Rima liian korkealla

Itsekritiikistään tunnettu Matti Mononen oppi urheilu-uransa virheistä. Nyt hän valmentaa Senni Salmista positiivisuuden kautta.

Matti Mononen tunnettiin seiväshyppääjänä, joka ei antanut itselleen armoa. Monosen luonnetta kuvasi kohua herättänyt raju harjoitus: 400 metrin juokseminen seipään kanssa minuuttiin.

Parhaimmillaan EM-kisojen neljänneksi yltänyt Mononen ei päässyt urheilijana niihin tavoitteisiin, jotka hän itselleen asetti. Epäonnistumisten jälkeen hän säntäsi usein puntille turruttamaan huonon fiiliksen.

Nyt vuonna 2021 Mononen on eri mies. Hän on löytänyt positiivisuuden ja pyrkii opettamaan kolmiloikkaaja Senni Salmiselle erilaisen ajatusmaailman kuin aikoinaan hänellä itsellään.

Minusta tuli positiivinen loukkaantumisten ja epäonnistumisten jälkeen. Huomasin, että hampaat irvessä vetäminen ei johda mihinkään.

Matti Mononen

Monosen valmennusura on alkanut lupaavasti. Kolmen vuoden aikana Salminen on kehittynyt yli 14 metrin hyppääjäksi ja sijoittunut EM-kisoissa seitsemänneksi.

Jokainen voisi oppia Matilta positiivista asennetta.

Senni Salminen

Salminen kiittelee valmentajaansa juuri kisojen jälkeisten pettymysten käsittelemisessä.

Esimerkiksi viime hallikaudella minulla oli yhden kisan jälkeen suru puserossa. Mutta Matti osasi sanoa oikeat asiat juuri silloin.

Senni Salminen

Hallikauden lopulla Salminen äityi huippuvireeseen ja ponnisti ennätyksensä 14,22. Suomen ennätykseen on matkaa enää vajaat 20 senttiä.

Ei Mononen ole kuitenkaan täysin muuttunut. Hän lupaa palata oman urheilu-uransa kohuharjoitukseen, 400 metriä seipään kanssa, mikäli Salminen rikkoo SE:n.

Tuo motivoi.

Senni Salminen

Salminen ei tingi tavoitteistaan. Hän haluaa rikkoa uransa aikana 15 metrin haamurajan.

Salmisessa taitaa piillä myös urheilija-Monosen asennetta.

Tekijät

Toimittaja

Joel Holma

Kuvat ja videot

Kari Saastamoinen, Tomi Hänninen, Yle Arkisto, EPA ja AOP/imago sport.

Julkaistu 8.6.