1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

"He ovat omasta mielestään kuolemattomassa iässä" – vakavasta koronataudista toipuvalta Pekka Virralta painava viesti Lukon pelaajille SM-finaaleihin

Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta valmentaa toista kertaa urallaan jääkiekon SM-liigan finaaleissa. Hän korostaa pelaajilleen finaalien ainutkertaisuutta, kun ottelusarja alkaa perjantaina Turun Palloseuraa vastaan.

Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta on vaikean talven jälkeen toipunut valmennuskuntoon. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Jääkiekon SM-liigan loppuotteluita voi seurata Yle Puheen taajuuksilla perjantaista alkaen. Ottelut selostaa Simo Leinonen, ja studiota isännöi paikan päällä Jussi Paasi. Asiantuntijoina toimivat Kimmo Kuhta ja Juha Juujärvi. Ensimmäinen lähetys tulee perjantaina klo 18.02 alkaen.

RAUMA. Lukon SM-finaalijoukkue on elänyt jo pidemmän aikaa sananmukaisesti omassa pudotuspelikuplassaan. Rauhallinen miljöö Rauman saaristossa on oiva paikka tiivistää joukkuehenkeä mutta ennen kaikkea estää pelaajien mahdollisia korona-altistumisia.

Koronasta toipuva Lukon päävalmentaja Pekka Virta on ollut mukana joukkueen arjessa jo viikkoja. Myös hänen asemapaikkansa on Rauman saariston kuplassa. Virran fokus on jääkiekon SM-liigan finaalisarjassa, eikä suorasanainen Lukko-valmentaja halua kommentoida omaa koronatautiaan tai siihen liittyviä seikkoja millään tavoin.

– Toipuminen on ihan hyvin aikataulussa, eikä siitä sen enempää. Päivä kerrallaan mennään, Pekka Virta toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

Koronaviruksen aiheuttama tauti oli Virralla erittäin vakava. Virta oli helmi-maaliskuussa 27 päivää teho-osastolla.

Nyt Virta työskentelee joukkueensa mukana harjoituksissa sekä peleissä, tosin "katsomovalmentajan" roolissa. Peleissä päävalmentajan paikka on lehtereillä radiopuhelimen kanssa.

– Tilanteisiin reagointi sekä pelaajien kannustaminen ja rohkaisu pelin aikana on jäänyt tietysti vähiin, vaikka erätaukojen aikana olenkin ollut kopissa. Joukkueen henkisen vireen ylläpito on kuitenkin olennainen osa valmentajan hommaa, hän painottaa.

– En ole vaihtopenkille välttämättä kaivannut, mutta välillä tuntuu hankalalta tietyillä hetkillä, kun en pääse penkille. Touhua on kuitenkin riittänyt, sillä olen ollut jo parikymmentä ottelua joukkueen mukana.

Päävalmentaja Virta teki kahdessa välieräottelussa Tapparaa vastaan kuitenkin yllätysvisiitin Lukon pelaaja-aitioon kolmannen erän aikalisillä.

– Siinä ei ollut mitään ihmeellistä, sillä joukkueella oli hyvä lataus. Ehkä se oli vain eräänlainen herätys joukkueelle. Ei siitä mitään tapaa tehdä, hän muistuttaa hymyillen.

Lukon päävalmentajan paikka on siis edelleen lähtökohtaisesti lehtereillä.

Itseluottamus ja pelitunne finaaleissa esiin

Jääkiekon SM-liigan finaaleihin ovat päässeet vain harvat ja valitut. Juuri finaalien ainutkertaisuus on seikka, jota päävalmentaja Pekka Virta haluaa kuuluttaa joukkueelleen kauden huipentuman lähestyessä.

Kyse on ennen kaikkea pelaajien etuoikeudesta saada pelata näissä peleissä.

– Fakta on se, että nuoret miehet harvoin ymmärtävät tuossa iässä finaalipelien ainutlaatuisuutta. He ovat omasta mielestään kuolemattomassa iässä ja luulevat pelaavansa finaaleissa koko ajan läpi uransa, Virta naurahtaa.

– Monille nämä pelit jäävät haaveeksi koko pelaajauran ajalta. Näitäkin asioita yritetään käydä joukkueessa läpi järkevissä määrin, hän jatkaa.

Rauman Lukko kukisti jääkiekon SM-liigan välierissä Tapparan ja eteni finaaleihin. Eetu Koivistoinen tuulettaa finaalipaikan ratkettua. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Pelikirjat ja taktiikat ovat tässä vaiheessa kautta jo pelaajien selkäytimessä. Valmentaja voi keskittyä ensisijaisesti suojattiensa henkiseen puoleen.

– Olemme yrittäneet rentouttaa joukkueen tunnelmaa. Olemme käyneet läpi niin menneitä kuin nykyisiäkin onnistumisia ja sitä kautta yrittäneet saada porukassa hyvän flow'n päälle, valottaa keväällä 2017 KalPaa liigafinaaleissa johtanut Virta.

– Yritän tuoda luottamusta ja turvallisuutta joukkueen ympäristöön, että homma on hallinnassa vaikkei se siltä aina näyttäisikään. Varsinkin tässä vaiheessa puhumme joukkueelle monenlaisista asioista tapaamisissamme ja sitä kautta yritetään saada viimeinen fiilis.

Virta painottaa, että olennaista on joukkueen itseluottamuksen ja pelitunteen vahvistaminen.

– Haluamme näyttää joukkueelle totuuden siitä, miten kova porukka meillä on finaaleissa kasassa suhteessa vastustajaan ja heidän vahvuuksiinsa. Kaikki työ tämän eteen on tehty jo vuosien ajan. Kaikki jäykkyys ja jännittyneisyys pitäisi saada joukkueesta nyt vain pois.

Ei pelillisiä asioita ole Lukossakaan sentään unohdettu kauden huipentuman lähestyessä. Lukko on valmis kauan odotettuun mestaruustaisteluun, jonne raumalaisseura ylsi edellisen kerran 33 vuotta sitten.

– Joukkueen ydinpelaaminen on kunnossa ja ryhmän leveys toimii. Jokainen pelaaja on fyysisesti hyvässä kunnossa ja jokaisella on uskallus pelata ilman mitään kahleita. Uskomme vahvasti omaan selkäydinpeliimme ja sitä kautta hyvään flow -tilaan, Pekka Virta toteaa.

Pekka Virta on valmentanut Rauman Lukkoa neljä vuotta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

"En usko mihinkään hokkuspokkus-temppuihin"

Pekka Virran neljän vuoden projekti Lukossa vetelee viimeisiä hetkiään. Turkulainen on jättänyt pysyvän kädenjäljen raumalaisseuran liigajoukkueen toimintaan pelaamista myöten.

– Toiveeni on toteutunut, enkä voisi enempää pyytää tässä vaiheessa. Kaikki on näkynyt enemmän joukkueen arjessa kuin tuloksessa. Olemme saaneet urheilullisuuden isoksi arvoksi joukkueessamme, hän painottaa.

Miten 51-vuotias Virta muistelee kesälaiturilla mennyttä neljää vuottaan Lukossa?

– Muistelen tätä Lukko- projektia hyvillä mielin. Hetkellisesti sitä määrittää varmasti sen kautta, miten tämä finaalisarja päättyy. Isossa kuvassa pitää muistaa, ettei mestaruuden voittaminen muuta mitään eikä häviäminen tapa ketään.

Neljässä eri SM-liigaseurassa päävalmennuksesta vastanneella Virralla aktiivivuosia on vielä edessä. Jääkiekko siis jatkuu.

– Jos saan jatkaa jääkiekon parissa tulevina vuosina, niin haluaisin tehdä projektiluonteista työtä lajin parissa ja vaikuttaa vahvasti organisaation urheilulliseen kokonaisuuteen, isompaan kuvaan, hän sanoo.

Pekka Virran uran isot onnistumiset ovat tulleet nimenomaan pitkissä valmennuspesteissä: KalPassa ja nyt Lukossa. Sama ajatusmalli lienee jatkossakin.

– En usko valmentajana mihinkään hokkuspokkus -juttuihin. Pidän isojen kokonaisuuksien ymmärtämisestä. Jotain isoa voi tapahtua, jos kokonaisuus saadaan toimimaan, Virta painottaa.

– Näin vanhemmiten sitä haluaa punnita tarkkaan millainen työ on itselle mielekästä ja sitä, miltä joku projekti näyttää 2–3 vuoden päästä. Korostan myös isompaa perspektiiviä: nuorten miesten auttamista ja elämään valmistamista.

Julkisuudessa Pekka Virran seuraavaksi liigaseuraksi on spekuloitu jo useaan kertaan Lappeenrannan SaiPaa.

Lue myös:

SM-liigan yllättäjä haastaa finaaleissa mestarisuosikin – asiantuntija kertoo, miten Raimo Helmisen suojatit voivat horjuttaa Lukkoa

Työttömästä jääkiekkoilijasta tukipilariksi – entinen NHL-vahti nousi yllättäen osaksi SM-liigan suurta tuhkimotarinaa: "Ei tullut vielä jouluna ajateltua"