Hyppää sisältöön

SM-liigan yllättäjä haastaa finaaleissa mestarisuosikin – asiantuntija kertoo, miten Raimo Helmisen suojatit voivat horjuttaa Lukkoa

Turun Palloseura lähtee haastajana SM-liigan finaaleihin Lukkoa vastaan. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärven mukaan TPS:n on löydettävä eri keinoja voittamiseen, mikäli se mielii voittaa SM-kultaa.

Ruslan Ishakov on ollut yksi TPS:n onnistujista. Kuva: Elmeri Elo / AOP

Jääkiekon SM-liigakausi huipentuu perjantaina alkaviin finaaleihin, kun Turun Palloseura haastaa ennakkosuosikkina kauteen lähteneen Rauman Lukon.

Lukon odotettiin yltävän finaaliin saakka, mutta erityisesti TPS:n suoritukset ovat tulleet monille yllätyksenä. Muukalaislegioonaksi ennen kauden alkua tituleerattu ryhmä on kuitenkin saanut päävalmentaja Raimo Helmisen johdolla hengen päälle ja kasvanut kauden aikana finaalijoukkueeksi.

– TPS:llä on ollut todella vahva nouseva trendi läpi tämän kauden. Runkosarjan kolmas sija oli jo kova suoritus, ja nyt he kaatoivat HIFK:n välierissä niukasti, mutta selkeästi ja ansaitusti, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi sanoo.

Lukko on sen sijaan pelannut tasaisesti käytännössä koko kauden ajan, eikä tappioputki venynyt kauden aikana kahta peräkkäistä peliä pidemmäksi. Lentokelistä huolimatta joukkueesta ei ole kuitenkaan löytynyt löysäilijöitä.

– Vaikka Lukko oli sarjakärjessä, niin sitoutuminen ei ole juurikaan rakoillut. Se ei rakoillut myöskään siinä hetkessä, kun päävalmentaja Pekka Virta joutui olemaan pitkään joukkueesta pois sairastumisen takia, Juujärvi sanoo.

– Lukko on ollut kaikilla tavoin henkisesti vahva. Välierävoitto Tapparasta oli Lukolle iso henkinen mittari, mikä osoitti, että joukkueella on henkistä kapasiteettia voittaa tänä keväänä Suomen mestaruus.

Juujärvi muistuttaa, että juuri Tappara on ollut Lukolle viime vuosina vaikea vastustaja.

– Varmasti se suurin häviämisen pelko saatiin karistettua hartijoilta ja nyt unelma on yhden ottelusarjan päässä, Juujärvi sanoo.

Raimo Helminen on saanut joukkueensa huimaan lentoon. Kuva: Elmeri Elo / AOP

Horjuttaako TPS Lukkoa ylivoimalla?

Runkosarjakohtaamisissa Lukko oli kaksikosta niskan päällä. Lukko voitti kuudesta kamppailusta viisi ja hallitsi suurinta osaa otteluista. TPS voitti Lukon kertaalleen kauden alussa, mutta tuolloinkin raumalaiset olivat kamppailussa hallitsevampi osapuoli.

Juujärvi näkeekin, että Lukko pystyy hyökkäämään laadukkaasti ja laajalla rintamalla. Asiantuntijan mukaan TPS:n on onnistuttava juurikin puolustus- ja maalivahtipelissä, mikäli se mielii voittaa Suomen mestaruuden.

– Maalivahtipeli on ollut TPS:llä koko kauden hyvää. Andrei Karejev torjui ensin puolivälierissä voiton ja sen jälkeen Karri Rämö esitti loistavia otteita HIFK:ta vastaan välierissä. Se on TPS:lle ykkösasia ja siihen liittyy tärkeänä osana alivoimapeli, Juujärvi pohtii TPS:n mahdollisuuksia.

Erikoistilanteet nousevat tälläkin kertaa suureen rooliin, jos joukkueet eivät löydä eroja tasaviisikoin.

– Lukon ylivoima tökki hieman yllättäen Tapparaa vastaan. TPS:n pitää kuitenkin onnistua puolustamaan tiiviisti jäähyittä ja hoidettava ne kerrat, kun jäähyjä tulee, Juujärvi sanoo.

– TPS:n on myös onnistuttava ylivoimalla. Lukon alivoima on ollut läpi kauden rautaista, eikä maalien tekeminen tule olemaan helppoa. TPS:n pelaajat ovat kuitenkin tehneet keväällä paljon tärkeitä maaleja ylivoimalla. Siinä on yksi pieni yksityiskohta, millä TPS voi Lukkoa horjuttaa, Juujärvi sanoo.

Audetelta kaivataan tehoja

Pekka Virran Lukko on kuitenkin äärimmäisen tasainen ja vahva, joten joukkueen horjuttaminen ei tule olemaan helppoa. Juujärvi korostaakin, että TPS:n on löydettävä useita keinoja voittamiseen.

– Kaikkia pelejä ei voi voittaa kiekkoa kontroloimalla ja pelillisesti hallitsemalla. Varmasti tulee sellaisia pelejä, missä Lukko on niskan päällä. Silloin TPS:n täytyy vain kyetä puolustamaan ja pitämään peli tasaisena tai suojaamaan johtoasemaansa, Juujärvi sanoo.

Finaaleissa korostuu aiempaa enemmän myös johtavien pelaajien edesottamukset. Rauman Lukko on porskuttanut pudotuspeleissä toistaiseksi tasaisen varmalla, laadukkaalla ja leveällä materiaalilla, mutta joukkueessa on vielä yksittäisten pelaajien osalta paljon potentiaalia parempaankin.

– Lukon pelaajien ei ehkä ole tarvinnut ottaa yksin johtavan pelaajan viittaa harteilleen. Esimerkiksi ykkössentteri Daniel Audette on ollut pudotuspeleissä vaisumpi kuin mitä häneltä odotetaan. Sen sijaan Anrei Hakulinen ja Eetu Koivistoinen etunenässä ovat pelanneet hienosti pudotuspeleissä, Juujärvi sanoo.

Turun Palloseuralla on puolestaan paljon kokemusta joukkueessaan. Kokeneimpiin pelaajiin lukeutuvat muun muassa arvokisoissa pelannut Ville Lajunen, Suomen mestaruuden voittanut Juhani Jasu sekä luottosentteri Petteri Wirtanen.

Näiden lisäksi TPS:n nuoriso-osasto Lauri Pajuniemi, Markus Nurmi, Juuso Pärssinen, Mikael Pyyhtiä, Emil Viro, Aleksi Anttalainen ja Ruben Rafkin on esiintynyt kauden aikana vahvasti. Myöskään ulkomaalaispelaajien, kuten Josh Kestnerin ja Ruslan Ishakovin, merkitystä ei sovi unohtaa.

– Johtavien pelaajien suoritukset voivat olla yksi TPS:n iskunpaikoista. Lukolla on huippuhyvä joukkue, hyvä kokonaisuus ja paljon yksilöosaamista, mutta ehkä TPS:lla saattaa olla sitä henkistä pääomaa aavistuksen enemmän, Juujärvi pohtii.

Daniel Audette on tehnyt pudotuspeleissä vaatimattomat pisteet 0+3. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Herkulliset asetelmat

Kaikesta huolimatta Lukko lähtee runkosarjan voittajana finaaleihin suurena ennakkosuosikkina.

– Lukolla on nyt tai ei koskaan tilanne ja mahdollisuus voittaa Suomen mestaruus. TPS tulee nuoruuden innolla, ennakkoluulottomuudella ja altavastaajana, ja sillä on enää viimeinen este kohti Suomen mestaruutta. Se luo herkulliset asetelmat, Juujärvi sanoo.

Juujärvestä on kuitenkin hienoa, että SM-liigan finaaleissa kohtaa kaksi joukkuetta, jotka ovat tuoneet sarjaan pelitavallisesti uusia yksityiskohtia.

– Tässä on myös pelillisesti kaksi joukkuetta, jotka tuovat selkesti SM-liigaan uutta pelillistä trendiä. On hienoa nähdä, että jompi kumpi tällaisistä peliä uudistaneista joukkueista pystyy mestaruuden voittamaan.

Lue myös:

Työttömästä jääkiekkoilijasta tukipilariksi – entinen NHL-vahti nousi yllättäen osaksi SM-liigan suurta tuhkimotarinaa: "Ei tullut vielä jouluna ajateltua"

HIFK murskasi Tapparan SM-liigan pronssiottelussa – päävalmentajan motivointi siivitti mitaliin: "Täysillä luita myöten tai ihan läskiksi"

Lukko yrittää avata Rauman kiekkofinaalit yleisölle – viranomaisten päätös ratkaisee

Lukko ja TPS kohtaavat jääkiekkoliigan finaalissa – tapasimme faneja, joiden usko omiin joukkueisiin on kova