1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Pikkuleijonille rökäletappio pronssipelistä – "Melkein kaikki meni pieleen"

Pikkuleijonat koki karvaan tappion, kun ylivoimainen Ruotsi vei pronssia alle 18-vuotiaiden poikien jääkiekon MM-kisoissa Yhdysvalloissa. Ruotsi rökitti Suomen pronssiottelussa selvin luvuin 8–0. Mestaruuden vei Kanada.

Pikkuleijonat jäivät ilman mitalia. Kuva: Lehtikuva

Ruotsi johti peliä jo ensimmäisen erän jälkeen 2–0. Johto kasvoi vielä kahdella maalilla toisen erän aikana. Ruotsi päätteli ottelun viimeisen erän aikana neljällä maalilla, joista yksi onnistui alivoimalla tyhjään maaliin.

Ruotsin viimeinen maali oli myös alivoimamaali, jonka laukoi Isak Rosén reilut puoli minuuttia ennen ottelun päättymistä. Rosén myös avasi joukkueen maalisaldon ensimmäisessä erässä.

Kaikkiaan Ruotsi teki maaleistaan kaksi ylivoimalla ja kaksi alivoimalla. Ruotsi sai ottelun aikana yhteensä neljä rangaistusta, mutta nekään eivät auttaneet Pikkuleijonia maalintekoon.

Puolustaja Kalle Ervastin mukaan Suomen olisi pitänyt taklata ja luistella enemmän.

– Melkein kaikki meni pieleen. Ruotsi oli paljon parempi, Ervasti myönsi pelin jälkeen.

Suomen päävalmentaja Petri Karjalainen oli samoilla linjoilla.

– Tulos on sitä, mitä se on – ei tähän ole sanoja. Pitää onnitella Ruotsia, sillä he pelasivat tänään paremmin. Meillä oli tankki aika tyhjä sekä henkisesti että fyysisesti. Kyllä se syö paljon miestä, kun häviää Ruotsille kahdeksalla maalilla, Karjalainen totesi.

Karjalaisen mukaan joukkue sai turnauksesta paljon oppia seuraavia turnauksia ajatellen.

– Jos olisimme hyödyntäneet paikkamme pelin alussa, niin olisimme saaneet niistä lisää energiaa. Meillä oli riittävästi maalipaikkoja, mutta Ruotsin maalivahti oli hyvä. Ruotsi ansaitsi voittonsa, kun se puolusti hyvin, plokkasi kiekkoja ja sumputti keskialueen, Karjalainen jatkoi.

Suomi vaihtoi maalivahtia toisessa erässä

Suomen peli oli vielä ensimmäisessä erässä vahvaa, vaikka maalinteossa joukkue ei onnistunutkaan.

Ruotsin ensimmäinen maali onnistui Rosénin lavasta ylivoimalla. Suomi oli vain hetkeä aiemmin lähellä onnistua alivoimamaalin teossa, kun Rasmus Ruusunen katkaisi Ruotsin hyökkäyksen ja Sami Päivärinta karkasi kiekon kanssa.

Ruotsin toisen maalin laukoi Simon Robertsson reilut puoli minuuttia ennen erän päättymistä.

Muutos peliotteessa tapahtui toisen erän aikana, kun Ruotsi otti selvän yliotteen pelistä heti erän alkupuoliskolla.

Joukkue teki molemmat maalinsa ensimmäisen viiden ja puolen minuutin aikana. Simon Edvinsson teki joukkueen kolmannen maalin reilun kolmen minuutin jälkeen, ja Albert Sjöberg laukoi kiekon maaliin vain kaksi minuuttia myöhemmin.

Suomi vaihtoi neljännen maalin jälkeen Aku Koskenvuon tilalle maalivahdiksi Juuso Helomaan.

– Se ei ollut hänen vikansa. Se oli joukkueen vika. Minusta tuntui pahalta hänen puolestaan, ja hänellä oli vain huonoa onnea. Me tuotimme hänelle pettymyksen, hyökkääjä Miko Matikka puolusti maalivahtia.

– Tästä pitää oppia. Peli oli fyysistä. Emme esittäneet parastamme kahden viimeisen pelin aikana, Matikka summasi.

Suomi pelasi pronssiottelussa edellisen kerran 2013 ja nappasi silloin himmeimmät mitalit. Vuosina 2015–2018 Pikkuleijonat etenivät finaaliin ja voittivat mestaruudet 2016 ja 2018. Suomella on ikäluokan maailmanmestaruudet myös vuosilta 1999 ja 2000.

Ruotsi lähti Yhdysvalloissa pelattaviin MM-kilpailuihin hallitsevana maailmanmestarina, kun se voitti kotikisoissaan 2019. Suomi jäi tuolloin puolivälieriin. Viime vuonna MM-kilpailut peruttiin.

Kanada huuhtoi kultaa

Nuorten mestaruuden vei Kanada, joka voitti finaalissa Venäjän maalein 5–3.

Kanadan tehopelaaja loppuottelussa oli tehot 2+1 kirjannut Shane Wright.

Kanadalle mestaruus oli ensimmäisen poikien maailmanmestaruutensa sitten vuoden 2013. Venäjälle loppuottelutappio oli toinen peräkkäinen, kun se jäi kakkoseksi myös 2019.

Lue myös:

Pikkuleijonien hurja loppukiri ei riittänyt – Venäjä vei välierätrillerin, Suomi kohtaa pronssiottelussa Ruotsin: "Olen ylpeä näistä pelaajista"