Hyppää sisältöön

Juhani Tamminen käänsi kevään 2009 liigakarsinnoissa kaikki kivet – hyökkääjä Juha Koivisto muistelee, kuinka "shamaani" ja vuoristoilma ilmestyivät pukukoppiin

Kiekkokevät 2009 muistetaan Porin Ässien ja Vaasan Sportin välisestä tulikuumasta liigakarsintasarjasta. Juha Koivisto palaa värikkään kevään tapahtumiin Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan pudotuspelien erikoisjaksossa.

Juhani Tamminen luotsasi Vaasan Sportin erittäin lähelle liiganousua keväällä 2009. (Arkistokuva) Kuva: Merja Vasikkaniemi / YLE
Kuuntele Juha Koiviston Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Jääkiekon SM-liigakausi 2008–09 päättyi JYPin mestaruusjuhliin, mutta JYPin ja Kärppien välistä finaalisarjaa vahvemmin historian kirjoihin on painettu Ässien ja Sportin vääntö liigapaikasta. Alpo Suhosen luotsaama Ässät säilytti liigapaikkansa seitsemän ottelun taistelun jälkeen.

Suurimmat otsikot veivät Suhosen ja Juhani Tammisen sanailut, mutta miltä tulikuuma taistelu liigapaikasta tuntui pelaajista? Sportissa keväällä 2009 hyökännyt Juha Koivisto kertoo Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan pudotuspelien erikoisjaksossa.

Koiviston mukaan Tammisen johdolla Sportin leirissä käännettiin kaikki kivet. Kevään aikana Sportin kopissa oli muun muassa henkimaailmaa ja vuoristoilmaa.

– Kauden aikana palkattiin kiropraktikko tai osteopaatti, jota kutsuimme shamaaniksi. Shamaanihan alkoi sitten lyömään meille magneettikenttähoitoa, jolla paranneltiin haavoja. Ennen seitsemättä peliä koppiin tuotiin myös ilmastointikoneet, joilla koppiin saatiin vuoristoilmaa, Koivisto muistelee.

– Ja jotta huoltajien päivät eivät olisi liian lyhyitä, he alkoivat pudotuspeleissä tislaamaan meille vettä. Päävalmentaja lanseerasi sen energiavedeksi. Huoltajat jäivät vielä aamuyön pyykinpesun jälkeen tislaamaan. Kaikki kivet käännettiin.

Ässät säilytti siis liigapaikkansa voiton 4–3. Ratkaiseva seitsemäs ottelu päättyi Ässien 3–0-kotivoittoon. Edellisessä ottelussa Sportilla oli kotiyleisönsä edessä mahdollisuus napata liigapaikka ja pudottaa Ässät Mestikseen. Porilaiset olivat kuitenkin trillerin toisessa jatkoerässä vahvempi.

– Vaasassa oli kova huuma. Kun aamulla meni treeneihin, niin jengi jonotti lippuja hallilla. Katsomoon rakennettiin lisää penkkejä. Odotukset kuudenteen otteluun olivat kovat. Se jäi senttien päähän. Meillä oli omat paikkamme ja kiekko kävi tolpassakin. Se harmitti, eikä siitä päässyt yli. Sitä lähemmäksi emme olisi voineet päästä.

– Sarja oli todella tunteita herättävä. Mielestäni se oli niin pelien kuin mediankin puolelta todella hieno kevät. Show kuvaa sitä kevättä hyvin, Koivisto sanoo.

Entä miten Tamminen nimesi liigakarsinnan ottelusarjan ottelut? Tai saivatko pelaajat mediarummutuksen keskellä työrauhan? Kuuntele koko Unelmia ja kiekkohommia -jakso yllä olevasta soittimesta tai tästä linkistä.

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat vierailleet muiden muassa NHL-tähdet Teuvo Teräväinen, Miro Heiskanen ja Joonas Korpisalo, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkonut Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

.
.