1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Keihäänheiton valmentajaguru Leo Pusa sai sydänkohtauksen kotonaan, vaimon elvytys pelasti hengen

74-vuotias keihäänheiton valmentaja Leo Pusa sai sydänkohtauksen reilu viikko sitten. Pusa kertoo Yle Urheilulle puhelimitse sairaalasta voivansa tapahtumiin nähden hyvin.

Yleisurheilu
Leo Pusa
Leo Pusa on yksi maailman tunnetuimmista keihäsvalmentajista.Hannu Jukola / SUL arkisto

Suomalaisen keihäänheiton tunnetuimpiin valmentajiin kuuluva Leo Pusa on sairaalassa hoidettavana sydänkohtauksen jäljiltä. 74-vuotias Pusa joutui espoolaiseen sairaalaan toissa maanantaina.

– Olin katsomassa Diili-ohjelmaa illalla kymmenen aikoihin, kun putosin. Seuraavan kerran heräsin sairaalassa puoli kahden aikaa yöllä, Pusa kertoo puhelimitse.

Hengenvaarallisessa tilanteessa valmentajalegendalla oli rutkasti onnea matkassa.

– Vaimo teki hälytyksen ja antoi kotona sydänhierontaa, ennen kuin ambulanssi ja apuvoimat saapuivat. Asumme lähellä Espoon Urheilupuiston asemaa, joten apu tuli nopeasti.

– Suurempia muistikuvia ei ole. Olin vaipumassa alaspäin sekä kuulin huutoa ja kauheaa meteliä, kuin olisin ollut pommikoneessa. Nimeä huudettiin koko ajan. Ihmettelin, että mikä taistelu tässä on menossa, Pusa kertaa hetkiä ennen tajunnanmenetystä.

Pusa on ollut hoidettavana sairaalassa nyt reilun viikon. Hän kertoo, että ennen kotiutusta lääkärit aikovat asentaa hänelle sydämentahdistimen.

Arvokisavoittajista Tapio Korjusta, Tiina Lillakia, Kimmo Kinnusta, Heli Rantasta ja Aki Parviaista valmentanut Pusa vaikuttaa edelleen kotimaisissa keihäspiireissä. Hänen oppeihinsa luottaa muun muassa Lassi Etelätalo, jonka neljäs sija oli paras suomalaisen yleisurheilijan tulos vuoden 2019 Dohan MM-kisoissa.

Toistaiseksi valmennuskuviot ovat taka-alalla.

– Tästä lähdetään eteenpäin hyvin rauhallisesti. Katsotaan, miten omia suojatteja pystyy auttamaan siinä sivussa. Elämää elämisen myötä. Perhe, lapset ja lapsenlapset ovat kuitenkin tärkeintä, Pusa toteaa.

Lue myös:

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalon kauden avaus venyy akillesjännevaivan vuoksi

Lassi Etelätalon valmentaja Leo Pusa, 72, ei voi olla mukana suojattiensa harjoituksissa vallitsevan virustilanteen takia – "Valmennussuhteemme vain vahvistuu"