Hyppää sisältöön

Kommentti: Miksi NHL ei suojele tähtiään? Rangersin parhaan pelaajan kausi päättyi Tom Wilsonin väkivaltaisuuteen

Washingtonin hyökkääjä Tom Wilson selvisi sakoilla, vaikka vastustaja Rangersissa toivottiin pitkää pelikieltoa.

Tom Wilson (oik.) on ollut NHL-urallaan viidesti pelikiellossa. Kuva: Getty Images

Tiistaina käynnistynyt saaga Washingtonin Tom Wilsonin ja New York Rangersin välillä sai jatkoa keskiviikkona, kun Rangers lähetti maailmalle tiedotteen, jossa se kritisoi voimakkaasti NHL:n kurinpitoa sekä sen pomoa George Parrosia. Lopuksi Rangers vielä totesi Parrosin olevan kyvytön jatkamaan tehtävässään viimeisimmän kohun jälkeen.

Wilson siis mätki tiistaiaamuna jäässä puolustuskyvyttömänä maannutta Washington-pelaajaa nyrkein ja hieman myöhemmin tämä repi hiuksista jään pintaan Rangers-hyökkääjä Artemi Panarinin. Panarin loukkaantui tilanteessa eikä pelaa enää kuluvalla kaudella. NHL rankaisi lopulta likaiseksi pelaajaksi jo kauan aikaa sitten profiloitunutta Wilsonia 5000 dollarin eli 4150 euron sakoilla.

Tämä oli Rangersille liikaa.

Rangersin julkinen hyökkäys NHL:ää vastaan näin voimakkaasti on kaikilla tavoin poikkeuksellista. NHL:ssä likapyykkiä ei juuri koskaan pestä julkisesti ja tältä osin liiga muistuttaakin jonkinlaista diktatuuria. Sananvapautta on, mutta ei sitten kuitenkaan ole. Toki Rangers on seurana sitä kokoluokkaa, että sillä riittää hauis nyt nähtyyn mielenilmaisuun.

Eikä totuus tässäkään tapauksessa pala tulessa, mutta kalliiksi se tulee. NHL tulee muistamaan Rangersia todella isolla sakolla.

Avaus oli silti tärkeä.

NHL on tehnyt viime vuosina monin paikoin hyvää työtä, mutta yhdellä osa-alueella se on epäonnistunut masentavalla tavalla: Tähtipelaajien suojelussa. On vaikea ymmärtää, miksi NHL hyväksyy tuotteensa tärkeimpien myyntiartikkeleiden murjomisen illasta toiseen.

On helppo löytää ymmärrystä Rangersin purkaukselle, kun joukkueen parhaan pelaajan kausi päättyy Tom Wilsonin kaltaisen pelaajan käsittelyssä.

Eikä tämä ole lainkaan ainutkertaista, kun puhutaan sarjan parhaista pelaajista.

Esimerkiksi Edmontonin Connor McDavid on ottelusta, viikosta ja kuukaudesta toiseen NHL:ssä käsittämättömällä tavalla vapaata riistaa. Kanadalaistähteä saa kohdella illasta iltaan tuomarien silmien alla lähes oman mielensä mukaan. McDavidilta jää jatkuvasti saamatta valtavat määrät vihellyksiä, eikä tämä tunnu olevan liigassa ongelma kenellekään paitsi Oilersille.

Oli tilanne sarjataulukossa mikä tahansa, tähtipelaajien kaudet eivät voi päättyä Wilsonin kaltaisten huligaanien käsissä.

NHL:ssä eri säännöt

NHL on Pohjois-Amerikan neljästä suuresta ammattilaissarjasta ainoa, missä tähtipelaajien terveydellä ollaan valmiita leikkimään. On vaikea kuvitella, että koripalloliiga NBA:ssa selviäisi viiden tonnin sakoilla, jos repisi supertähti LeBron Jamesin pään parkettiin tavalla, joka päättäisi moninkertaisen mestarin kauden.

NHL tietenkin tulkitsi tiistain tilannetta niin, että viime kädessä Panarinin kohdalla kyse oli pystypainista, jollaista nähdään liigassa päivittäin. Kun tilanteen kehittymistä kuitenkin tarkastelee ja ottaa huomioon Tom Wilsonin törkyisen historian, sitä on vaikea nähdä yksittäisenä pystypainina.

Rangers kutsui tiedotteessaan NHL:n kurinpitotyötä tältä osin laiminlyönniksi ja uskon monen laji-ihmisen allekirjoittavan tämän näkemyksen.

NHL:n pitäisi ottaa tähtipelaajien suojelussa lusikka jälleen kauniiseen käteen.

Alati nopeutuvassa pelissä, jossa henkilökohtainen taito loistaa kirkkaampana kuin koskaan, lajin parhaille pelaajille täytyy pystyä tarjoamaan työrauha. Jääkiekkoon kuuluu fyysinen elementti, sitä ei tarvitse poistaa, mutta jääkiekon perusrikkeet tulisi ottaa tiukemmin pois ja likaisista tempuista pamauttaa pelikiellot.

Mikäli NHL haluaa tuotteensa kasvavan etenkin Yhdysvaltojen puolella, sen pitäisi panostaa juuri parhaiden pelaajiensa esiintuomiseen. Tämä tarkoittaa, että Connor McDavid saa ne vihellykset, mitkä Connor McDavidille kuuluu. Jos tätä ei saada kuriin laillisin keinoin, pelin viihdearvo ainoastaan kasvaa.

Nyt tilanne on se, että tuomarointi ja kurinpito on löystynyt löystymistään. Mitä enemmän on annettu siimaa, sitä enemmän siimaa on koko ajan pitänyt antaa. Ennen pitkää tilanne ajautuu umpikujaan.

Eikä takavuosikymmenien tappelukulttuuri ole vastaus käsillä olevaan ongelmaan.

Väkivalta ei ole koskaan ollut NHL:ssä ratkaisu kurinpidollisiin ongelmiin. Peli ei ole ollut koskaan niin likaista kuin silloin, kun liigassa eniten tapeltiin. Muutenkin ajatus siitä, että yksi aivotärähdys tai aivovamma johtaa tappeluiden ja muiden rähinöiden kautta useampiin aivovammoihin, on sanalla sanoen vähämielinen. Koston kierre ei ole vaihtoehto.

NHL:n kurinpito kuuluu NHL:n kurinpidolle, ei pelaajille.

Wilson repi hiuksista jään pintaan Rangers-hyökkääjä Artemi Panarinin ja Panarinin kausi päättyi. Kuva: Getty Images

Mikseivät pelaajat puhu?

Erikoisena voi pitää myös tilannetta, jossa pelaajat tuntuvat olevan kovin haluttomia käymään tätä keskustelua. Toki NHL-diktatuurissa sananvapautta ei julkisesti ole olemassa. Se lienee suurin syy julkisten ulostulojen niukkuuteen. Yksikin eriävä mielipide ja omaan lokeroon pukuhuoneessa kilahtaa tuntuva sakko. Jos kritisoi julkisesti tuomareita, saa koko porukan niskaan.

Keskustelun voisi käydä myös kulisseissa, mutta siitäkään ei ole mitään merkkejä. Miksi NHL:n pelaajayhdistys ei halua ottaa kantaa tuomarilinjaan tai kurinpitoon? Toki on myös niin, että NHLPA edustaa yli 700 NHL-pelaajaa, ei pelkästään supertähtiä. NHLPA haluaa varmasti suojella tähtiään, mutta samaan aikaan se ei halua toisen puolen istuvan pitkissä pelikielloissa.

Näin NHL-karuselli pyörii.

Ongelmat ovat varmasti kaikkien tiedossa, mutta samassa pöydässä on liian monia eri intressejä. Tähtiä kyllä halutaan suojella, mutta jos siimoja kiristetään, pelikiellot pitenevät eikä se varmasti olisi esimerkiksi seurojen omistajien mieleen. Ne taas, jotka nykylinjasta kärsivät, eivät uskalla avata ainakaan julkisesti sanaista arkkuaan sanktioiden pelossa.

Juuri siksi Rangersin ulostuloa on pidettävä virkistävänä avauksena, sillä perästä varmasti kuuluu.

Ongelman ratkaiseminen ei pitäisi silti olla liian vaikeaa. Modernin NHL:n puhtainta jääkiekkoa pelattiin kaudella 2005–2006, kun vuotta aiemmin nähdyn työsulun aikana peli päätettiin siistiä. Tiukka tuomarilinja poisti pelistä kaikenlaisen mailahäirinnän, minkä kautta ”kuolleen kiekon aikakaudella” murjotut tähdet pääsivät vihdoin tekemään työtään rauhassa.

Tässä kontekstissa esimerkiksi kurinpitopomo George Parros ei ole lainkaan suurin ongelma. Parros ei NHL-maailmassa vedä yhtäkään suurta linjanvetoa, sillä ne liidut ovat toisten herrojen käsissä.

Niillä liiduilla voisi pian taas piirrellä uusia viivoja.

Lue myös:

Rangers vaatii ryhtiä NHL:n kurinpitoon – Wilson sai vain sakkoja

Kommentti: Tom Wilson sekosi jälleen – NHL:n kurinpito on katsellut törkytemppuja liian monta kertaa läpi sormien

Carolina liitää NHL:n kärjessä – Aho ja Teräväinen jälleen tehokkaina