Hyppää sisältöön

Lentopalloliitto antoi rangaistuksen pelaajakohusta ja syytti seuraa "selvästä imagohaitasta" – Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi päätöksen

Urheilun oikeusturvalautakunnan mukaan jäi näyttämättä, että LiigaPlokin toiminnasta olisi aiheutunut lajille ja sarjalle merkittävää imagohaittaa.

Kuvituskuva. Kuva: Getty Images

Urheilun oikeusturvalautakunta on kumonnut naisten lentopallon Mestaruusliigassa pelaavalle LiigaPlokille määrätyn rangaistuksen. Lentopallolitto määräsi LiigaPlokille 1500 euron sakon, kun seura peluutti LP Viestiä vastaan viime helmikuussa vain kahdeksaa kenttäpelaajaa.

LiigaPloki pelasi ottelun lähes kokonaan 2000-luvulla syntyneillä pelaajilla ja LP Viesti voitti kamppailun puhtaasti erin 3–0 (25–13, 25–17, 25–12). Lentopalloliitto määräsi LiigaPlokille sakon, sillä se katsoi seuran rikkoneen liigan sarjamääräyksiä, joissa todetaan, että joukkueen on merkittävä kaikissa liigaotteluissa vähintään kymmenen pelikelpoista pelaajaa ottelun pöytäkirjaan.

LiigaPloki valitti tapauksesta Urheilun oikeusturvalautakutaan. Seura totesi valituksessaan, että pelaajamäärän alitus johtui inhimillisestä virheestä ja joukkue olisi ottanut riittävästi pelaajia vierasotteluunsa, jos asia olisi havaittu ajoissa.

Seura kuitenkin kertoi, ettei tällä olisi todennäköisesti ollut vaikutusta pelin kulkuun ja peluutukseen, sillä LiigaPlokin joukkueen pelaajat olivat olleet "jaksamisen äärirajoilla". Näille pelaajille olikin päätetty antaa lepovuoro, jotta he voivat kuntouttaa itseään ja parantaa rasitusvammojaan.

LiigaPloki oli myös katsonut saaneensa ottelusta tavanomaiset eräpisteet 13, 17 ja 12, eikä se katsonut joukkueen ja seuran otteisiin liittyneen "mitään epärehellistä eikä epäeettistä".

Lentopalloliiton mukaan seuran ilmoittamat syyt eivät kuitenkaan olleet riittäviä, että seura olisi voinut poiketa säännöissä määrätystä pelaajamäärästä. Liiton mukaan LiigaPloki oli myös aiheuttanut Mestaruusliigalle selvää imagohaittaa.

– Kurinpitoseuraamuksen määräämiseen LiigaPlokille ovat lisäksi vaikuttaneet Veikkauksen näkökulma, TV-tuotteen laatu, lajin ja Liigan imagolle aiheutunut vahinko sekä vastustajajoukkueen kunnioittaminen. Näihin seikkoihin nähden LiigaPlokille määrätty kurinpitosakko on myös määrältään asianmukainen, liitto kirjoitti Urheilun oikeusturvalautakunnalle antamassaan vastauksessa.

Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi päätöksen, sillä sen mukaan seuralle ei voitu määrä Lentopalloliiton kurinpitoa koskevien sääntöjen ja määräysten nojalla 1500 euron kurinpitosakkoa ainoastaan sillä perusteella, että LiigaPloki oli merkinnyt otteluun ainoastaan kahdeksan pelaajaa.

Lautakunta oli aiemmin ilmaissut, että liiton sääntöjen mukaan ottelu voidaan pelata, jos joukkueella on vähintään kahdeksan pelikelpoista pelaajaa. Alle kymmenen pelaajaa ottelupöytäkirjaan nimeävällä seuralla on kuitenkin velvollisuus antaa tilanteestaan selvitys liiton urheilutoiminnan johtajalle ja kertoa, millä toimenpiteillä ja aikataululla tilanne korjaantuu.

Urheilun oikeusturvalautakunnan mukaan säännöt eivät siis mahdollistaneet kurinpitosakon määräämistä kyseisen pelaajamäärän perusteella. Lautakunnan mukaan liitto ei ollut myöskään näyttänyt, että LiigaPlokin toiminnasta olisi aiheutunut lentopallolle tai Mestaruusliigalle merkittävää imagohaittaa.

– Lentopalloliiton vastauksessa mainittuja Veikkauksen näkökulmaa ja TV-tuotteen laatua, ei ole mainittu liiton kilpailusäännöissä kurinpitoseuraamuksen määräämistä harkittaessa huomioon otettavina seikkoina. Näin ollen kurinpitoseuraamuksen määräämistä ei olisi voitu oikeuttaa näillä seikoilla siinäkään tapauksessa, että ne olisivat tulleet asiassa näytetyiksi, lautakunta kirjoitti päätökseensä.

Urheilun oikeusturvalautakunta hyväksyi LiigaPlokin valituksen ja kumosi Lentopalloliiton pääsarjaryhmän päätöksen ja siinä määrätyn 1500 euron sakkorangaistuksen. Oikeusturvalautakunnan ratkaisu oli yksimielinen.

Lue myös:

.
.