla on ollut iso merkitys, parhaimmillaan EM-kisojen puolivälieriin omalla urallaan edennyt Aalto toteaa.

– Kallen hyökkäyspeli on parantunut ja monipuolistunut, mutta puolustuspeli voisi olla vielä parempaa. Sekin on tosin mennyt eteenpäin. On vielä monta osa-aluetta, joilla Kalle pystyy kehittymään. Hän ei ole asettanut Tokiota päätähtäimekseen, ja jos hän pysyy fyysisesti kunnossa, hänellä on edessään parhaat vuotensa pelaajana.

"Virstanpylväs suomalaisessa sulkapallossa"

Välierässä koko vuonna vain kaksi ottelua hävinnyttä Axelsenia vastaan Koljonen teki sen, mitä oli tehtävissä. Hän oli iloinen siitä, että pakotti tanskalaisen venymään parhaimpaansa.

– Lukemat kertovat sen, mitä Axelsen itsekin sanoi haastattelussa, eli että hän joutui pelaamaan parasta peliään. Ei se ollut hänelle vain kävely puistossa. Se oli tasaväkistä peliä, ja se kertoo jotain, suomalainen totesi.

– Kun hän pelaa 100- tai 95-prosenttista peliään, itse joutuu äärirajoille. Se laittaa yksinkertaisesti väsymään enemmän. Hän kontrolloi peliä enemmän, ja se alkaa pitkässä juoksussa näkymään.

Jyri Aalto edusti Suomea Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Menestys EM-kisoissa oli piristysruiske Koljoselle. Olympiapaikka on ollut unelma viisivuotiaana sulkapallon aloittaneelle luonnonlapselle, ja nyt se on toteutumassa, vaikka koronaviruspandemia onkin nakertanut takaraivossa väistämättä.

– Tällainen tuo tosi paljon motivaatiota ja puskee tekemään töitä entistä enemmän. Työ on aika pahasti kesken, ja uraa on jäljellä monta vuotta. Tavoite on päästä pelaamaan maailman huippuja vastaan muuallakin kuin EM-kisoissa. Pari päivää voi hengähtää ja nauttia tuloksesta, mutta sitten mennään takaisin sorvin ääreen, Koljonen totesi.

– Tokio on ollut unelma siitä lähtien, kun karsinta sinne alkoi. Korona on kuitenkin kyseenalaistanut sen, että järjestetäänkö sitä vai ei. On vain joutunut treenaamaan enemmän ja tekemään asioita, joihin voi itse vaikuttaa. Ei ole kuin voinut vain odottaa sitä varmistusta, että järjestetään. Sen jälkeen voi siirtää keskittymisen sinne.

Suomalaispelaaja on nähty olympiasulkapallossa Barcelonan vuoden 1992 kisoista lähtien, ja Jyri Aallon mukaan olympiajatkumo on tärkeä. Koljosen historiallinen suoritus Kiovassa on Aallolle merkkipaalu.

– Meidän lajissamme olympialaiset ovat ehdoton ykköskisa. Jos siellä menestyy, se on pelaajalle ja lajille tosi tärkeää. Kallen nyt saavuttama EM-mitali on tietynlainen virstanpylväs suomalaisessa sulkapallossa. Se on ollut mahdollinen 30 vuoden ajan, mutta nyt se konkretisoitui hienolla tavalla, Aalto hehkuttaa.

Uutista päivitetty klo 0.30: lisätty tieto Axelsenin positiviisesta koronatestistä.

Lue myös:

Kalle Koljosen sensaatiomaiset kisat päättyivät EM-pronssille: "Pelasin maksimitasollani"

Katso tallenne: Kalle Koljonen taipui maailmanlistan kakkoselle EM-välierässä

Kalle Koljonen eteni jättiyllätyksellä välieriin ja venyi historialliseen EM-mitaliin! Sulkapallosankari Yle Urheilulle: "Tämä varmistaa olympialaisiin pääsyn"

Euroopan parhaat sulkapalloilijat kisaavat 2022 EM-mitaleista kahteen kertaan Suomessa – kisapaikat Vantaa ja Lahti