1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Olympiakomitea ei ole päättänyt, ottaako vastaan KOK:n tarjoamaa rokotetta – asiantuntija ei usko, että Suomen rokotustahti riittää täyteen suojaan

Olympiakomitea odottaa KOK:n tarjoamasta rokotuksesta vielä lisätietoa. THL:n ylilääkärin mukaan päätös KOK:n tarjoaman rokotteen käytöstä pitäisi tehdä nopeasti.

Tokio 2020
Tokion olympialaiset rokotus
Ottavatko Suomen olympiaurheilijat KOK:n tarjoaman rokotteen? Olympiakomitea ei ole vielä tehnyt päätöstä.Getty Images

Suomen olympiakomitea ei ole vielä päättänyt, ottaako se vastaan Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ja kahden rokotevalmistajan tarjoamia koronavirusrokotteita.

KOK tiedotti torstaina, että yhdysvaltalainen Pfizer ja saksalainen Biontech tarjoavat koronavirusrokotteita Tokion olympiaurheilijoille ja kisajärjestäjille. Rokotetta jaetaan kaikille sen haluaville eri maiden olympiaurheilijoille jo toukokuusta lähtien.

Pfizer-Biontechin rokote on Euroopan lääkeviranomaisten hyväksymä ja sillä on jo myyntilupa Euroopassa.

Tokion joukkueen apulaisjohtaja Leena Paavolainen kertoo, että Olympiakomitea odottaa KOK:lta pikaisesti yksityiskohtaisempaa tietoa rokotteista. Paavolaisen mukaan kyse on enemmän päivistä kuin viikoista.

– Sen jälkeen voimme alkaa arvioida, mitä se meidän kohdallamme tarkoittaa, Paavolainen kertoo Yle Urheilulle.

Tähän asti suomalaisurheilijat ovat odottaneet vuoroaan kansallisessa, pitkälti ikään pohjautuvassa rokotusjärjestyksessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa, että päätös KOK:n tarjoaman rokotteen käytöstä pitäisi tehdä nopeasti, sillä vasta kaksi annosta antaa täyden suojan.

Voisivatko suomalaisurheilijat ottaa rokotteen kansallisen ohjelman ulkopuolelta, mikäli sellaista heille tarjotaan?

– Tämä ei ole yksin THL:n päätettävissä, vaan siihen tarvitaan myös sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma. Myös vastuukysymykset täytyy tietysti olla mietittynä ja mustaa valkoisella, Nohynek sanoo.

Topi Raitanen
3 000 metrin estejuoksija Topi Raitanen on saanut jo rokotteen. Raitanen kärsii rasitusastmasta.Tomi Hänninen

"Se ei Suomen ohjelmassa onnistu tällä aikataululla"

THL:n laskelmien mukaan kaikki 16 vuotta täyttäneet suomalaiset olisivat halutessaan saaneet rokotuksensa heinäkuun loppuun tai elokuun alkuun mennessä. Rokotustahti vaihtelee maakunnittain. Osassa maata rokotetaan jo alle 50-vuotiaita.

– Herättää tietysti sen kysymyksen rokottamisen eettisyydestä, että saako joku ryhmä ohittaa muut, Nohynek toteaa

Koronarokotteen kaksi annosta annetaan Suomen rokotusohjelmassa 12 viikon välein, vaikka myyntiluvassa väli on 3–4-viikkoa.

Onko mahdollista, että nämä olympiaurheilijat voisivat ehtiä saada rokotteen normaalin rokotusohjelman mukaisesti jo ennen olympialaisia?

– Se ei ole ehkä ihan mahdollista, koska urheilijat ovat yleensä nuoria 20–30 ikävuoden välillä. Heidän rokotusajankohtansa tulisi meillä kesä-heinäkuussa. Jotta suojan parhaan saisi ennen heinäkuun matkustamista, olisi pitänyt saada jo kaksi annosta. Se ei Suomen ohjelmassa onnistu tällä aikataululla, Nohynek kertoo.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen puolestaan kertoi STT:lle Olympiakomitean luottavan siihen, että urheilijat ehditään rokottaa joka tapauksessa viimeistään heinäkuussa, vaikka KOK:n oikotietä ei otettaisikaan käyttöön.

– Yksikin rokoteannos antaa jo suojaa, Valtonen sanoi STT:lle.

Nohynek muistuttaa, että koronarokotteisiin liittyy haittana muun muassa voimakas kuumereaktio, joka on nimenomaan toisen annoksen mRNA-rokotuksen jälkeen voimakkaampi kuin ensimmäisen.

– Siksi toivoisi, että toinenkin annos on annettu riittävän ajoissa, ettei se haittaisi urheilusuoritusta, Nohynek painottaa.

Tokion olympialaiset
Vielä ei ole tietoa, pääseekö Tokion olympialaisiin yleisöä.Getty Images

Rokotus ei ole ehto osallistumiselle

Olympiakomitea ei ole Leena Paavolaisen mukaan vielä käynyt keskusteluja Suomen terveysviranomaisten kanssa minkäänlaisesta valtakunnallisen rokoteohjelman ulkopuolisesta järjestelystä. Se on varmaa, että rokotteen ottamista ei vaadita yhdeltäkään joukkueen jäseneltä, koska sitä ei vaadi myöskään kisajärjestäjä.

– Se on ilmoitettu, että rokotus ei ole edellytyksenä, mutta testaukset ovat. Meillä kaikki joukkueen jäsenet testataan, jotta he pääsevät maahan, Paavolainen sanoo.

Suomen olympiajoukkueessa on toistaiseksi 14 urheilijaa, mutta joukkueen uskotaan kasvavan noin 50 urheilijaan.

Paavolaisen mukaan Tokion olympiakisat ovat tällä hetkellä järjestymässä, mutta vielä ei ole tiedossa, pääseekö yleisöä kisoihin.

Tokion kisat on tarkoitus alkaa 23. heinäkuuta ja päättyä 8. elokuuta.

Lue myös:

Rokotevalmistajat tarjoavat koronarokotteita Tokion olympiaurheilijoille jo toukokuuksi

Vahvistus: Tokion olympialaisiin ei pääse ulkomaalaisia katsojia

Tutkija ihmettelee KOK:n rokotelinjaa ja nostaa esiin eettisen kysymyksen: "Miksi juuri urheilijat pääsevät ohituskaistalle?"

Urheilijat eivät pääse ohituskaistalta koronarokotukseen, mutta se ei haittaa Tokioon valmistautuvaa olympiavoittajaa: "En ota, jos ei ole pakko"