1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lentopallo

Nuoret suomalaiskoripalloilijat suuntaavat sankoin joukoin Yhdysvaltoihin, mutta lentopallossa lähtijät ovat harvassa – ovet huippuyliopistoihin aukeamassa?

Suomen Lentopalloliitossa on viime vuosina suunnattu katseita Yhdysvaltoihin. Atlantin takaa haetaan valmennukseen kansainvälistä osaamista, mutta myös pelaajille voi aueta mahdollisuuksia Yhdysvaltojen huippuyliopistoissa.

Lentopalloilija Roosa Rautio (9) lähti Yhdysvaltoihin urheilijastipendillä. Tulsa Universityn passari on ollut tyytyväinen valintaansa. Kuva: Roosa Rautio

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen apuna EM-karsinnoissa on yhdysvaltalaista huippuosaamista. Maajoukkueen apuvalmentajana toimii arvostettu Jim McLaughlin, joka on voittanut NCAA-mestaruuden sekä naisten että miesten tasolla.

Mitä kokenut, olympialaisissakin mukana ollut yhdysvaltalaisvalmentaja tekee Suomen maajoukkueessa?

– Olemme yrittäneet viime vuosien aikana verkostoitua tiukemmin etenkin Yhdysvaltoihin. Yritämme saada sieltä apuja ja lisävetoa meidän hommaan. Jimin tulo tänne on tämän jatke, maajoukkueen päävalmentaja Tapio Kangasniemi selittää.

Päävalmentaja on antunut McLaughlinille isoa roolia harjoituksissa. Kangasniemi on itsekin päässyt oppimaan paljon uutta kokeneelta valmentajalta. Tarkoitus onkin paitsi kehittää pelaajia, erityisesti koko suomalaisen lentopallon valmennusta.

– Jim on täällä viedäkseen meitä eteenpäin ja kehittääkseen valmennuslinjauksiamme. Haluaisimme, että asiat menevät meidän lentopallovalmentajille aikuisten sarjoihin, mutta myös juniorivalmentajille asti, Kangasniemi sanoo.

Lentopalloliitto on saanut McLaughlinin palkkaamiseen apua ja resursseja Suomen olympiakomiteasta. Olympiakomitean joukkuepelien lajiryhmävastaava Lauri Hakala on valmentanut lentopalloa kahdeksassa maassa, ja miehen kontaktit Yhdysvaltoihin ovat erinomaiset.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi ja Suomen maajoukkue ovat saaneet kokeneelta Jim McLaughlinilta paljon oppia. Kuva: Yle

Lisää pelaajia huippuyliopistoihin?

Yhteistyö ja verkostoituminen avaavat ovia myös toiseen suuntaan. Etenkin koripallossa suomalaispelaajat suuntaavat sankoin joukoin Yhdysvaltojen yliopistoihin, mutta lentopallossa kontaktit ja suomalaisten tunnettuus ovat vähäisempiä.

– Kun olin Washingtonissa, rekrytoimme nuoria Serbiasta ja Kroatiasta. Jos olisin tiennyt näistä suomalaispelaajista, olisin rekrytoinut Suomestakin, Jim McLaughlin kuvaa tilannetta.

Joitakin suomalaispelaajia Yhdysvalloissa opiskelee. BYU Cougarsissa huippumenestystä sekä NCAA-kentillä että opinnoissaan tänä keväänä saavuttanut Miki Jauhiainen valittiin myös EM-kotikisoihin valmistautuvaan miesten maajoukkueeseen.

Naisten EM-karsintoihin valmistavalla maajoukkueleirillä Kuortaneella oli mukana passari Roosa Rautio, joka on pelannut ja opiskellut Yhdysvalloissa kolme vuotta. Raution lähdön ykkösmotiivi oli urheilun ja opiskelun yhdistäminen. Hän koki, että Suomessa se olisi vaikeampaa.

– Olen mennyt urheilijana ja lentopalloilijana eteenpäin, mutta isoin kasvu on tapahtunut ihmisenä. Suosittelisin ehdottomasti Yhdysvaltoihin lähtemistä, Tulsa Universitysta ensi lukukaudella sports management -ohjelmasta valmistuva Rautio sanoo.

Rautio oli Yhdysvaltoihin suuntautumisessaan oma-aloitteinen, ja Lauri Hakala ohjasi pelaajan oikeaan suuntaan. Löytyi ulkopuolinen konsultti, joka auttoi Rautiota valmentajille soittelusta stipendiin asti.

– Silloin kun itse lähti, siitä ei ollut paljon tietoa. Siitä pitäisi ehdottomasti puhua enemmän ja tuoda ilmi, millainen mahdollisuus se on. Veikkaan että monet lentopalloilijat eivät oikein edes tiedä, että tämmöinen mahdollisuus on olemassa, Rautio pohtii.

Roosa Rautio (vas.) on viihtynyt Yhdysvalloissa niin lentopallokentällä kuin sen ulkopuolellakin. Kuva: Roosa Raution kotialbumi

Suomen ykköshakkuri, 24-vuotias Piia Korhonen sanoo, että häntä kukaan ei ohjannut nuorena Yhdysvaltojen yliopistojen suuntaan. Korhonen on siirtyi viime kaudeksi Italian kakkostasolle muutaman Saksan-kauden jälkeen.

– Minun aikanani puskettiin enemmän ulkomaille pelaamaan, esimerkiksi Saksaan ja Ranskaan. Opiskelujen ja pelaamisen yhdistämisestä ei oikein puhuttu, Korhonen kertoo.

Valinta pitää tehdä tarkasti

Yhdysvaltojen yliopistomaailma ei sovi kaikille. Yhdistelmä on raskas, kun on menestyttävä sekä pelikentillä että akateemisesti. Asioita mutkistaa myös lentopallon kirjava taso suuressa maassa. Heikkotasoisiin yliopistoihin ei kannata lähteä, jos tähtää urheilu-urallaan korkealle. Päävalmentaja Kangasniemi korostaa, että pelaajia pitää pystyä laittamaan oikeisiin paikkoihin.

Huippuyliopistoissa valmentaneesta Jim McLaughlinista on apua tässäkin asiassa.

– Lähteminen on kiinni siitä, mitä kukin yksilö hakee. Se olisi hyvä kokemus tietyissä yliopistoissa, joissa on hyvät valmentajat. Suomalaiset tekisivät joukkueista ja ohjelmista parempia, Jim McLaughlin kehuu.

Suomalaispelaajien määrään Yhdysvaltojen yliopistoissa vaikuttaa myös ammattilaissarjan puute. Lentopallo on ainoa suuri palloilulaji, jolla ei ole Yhdysvalloissa ammattilaissarjaa. Vaikka opiskelupaikka kovassa yliopistossa on arvokas myös rahallisesti, eurooppalaisseurojen ammattilaissopimukset ovat usein houkuttelevampia.

– Yhdysvalloissa on niin paljon ammattilaissarjoja, on NBA, MLB, MLS ja niin edelleen. Parhaat lentopallosarjat ovat Italiassa, Turkissa, Japanissa... Toivon että meillä olisi ammattilaissarja ja teemme sen eteen töitä. Olemme kuitenkin yhä kaukana siitä, Jim McLaughlin sanoo.

Lähempänä saattaa olla, että yhä useampi nuori suomalaispelaaja lähtee Yhdysvaltojen yliopistojen suuntaan.

Lentopallon EM-karsintojen ratkaisupelit nähdään TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetys ottelusta Suomi–Kosovo alkaa torstaina kello 21.25, Suomi–Montenegro perjantaina kello 18.25 ja karsintojen päätösottelu Slovakia–Suomi lauantaina kello 21.25.

Korjaus klo 12.23: Miki Jauhiaisen joukkue on BYU Cougars, ei BUY Cougars, kuten jutussa alun perin luki

Lue lisää:

"Ei tämä näin voi mennä", Ronja Heikkiniemi, 22, koki keväällä urheilijan painajaisen – sitten epätodellinen tunnemyrsky vaihtui ylpeyden tunteeseen

Suomella isoja poissaoloja lentopallon EM-karsinnoissa, mutta kisoihin pääsy ehdoton tavoite: "Kyllä jatkoon pitäisi mennä"

Joukkuekavereiden kohupotkut ravistelivat Michaela Madsenin arkea – Mestarien liigan pelejä edelsi kuukausi sateisella savikentällä

Maajoukkueen huippulibero Roosa Koskelolle Stuttgartin menestysvalmentajan eroaminen oli kolaus: "Ottaa koville"

Maajoukkuepelaajat sopivat pelaamisesta yhdessä Kangasalla – yllätyssuosikin alkukausi ollut täydellinen