Hyppää sisältöön

Kommentti: Ronnie O'Sullivanin "kiduttajaksi" nimeämä snookerin maailmanmestari Mark Selby on pelaaja, joka ei ansaitse kaikkea niskaansa satavaa lokaa

Mark Selby saa kritiikkiä hitaudesta, vaikka hänen lyöntiaikansa on linjassa muiden snookerin ykköstähtien kanssa. Kritiikin varjoon jäävät Selbyn poikkeukselliset ominaisuudet, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Mark Selby saavutti maanantaina uransa neljännen snookerin maailmanmestaruuden. Hänen aiemmat MM-tittelinsä ovat vuosilta 2014, 2016 ja 2017. Kuva: Zac Goodwin/Getty Images

14. elokuuta 2020 on päivä, jota snookeria seuraavat eivät unohda. Tuolloin koronaviruksen takia huhti-toukokuulta elokuulle siirretyissä MM-kisoissa käytiin välierät, joissa molemmissa voittajan ratkaisemiseksi tarvittiin täydet 33 erää.

Erin 17–16 päättyneistä trillereistä jälkimmäisessä Mark Selby menetti 16–14-johtoaseman Ronnie O'Sullivanille, jonka loppukiri oli valtaosin taianomainen.

Mukaan O'Sullivanilta mahtui kuitenkin myös muutama kyseenalainen snookerin purku, jotka O'Sullivan selvitti lyömällä valkoista palloa sen, minkä kädestä lähti. Ottelun jälkeisessä tv-haastattelussa viilipyttynä tunnetulta Selbyltä nähtiin harvinainen tunteenpurkaus, kun hän kritisoi O'Sullivanin kyseisiä lyöntejä epäkunnioittaviksi.

Tätä ennen tunteiden vuoristorata ja älähdykset olivat kuuluneet O'Sullivanin repertoaariin. Selbyn graniittinen turvapeli ja ajoittain kauan kestävät lyöntivalinnat ovat usein olleet ylitsepääsemätön este nopeudestaan tunnetulle O'Sullivanille, joka on antanut kilpakumppanilleen lempinimen Torturer, kiduttaja.

Ronnie O'Sullivan kaatoi Mark Selbyn 17–16 klassikoksi muodostuneessa MM-välierässä elokuussa 2020. Tappio oli Selbylle kova pala nieltäväksi. Kuva: Benjamin Mole/All Over Press

Viime vuosina O'Sullivan on ottanut sanojaan takaisin, mutta pinnan alla kaksikon välillä on silti kytenyt. Selbyn haarniskaan tuli särö vuoden 2020 tunteikkaan MM-välierän jälkeen. Mestaruuteen porskuttanut O'Sullivan pääsi tuolloin ensi kertaa Selbyn ihon alle.

Tappio kääntyi voimavaraksi

Jos jutun alussa mainittu päivämäärä on mieleenpainuva, sitä oli myös maanantai-ilta 3. toukokuuta 2021.

Snookerin MM-turnaus toimi Britannian terveysviranomaisten koekaniinina paluussa normaaleihin yleisötapahtumiin, ja Sheffieldin Crucible-teatterissa kaksipäiväistä finaalia pääsi seuraamaan täpötäysi tupa.

Yleisö todisti englantilaisen Selbyn paluuta maailmanmestariksi, kun leicesteriläinen kaatoi finaalissa maanmiehensä Shaun Murphyn erin 18–15. Mestaruuden siemen juontaa vuoden 2020 katkeransuloiseen MM-välierään, jonka Selby onnistui kääntämään voimavaraksi.

Täysi katsomo seurasi Sheffieldin Crucible-teatterissa, kun Mark Selby ja Shaun Murphy mittelivät snookerin MM-tittelistä. Kuva: Zac Goodwin/Getty Images

Voitto kauden avanneesta Euroopan mastersista oli merkki tulevasta, ja jatkoa seurasi joulukuussa. Tuolloin Selby murjoi Skotlannin avointen finaalissa O'Sullivanin erin 9–3.

Haamuja menneisyydestä

MM-kisoissa Selby oli paras kaavalla, joka on mestareille tuttu: minimoimalla huonon päivän vahingot.

Selbyn kannalta ratkaisevaksi muodostui välierän kolmas jakso, jonka Stuart Bingham vei 6–2. Kun Selbyn 9–7-johto kääntyi 11–13-tappioksi, matkalla nähtiin tilanne, jossa tuomari varoitti Selbyä liian hitaasta pelistä.

Lähes kolme minuuttia vienyt lyöntipäätös kesti auttamatta liian pitkään, minkä johdosta varoitus oli täysin ansaittu. Tämän jälkeen palstatilaa sai odotetusti parin vuoden takainen tilanne, jossa Selbyltä kesti John Higginsiä vastaan lyöntipäätöksessään kuusi minuuttia ja 13 sekuntia.

Mark Selby tunnetaan pelaajana, joka toisinaan käyttää turvalyönteihinsä enemmän aikaa kuin kollegansa. Kuva: Zac Goodwin/Getty Images

Molemmissa tapauksissa vertailua tehtiin välittömästi O'Sullivaniin ja siihen, mitä tämä olisi ehtinyt tehdä Selbyn pohtiessa yhtä lyöntiä – jälkimmäisessä muun muassa kaikkien aikojen nopeimman maksimibreikin.

Kun Selbyn yksittäisistä heikoista hetkistä tai jaksoista revitään otsikoita, konteksti loistaa käytännössä aina poissaolollaan. Tässä kohtaa on syytä painottaa, ettei allekirjoittanut yritä tehdä kuuden minuutin lyöntisuoritukselle minkään sortin valkopesua.

Pussituskone

Totuus on kuitenkin, että Selbyn työkalupakki on arsenaaliltaan yksi historian poikkeuksellisimmista. 15:n viime kauden aikana Selby on ollut muun muassa joka sesonkina ammattilaiskiertueen kahdeksan parhaan break builderin (lyöntisarjojen tekijän) joukossa. Koko joukon paras hän on ollut kausina 2010–2011, 2011–2012 ja 2015–2016, päättyneelläkin neljäs.

The Jester From Leicester -lempinimeä totteleva Selby on ammattilaisena kuudenneksi eniten sadan pisteen ylittäviä lyöntisarjoja (693) tehnyt snookerpelaaja.

Mark Selby kuuluu snookervalmentaja ja psykologi Chris Henryn (vas.) talliin. Henryn suojatteja on myös MM-finaalin hävinnyt Shaun Murphy. Kuva: Zac Goodwin/Getty Images

Kun tähän päälle isketään ammattilaiskiertueen kestävin turvapeli, taktiset neronleimaukset, kyky ryöstää eriä pitkältä takamatkalta ja poikkeuksellinen usko omiin kykyihin, ei siis ole ihme, että Selby on 37-vuotiaana nyt nelinkertainen maailmanmestari.

Jotain henkisestä kapasiteetista kertoo myös, että jos ortodoksisesta snookerista poikkeava Shootout-turnaus jätetään pois laskuista, Selby on voittanut 12 rankingturnauksen finaalia peräkkäin.

Lyöntiaika linjassa muihin tähtiin

Ja mitä tulee vielä Selbyn keskimääräiseen lyöntiaikaan kaudella 2020–2021, se on 24,65 sekuntia. Sillä hän on vasta kiertueen 75. nopein. Esimerkiksi nopeimpana ammattilaisena O'Sullivan käyttää lyönteihinsä keskimäärin 6,5 sekuntia vähemmän aikaa kuin Selby.

On kuitenkin huomionarviosta, että snookerin maailmanrankingin kymmenestä parhaasta pelaajasta nopeudellaan erottuvat O'Sullivanin lisäksi vain ykköspelaaja Judd Trump, joka on keskimääräisessä lyöntiajassa seitsemänneksi nopein ammattilainen, ja Ding Junhui, joka miehittää yhdeksättä sijaa niin rankingissa kuin lyöntiajassa.

Kaikki muut rankingin kärkikymmenikön pelaajat löytyvät nopeutensa puolesta 128 ammattilaisen joukosta sijoilta 40–89. Kauden aikana hitaudesta huutavat otsikot loistivat silti poissaolollaan mitä tulee vaikkapa Neil Robertsoniin (56:s, 23,66 sekuntia), John Higginsiin (60:s, 23,88) tai Kyren Wilsoniin (70:s, 24,44).

Selbyllä on ristinsä kannettavanaan, mutta hän on suotta punainen vaate monelle snookeria seuraavalle.

Lue lisää:

Jyväskyläläinen Toni Ursin kehitti biljardiliidun, josta syntyi maailmantähtien ylistämä ilmiö – snookerin MM-kisoista tuli nyt suomalaisyritykselle jättipotti

Snookerin MM-finaali meni kivikasvo Mark Selbylle – neljäs maailmanmestaruus palkintokaappiin

Kun aikuisten miesten itkulle ei ollut tulla loppua – kansan snookermestari Jimmy White on häkellyttävä sukupolvikokemus, jota vain harva suomalainen voi ymmärtää

Juttua muokattu 4.5. klo 15.30: Korjattu, että Selby ei ole voittanut 12:ta rankingturnausta putkeen vaan 12 rankingturnauksen finaalia putkeen.