Suora

  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Kommentti: Tom Wilson sekosi jälleen – NHL:n kurinpito on katsellut törkytemppuja liian monta kertaa läpi sormien

Washingtonin Tom Wilson on toistuvasti osoittanut kunnioituksen puutetta kanssapelaajia kohtaan. Parinkymmenen ottelun pelikielto ei olisi tikittävälle aikapommille yhtään liikaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

NHL
Tom Wilson Artemi Panarin
Tom Wilson (vas.) heitti kypärättömän Artemi Panarinin jäähän ja löi tätä useita kertoja viime yön ottelun kohutilanteessa.Getty Images

NHL-yhteisöllä alkaa hiljalleen loppua sanat Washington Capitalsin kanadalaislaituri Tom Wilsonin sikailuista.

Tiistaina Wilson alkoi maalinedustahässäkässä yllättäen takoa nyrkein jäässä makaavaa New York Rangersin pelaajaa, Pavel Buchnevicia. Teko ei johtanut sen suurempiin vammoihin, mutta oli yhtä kaikki hyvän maun rajat ylittävä teko. Hieman myöhemmin Wilson alkoi hakata jäähän ilman kypärää tilanteessa jäänyttä venäläistähteä Artemi Panarinia.

Vaikka suuremmilta vammoilta vältyttiin, ei silmitöntä hyökkäystä vastustajan tähtipelaajia kohtaan voi hyväksyä. On mahdotonta käsittää, millaisen ajatusmaailman kautta kukaan pelaaja voi päätyä lyömään jäässä makaavaa pelaaja nyrkein päähän. Wilson menetti tilanteessa kontrollin täysin.

New York Rangersin ruotsalaishyökkääjä Mika Zibanejad totesi yllättyneensä Washington-ottelun kohutuista tapahtumista. Jos Zibanejad todella yllättyi Wilsonin viimeisimmästä ylilyönnistä, hän oli varmasti ainoa, joka siihen tällä tavalla reagoi.

Miten voitaisiin neutraalisti arvioida tiistain kaltaisia tilanteita, joissa sama pelaaja toistuvasti osoittaa täydellistä halveksuntaa pelin sääntöjä kohtaan – ja mikä tärkeintä, kanssapelaajien kunnioitusta kohtaan. Kuinka kauan NHL-väen täytyy odottaa, että totaalista itsehillinnän puutetta jatkuvasti osoittava yksittäinen häirikkö saataisiin kuriin?

Wilson on vasta 27-vuotias, mutta kovaa vauhtia nousemassa takavuosien likaisimpien pelaajien, Matt Cooken ja Raffi Torresin tasolle. Cooken sooloilu loppui vasta, kun seurajohto Pittsburghissa ilmoitti työsuhteen päättyvän seuraavasta sekoilusta. Modernin NHL:n likaisimman pelaajan titteliä kantavan Torresin ura loppui 41 ottelun pelikieltoon, NHL-historian pisimpään sellaiseen.

Raffi Torres
Raffi Torresin 41 ottelun mittainen pelikielto on jääkiekon NHL:n historian pisin.Getty Images

Erityisen raskauttavan Wilsonin teosta tekee historia.

Aiemmin kaudella Wilson kärsi seitsemän ottelun pelikiellon taklattuaan rumasti Bostonin Brandon Carloa päähän. Tuolloin Wilson suomi itseään ja vakuutti ottavansa tapauksesta opikseen. Hän totesi, ettei voi istua jatkuvasti seitsemän ottelun pelikielloissa. Eipä aikaakaan, kun sama pelaaja on taas vahingoittamassa omaa joukkuettaan omilla ongelmillaan.

On käsittämätöntä, että Wilsonin kaltainen laatupelaaja on istunut urallaan jo 30 ottelua pelikiellossa ja maksanut niistä pitkälle toista miljoonaa taalaa palkkamenoina. Eikä tässä kohden sovi unohtaa, miten monta kertaa kurinpito on katsellut Wilsonin törkytemppuja läpi sormien.

Jos NHL:n kurinpito operoisi useammin normaalin länsimaisen oikeustajun kautta, Wilsonin lukemat olisivat aivan toisilla kymmenluvuilla.

Ja taas rävähti.

NHL on yrittänyt antaa Wilsonille mahdollisuuksia, mutta tämä on laittamassa kurinpitoväen tekemättömän tilanteen eteen. Jääkiekkoyhteisö Washingtonin ulkopuolella alkaa olla täynnä pyhää kiukkua, mikä antaa kurinpidolle valtavan paineen. Joka puolella kysytään käsiä levitellen, kuinka kauan tikittävän aikapommin annetaan nakuttaa. Milloin sattuu oikeasti jotakin vakavaa?

Kyseenalaistaa pitää voida myös Wilsonin työnantajan linjauksia. Jääkiekkokoodiin on aina kuulunut pitkälle viety lojaalius omia kohtaan, mutta hiljalleen olisi Capitalsin aika tulla ulos toisenlaisten viestien kanssa. Oli oma tai vieras, jääkiekkokaukalossa pitäisi osoittaa aina kunnioitusta vastustajaa kohtaan.

Tom Wilson
Wilson osoitti mieltään saatuaan kahden minuutin rangaistuksen ennen tappeluepisodia.Getty Images

Wilson on toistuvasti osoittanut totaalista kunnioituksen puutetta peliä ja kanssapelaajia kohtaan.

Ja ihan kuin tiistain hässäkässä itsessään ei olisi ollut tarpeeksi, seura julkaisi illalla virallisella Twitter-tilillään kuvan, josta kehkeytyi välitön sosiaalisen median skandaali. Tom Wilsonin kuvan ylle oli liitetty teksti, missä Capitalsin kerrotaan valitsevan väkivallan. Puoli tuntia myöhemmin Capitals poisti huimalla vauhdilla leviämään lähteneen viestin.

Niin tai näin, siimat Tom Wilsonin ympärillä alkavat nyt kiristyä toden teolla.

NHL on pakotettu langettamaan Wilsonille tapahtuneesta pelikieltoa, mutta minkälaisella mitalla nyt mennään? Kun puhutaan poikkeuksellisen likaisesta pelaajasta, jolla on todella raskas historia, kahden-kolmen pelin pelikielto olisi täydellinen epäonnistuminen, joka saisi lajiyhteisön raivon valtaan.

Puhummeko kymmenestä ottelusta? Kahdestakymmenestä?

Henkilökohtaisesti en päästäisi Wilsonia kaukaloon tällä kaudella enää lainkaan. Tällöin käsillä olisi maksimissaan 19 ottelun pelikielto, eikä siinä olisi Caps-laiturin kohdalla yhtään liikaa, vaikka ketään ei tällä kertaa paareilla kaukalosta kannettukaan. Jos aiemmat viestit eivät ole menneet perille, viestin sävyä on kovennettava.

Tämä laittaisi myös Washington Capitalsin tarkastelemaan tilannetta julkisesti uudesta kulmasta. Kukaan ei voi kiistää Wilsonin taitoja pelaajana, mutta miten kauan Stanley Cupia tosissaan tavoitteleva seura haluaa sitoutua pelaajaan, joka tekee toistuvasti hallaa joukkueelle omilla tempauksillaan?

Ylipäätään jääkiekolla on vielä sisäisen kurinpidon suhteen paljon tehtävää. Varmasti keskusteluita on käyty suljettujen ovien takana, mutta yhä useammin kritiikin soisi tulevan myös omista riveistä silloin, kun siihen on aihetta. Tämä koskee sekä seurajohtoa että pelaajia.

Brad Marchand
Boston Bruinsin tähtihyökkääjä Brad Marchand sai taannoin seurajohdolta kovaa palautetta sooloilustaan.Getty Images

Kun Bostonin Brad Marchandin kierrokset pari vuotta sitten pudotuspeleissä olivat taas kohonneet vaarallisille tasoille, kaiken kokenut slovakkiliideri Zdeno Chara ei epäröinyt laittaa kanadalaishyökkääjää kuriin kaiken kansan silmien edessä kesken pelin. Sooloilu loppui siihen.

Oman yhteisön kova sisäinen kuri toimisi Wilsonin kaltaisten pelaajien kohdalla todennäköisesti parhaiten.

Yhtä kaikki nyt NHL:llä olisi Tom Wilsonin kohdalla kaikkien aikojen mahdollisuus lähettää viesti. Pitkä pelikielto pudotuspelien alla olisi oiva muistutus sekä pelaajalle että tämän palkan maksavalle seuralle siitä, että pelaajien välisen kunnioituksen tulee säilyä silloinkin, kun panokset kovenevat ja höyryä alkaa tulla tunnekuohuissa korvista.

Lue myös:

Sebastian Aho hurjassa iskussa – kolme maalia Chicagon verkkoon!

Kommentti: Minkä ihmeen takia nuorten annetaan tapella kaukalossa? Koko loppuelämän terveyteen vaikuttava vakava kierre alkaa monella jo alaikäisenä

Kommentti: Vihdoin joku sanoi sen ääneen – Kanadalaishyökkääjä lyttäsi NHL:n kurinpidon

Kommentti: Nyt tapellaan! Albertan taisto sytytti NHL:n tuleen – kurinpidon välinpitämättömyydellä vakavat seuraukset

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat