1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Osallistu maailman suurimpaan kannatuslauluun! Lähetä oma huutosi Huuhkajille EM-kisoihin ja opi ikonisen laulun mielenkiintoiset juuret

Yle kutsuu kaikki mukaan tekemään maailman suurinta kannatuslaulua ensimmäistä kertaa jalkapallon EM-kisoissa pelaaville Huuhkajille. Tue Huuhkajia ja lähetä Oi Suomi on -videosi Yle-sovelluksessa joukkueelle.

Huuhkajat
Lukas Hradecky näyttää mallia: Näin laulat Oi Suomi on ja kannustat Huuhkajia EM-kisoissa
Lukas Hradecky näyttää mallia: Näin laulat Oi Suomi on ja kannustat Huuhkajia EM-kisoissa

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historiallinen EM-turnaus alkaa 12. kesäkuuta, joten on hyvä alkaa valmistautua kesän kovaan jalkapallojuhlaan.

Kutsumme Ylessä kaikki antamaan lisälatauksen Huuhkajille. Voit antaa oman tarvittavan säväyksesi joukkueelle lähettämällä Yle-sovelluksessa oman versiosi Oi Suomi on -kannatuslaulusta.

Keräämme laulut ja muodostamme yhdessä maailman suurimman kannatuslaulun Suomen joukkueelle. Oi Suomi on -kannatuslaulu on ollut tuttu osa Suomen pelejä, kun yleisöä on päästetty paikalle.

Viime vuosina laulua on huudatettu myös otteluiden jälkeen. Seremoniamestarina on toiminut maajoukkueen maalivahti Lukas Hradecky, joka kutsuu kaikki mukaan tempaukseen.

Ota mallia Hradeckysta yllä olevalla videolla ja tule mukaan.

– Me tarvitsemme juuri sinun kannustustasi nyt enemmän kuin koskaan. Lähetä oma Oi Suomi on -huutosi meille nyt, Hradecky kehottaa.

– Teidän tuella koemme itsemme isommaksi ja vahvemmaksi. Yhdessä meitä on vaikea voittaa.

Suomalaisten videoista muodostettu maailman suurin kannatuslaulu luovutetaan Huuhkajille ennen kuin joukkue matkaa EM-kisoihin kesäkuun alussa.

Lukas Hradecky
Lukas Hradecky on tullut tunnetuksi Huuhkajien kannattajien huudattajana otteluiden jälkeen, kuten EM-karsintaottelussa Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.Tomi Hänninen

Mikä ihmeen Oi Suomi on?

Oi Suomi on mukailee When the Saints Go Marching in -kappaleen säveltä. Kappaletta lauletaan runsaasti Englannin kentillä ja muutenkin ympäri Eurooppaa. Suomeen kappale on päätynyt FC Lahdesta, jonka kannattajat lauloivat alkuun "Oi Lahti on!". Siitä laulua muokattiin myös Suomen maajoukkueen kannattamista varten.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien toiminnanjohtajan Jussi Hartikaisen mukaan "Oi Suomi on!" kuultiin Suomen ottelussa kannatushuutona ensimmäisen kerran 2000-luvun alkupuolella.

– Se on toimiva ja mukava kannatuslaulu. Siitä on vähitellen muodostunut tunnus, Hartikainen kuvailee.

Hartikaisen mukaan Oi Suomi on on myös helppo kannatuslaulu, joten osaltaan siksi se on juurtunut kannattajien käyttöön.

Huuhkajien otteluissa kannatuslaulut raikuvat läpi otteluiden aina, kunhan vain yleisöä on päästetty paikalle. Hartikaisen mukaan kannatuslauluilla on iso merkitys.

– Kannatuslaulut ovat runko. Niiden ympärille perustuu se, mitä katsomossa tehdään. Kannatuslaulut ovat ääneen kannattamista, Hartikainen sanoo.

Suomen fanit juhlivat viime kesänä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan Tampereella. Miten käy ensi kesänä?
Suomen jalkapallomaajoukkue saa peleihinsä taakseen intohimoisen kannattajoukon.Tomi Hänninen

Kannatuslauluja on perinteisesti tehty vieraspelireissuilla, kun kannattajat ovat pystyneet kokoontumaan yhteen eri tavalla kuin kotiotteluissa. Lisäksi lauluista käydään keskustelua myös tunnetulla jalkapallon keskustelupalstalla Futisforum2. Esimerkiksi tuorein kannatuslauluhitti Riveluutio on syntynyt Futisforumilla.

– Capot eli niin sanotut kuoronjohtajat päättävät, kokeillaanko jotain uutta kannatuslaulua, Hartikainen selvittää.

Oi Suomi on -laulun sanat ovat ikonista Suomi-kuvastoa

Oi Suomi on -kannatuslaulussa on luonnollisessa osassa nimestä löytyvä kolmisanainen huuto. Sen lisäksi laulussa lauletaan, että "on meillä sauna, viina ja kirves".

Jussi Hartikainen ei ollut vielä toiminnassa mukana, kun laulu tuli mukaan kuvioihin. Hän kuitenkin epäilee, että sanat ovat nousseet esiin Eppu Normaalin kappaleesta Murheellisten laulujen maa.

– Sauna, viina ja kirves ovat ikonista Suomi-kuvastoa. Siitä Syrjän Martille kiitokset, Hartikainen sanoo.

Lempeämpiäkin versioita on joskus nuorten ja naisten maaotteluissa laulettu. Viina ja kirves on vaihdettu maitoon ja muumeihin sanoissa. Tässä kannatuslaulussa voit vaihtaa saunan, viinan ja kirveen Pukkiin, Riveen ja Lukeen.

Ota tästä haltuun Oi Suomi on -kannatuslaulun sanat ja lähetä kannatuslaulusi meille.

Oi Suomi on -laulun sanat:

Oi Suomi on!

Oi Suomi on!

Oi Suomi on niin ihana

On meillä sauna, viina ja kirves

Oi Suomi on niin ihana

Toistuu muutamia kertoja

Ohjeet kannatuslaulujen lähettämiseen Yle-sovelluksessa

Kannatuslaulun lähettämiseen tarvitset vain älypuhelimen ja Yle-sovelluksen. Lataa sovellus ja luo Yle-tunnus. Löydät Yle-kameran omana nostonaan sovelluksen etusivulta. Avaa Yle-kamera, kuvaa video ja lähetä se sovelluksessa! Koostamme lähetetyistä videoista maailman suurimman Huuhkajille tehdyn kannatuslaulun.

Jos olet jo entuudestaan Yle-sovelluksen käyttäjä, päivitä sovelluksesi tuoreimpaan versioon, jotta saat Yle-kameran käyttöösi.

Yle-sovelluksen voit ladata täältä (siirryt toiseen palveluun). Yle-kameran löydät Yle-sovelluksesta valikosta "Pinnalla nyt" -osion alta.

Mahdutathan oman esityksesi korkeintaan 15 sekunnin mittaiseksi videoksi.

Huomioithan, että kannatuslaulun lataaminen Yle-sovelluksessa voi kestää yhdestä kahteen minuuttia. Malta siis odottaa sulkematta sovellusta.

Jos Yle-kamera ei aukene, tarkistathan, että olet antanut Yle-sovellukselle oikeudet käyttää puhelimesi kameraa ja mikrofonia.

Yle käyttää kampanjassa kerättäviä videoita jalkapallon EM-kisoihin 2021 liittyvissä sisällöissä. Emme luovuta tietoja Ylen ulkopuolelle.

Lue myös:

Ehtiikö Teemu Pukki kuntoutua täyteen iskuun EM-kisoihin? Asiantuntijat huolestuivat vammasta, mutta löysivät tilanteesta myös positiivisen puolen

Erkka V. Lehtola Huuhkajien siivillä: Suomen pelin laatua kuvaavat tilastokäyrät ovat kääntyneet laskuun