Hyppää sisältöön

"Ei tämä näin voi mennä", Ronja Heikkiniemi, 22, koki keväällä urheilijan painajaisen – sitten epätodellinen tunnemyrsky vaihtui ylpeyden tunteeseen

Suomen lentopallomaajoukkueessa yleispelaajana pelaava Ronja Heikkiniemi on hakenut opiskelemisella tasapainoa urheilemiseen. Se tuottikin tulosta viime kaudella, vaikka kausi päättyi tylysti kuin seinään.

Viime kevään pettymys ja opiskelun tuominen rinnalle ovat muokanneet Ronja Heikkiniemen ajatusmaailmaa. Kuva: Tomi Jokela/AOP

19. maaliskuuta Ronja Heikkiniemi söi aamupalaa ja valmistautui illan välieräotteluun. Vastustaja oli Kuusamo, jonka Heikkiniemen joukkue LP Kangasala oli voittanut avauskohtaamisessa 3–0.

Runkosarjan ykkösen ja mestarisuosikin tie finaaliin oli pedattu. Alla oli lisäksi Suomen cupin voitto tammikuulta. LP Kangasala oli huipputikissä.

Kesken aamupalan Heikkiniemen sisko soitti. Joukkueessa on koronatartunta.

– Ei ole totta, ei tämä näin voi mennä, oli ensimmäinen ajatukseni, Heikkiniemi muistelee yli kuukausi tapahtuman jälkeen.

Joukkueen koronatartunta tarkoitti koko kauden päättymistä kuin seinään. Mestaruusjahti loppui kahden viikon karanteeniin. Kuusamo eteni suoraan finaaliin LP Viestiä vastaan.

Heikkiniemi kertoo, että joukkueella oli tiedossa liigan koronalinja. Tartunta päättäisi kauden.

– Ihminen kuitenkin ajattelee, että eihän tartunta meidän kohdalle tule. Tietenkin siinä tilanteessa silloin mietti, että miten tällainen linjaus on tehty. Olihan se omanlaisensa shokkitilanne ja aikamoinen tunnemyrsky.

Heikkiniemi kertoo, että joukkue oli noudattanut tarkasti koronaohjeita. Niitä oli vielä kiristetty pudotuspelien kynnyksellä.

"Ei kannata ajatella kauden viimeistä kuukautta"

Tunnemyrsky ja epätoivo haihtui, kun joukkue pääsi keskustelemaan asiasta yhdessä. Tunnelma kääntyi yllättävään suuntaan.

– Ajattelimme, että meillä oli jo sellainen matka yhdessä takana, mitä ei tuolla lopetuksella saa himmeämmäksi. Suomen cupin viikonloppuna olimme maksimitasolla. Uskon, että se kokemus jäi päällimmäiseksi. Ajattelimme, ettei tämä loppuratkaisu nitistä meitä joukkueena. Oli hieno fiilis olla silloin yhdessä.

Raju pettymys antoi Heikkiniemelle myös uutta näkökulmaa urheilemiseen.

– Tavallaan se selkeytti, mitä lentopallolta henkilökohtaisesti hakee ja kuinka paljon kaudesta jäi käteen, vaikka mestaruus jäi saamatta. Ei kannata ajatella vain kauden viimeistä kuukautta, vaan koko yhdeksää kuukautta. Ja vielä siitäkin pidemmälle.

LP Kangasala juhli Suomen cupin mestaruutta tammikuussa. Kuva: Mika Kylmäniemi/AOP

Tasapaino urheiluun opiskelemalla

Heikkiniemi, 22, nousi jo teininä Suomen lentopalloliigaan. Lentopallo oli pitkään Heikkinimen pääprioriteettina, mutta mukaan mahtuu nykyään myös opiskelijaelämää.

Heikkiniemi hakee urheiluun vastapainoa opiskelemalla tilastotiedettä ja matematiikkaa Tampereen yliopistossa. Polku urheilijana on muuttunut viime vuosina.

– On ollut kiva löytää tasapaino opintojen ja urheilun yhdistämiseen. Kaipasin jotakin urheilun ohelle. Opinnot ovat tasapainottaneet omaa arkea. Pikkuhiljaa löytyy, minkä verran lentopalloa ja opiskelua pitää olla sopivassa suhteessa.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen ei ole helppoa. Viekö opiskelu liikaa voimia urheilulta? Jääkö opiskelu liian vähälle, kun urheilee huipputasolla?

Heikkiniemi on saanut neuvoja urheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Viime kausi oli häneltä vakuuttava esitys.

– On ollut ihmisiä, joilta voi kysyä ja kertoa fiiliksiä. Kommunikointi ja rehellisyys on hyvä yhdistelmä. Aiemmin oli pelkkää aikaa ja omia ajatuksia, kun pyöritti samoja lentopallokeloja päivästä toiseen.

Tilastojen ja todennäköisyyksien oppiminen on tuonut uutta näkökulmaa myös lentopallokentälle asti. Tilastonikkari näkee kentän hieman toisella tavalla.

– Lentopallo on peli, jossa pelataan todennäköisyyksiä vastaan. Kiva oppia ilmiöistä lisää. Lentopallossa on paljon asioita, mitä tilastoissa ei näe. Tilastot eivät ole ainoa totuus.

Keskitorjuja Daniela Öhman (vas.) ja passari Kaisa Alanko yrittävät johdattaa Suomen toisiin peräkkäisiin EM-kisoihin. Kuva: AOP

Heikkiniemi on mukana Suomen EM-joukkueessa, joka aloittaa karsinnat viikonloppuna. EM-kisat pelataan jo elokuussa.

– Tavoite on edetä karsinnoista jatkoon, Heikkiniemi toteaa.

Missä urasi jatkuu ensi kaudella?

– Ensi kaudeksi ei ole sopimusta. Tavoitteena on saada ehjä kausi, missä ikinä pelaankaan. Uskon, että pääsen kesällä harjoittelemaan hyvin, ja toivottavasti maajoukkueen mukana.

Yle näyttää Suomen karsintapelit kanavillaan. Lauantain peli Montenegroa vastaan TV2:ssa kello 20.55 ja sunnuntain Kosovo-peli kello 17.55. Karsinnat jatkuvat ensi viikolla Suomen kolmella ottelulla, jotka näkyvät myös Ylen kanavilla.

Lue myös:

Mestarisuosikin kausi päättyi karuimmalla mahdollisella tavalla koronatartuntaan – päävalmentaja hyväksyy säännöt, mutta ihmetteli kiirettä

Lentopalloliitto antoi rangaistuksen pelaajakohusta ja syytti seuraa "selvästä imagohaitasta" – Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi päätöksen

Lentopallon huippuvalmentaja Tommi Tiilikainen siirtyy valmentamaan Etelä-Koreaan