Hyppää sisältöön

Suomen paralympiatoivon kevät järkkyi, kun kovat kivut iskivät – Amanda Kotaja tähtää EM-kisoihin, vaikka ei ole päässyt kelaustuoliin yli kuukauteen

100 metrin ratakelauksen hallitseva maailmanmestari Amanda Kotaja joutui huhtikuussa yllättäen sappirakon poistoleikkaukseen. Ratakelauksessa tärkeitä keskivartalon lihaksia hän ei saa harjoittaa vielä hetkeen, mutta uskoo olevansa kunnossa kesän pääkisoissa.

Amanda Kotaja kertoo vaikeasta toipumisestaan leikkauksesta
Amanda Kotaja kertoo vaikeasta toipumisestaan leikkauksesta

Pyörätuolikelauksen kolminkertaisen maailmanmestarin Amanda Kotajan paralympiakevättä ovat varjostaneet odottamattomat hankaluudet. Kotajalta, 26, poistettiin huhtikuun alussa sappirakko.

Yli kuukauden harjoitustauko päättyi keskiviikkona, kun Kotaja pääsi kuntosalille ensimmäisen kerran sitten maaliskuun lopun.

– Maaliskuun lopussa aloin tuntea oikeassa kyljessä kipuja, ja minusta tuntui, ettei kaikki ole kunnossa. Tutkimuksissa löytyi sappikiviä, jotka päätettiin poistaa leikkauksella. Leikkauksesta tulikin sitten vähän isompi kuin mitä alkuun suunniteltiin, Kotaja kertailee puhelimitse Yle Urheilulle.

Amanda Kotaja tähtää kevään vastoinkäymisistä huolimatta parayleisurheilun EM-kisoihin ja Tokion paralympialaisiin. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Kotaja kuvailee vointiaan tällä hetkellä hyväksi. Kivut ovat kadonneet ja arkiset askareet sujuvat normaaliin tapaan. Yhtäkkiä ja yllättäen iskeneet terveysongelmat toivat takapakkia kesän kilpailukauteen valmistautumiseen.

Kotajalla ei kuitenkaan ole kiire virittää kuntoaan huippuunsa vielä alkukesästä, sillä kauden päätavoite Tokion paralympialaiset alkavat vasta elokuun lopussa. Hänet on jo valittu joukkueeseen.

Parayleisurheilun EM-kisat sen sijaan tulevat äkkiä: Puolassa on määrä kilpailla jo 1.–5. kesäkuuta.

T54-luokassa urheileva Kotaja odottaa, että lääkäri näyttää ensi viikolla vihreää valoa kelausharjoituksille. Silloin leikkauksesta on kulunut kuukausi.

– Sappirakko poistetaan mahasta, joten minulla on maha vedetty keskeltä kokonaan auki. Nyt pitää välttää kaikkea vatsalihasten ja keskivartalon ponnistelua vielä hetken aikaa. Keskivartalo on aika iso osa sitä kelausliikettä, joten en ole vielä voinut kelaustuoliin mennä, Kotaja sanoo.

Kotaja juhli MM-kultaa Dubaissa marraskuussa 2019. Kuva: SUL/Oliver Kremer

EM-kisoissa Kotaja puolustaisi kolmen vuoden takaista 100 metrin kultaansa. 13-kertainen arvokisamitalisti toivoo, että kisat pystytään koronatilanteen vuoksi ylipäätään järjestämään, oli hän mukana tai ei.

– Voi käydä niin, että en lähde sinne ollenkaan. Jos kaikki menee hyvin ja pääsen nopeasti ensi viikosta alkaen taas kunnolla tekemään töitä, niin voi taas olla, että lähden. Kaikki on mahdollista, hallitseva Euroopan ja maailmanmestari pohtii.

Tokion paralympialaiset ovat tärkeä tapahtuma Kotajan uralla, sillä Rion kisat 2016 menivät alakanttiin. Paralympiamitaleja ei Suomen joukkueen tähtiurheilijoihin lukeutuvalla Kotajalla vielä ole, vaan Brasiliasta kotiintuomisina oli parhaimmillaan kuudes sija.

Kotaja ei usko, että kevään takaiskuilla on merkittävää vaikutusta kesän kilpailusuorituksiin. Häntä voi pitää yhtenä ennakkosuosikeista, sillä viime kesänä hän kelasi 100 metrillä maailman kärkituloksen ja parhaan ajan (15,93) neljään vuoteen.

– Ei urheilijalle ole ikinä hyvää aikaa vammoille tai sairasteluille. Mutta jos haluaa etsiä hyvää aikaa, niin kyllähän tämä tavallaan oli. Voin nyt rauhassa toipua ja suunnata sitä kovinta kuntoa edelleen Tokioon, Kotaja toteaa.

Lue myös:

.
.