1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Kommentti: Oletko alisuorittaja, jos häviät kaikkien aikojen parhaalle? Kritisoitua Valtteri Bottasta arvioidaan väärästä näkökulmasta

Kärkkäimpien varikkohuhujen mukaan Valtteri Bottas on menettänyt tallinsa luottamuksen. Tulosten valossa tätä on hyvin vaikea uskoa. Suomalaisen suorituksia arvioidaan julkisesti väärästä kulmasta, kirjoittaa Yle Urheilun Micke Suopuro.

Formula 1
Valtteri Bottas pyyhkii otsaansa pettyneen näköisenä.
Valtteri Bottaksen tulevaisuutta Mercedes-tallissa on kyseenalaistettu mediassa vuosi toisensa jälkeen. Silti tallipäällikkö Toto Wolff on luottanut suomalaiskuskiinsa.Gabriel Bouys, Pool / Getty Images

Kritiikki Mercedeksen Valtteri Bottasta kohtaan on saanut alkukaudesta taas uusia kierroksia. Syy on vanha tuttu: suomalainen ei ole pystynyt haastamaan tallitoveriaan Lewis Hamiltonia.

Eri asiantuntijat ovat – täysin osuvasti – listanneet useita syitä. On selvää, että Bottas on Hamiltonia perässä kisavauhdissa. Bottas ei ole esimerkiksi omaksunut uusia renkaita ja niiden vaikutusta ajotyyliin sekä auton käyttäytymiseen yhtä nopeasti kuin Hamilton.

Bottas ei yksinkertaisesti ole millään osa-alueella Hamiltonin edellä.

Vaan onko näin syytä olettaa? Pitäisikö Bottaksen olla selvästi parempi?

Entä jos varaa parantaa ei enää ole?

Daily Mail väitti tällä viikolla, että Mercedeksen suojatti, Williamsilla ajava George Russell, korvaisi Bottaksen jo kesken kauden. Sensaatiolehden sisäpiirilähteen mukaan Bottas on menettämässä Mercedeksen johdon luottamuksen suoritustensa vuoksi.

Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton
Tuttu näky: Valtteri Bottas onnittelee autostaan nousevaa Lewis Hamiltonia. Barcelonassa Hamilton saavutti historiallisen sadannen paalupaikan.Clive Mason / Formula 1 via Getty Images

Tarkastellaanpa siis Bottaksen tilannetta juuri Mercedeksen johdon näkökulmasta.

1. Mercedeksellä tuskin ollaan yllättyneitä

Bottas saapui talliin Williamsilta kaudeksi 2017. Bottas sijoittui heti MM-sarjassa kolmanneksi ja vuotta myöhemmin viidenneksi.

Kausina 2019 ja 2020 Bottas on parantanut: hän on saalistanut kahdesti peräkkäin MM-hopeaa Hamiltonin perässä.

Hopeavuosinaan Bottas on ollut kirjaimellisesti Hamiltonin perässä. Näillä kausilla Bottas sijoittui kisoissa toiseksi kaikkiaan 13 kertaa. Näistä kerroista vain kahdesti Bottaksen edellä oli joku muu kuin Hamilton.

Mikäli Bottaksen alisuoriutumisen mittari on se, että hän häviää säännöllisesti historian menestyksekkäimmälle F1-kuljettajalle, on hän kiistämättä alisuoriutunut.

Mercedeksellä tuskin ollaan tätä mieltä. Tallipäällikkö ja osaomistaja Toto Wolff ei ole menettänyt yöuniaan sen takia, että Bottas ei ole pystynyt pitkässä juoksussa voittamaan Hamiltonia.

2. Bottas on Mercedeksen Barrichello

Pikemminkin Wolff lienee Bottakseen tyytyväinen. Mercedes on juhlinut valmistajien MM-sarjan mestaruutta joka vuosi myös Bottaksen saapumisen jälkeen.

Edellisen kahden kauden aikana kaula muihin on vain kasvanut, kun Bottas on huuhtonut hopeaa. Mercedeksellä on ollut voittaja-auto, mutta se ei yksin tee kuljettajasta voittavaa kuljettajaa.

20 vuotta sitten MM-sarjaa hallitsi Ferrari. Michael Schumacher juhli viittä peräkkäistä mestaruutta vuosina 2000–2004. Ferrari saalisti samassa ajassa yhtä monta valmistajien titteliä.

Tallin toista autoa ajoi tuolloin Rubens Barrichello. Bottaksen tapaan Barrichellokin nappasi tallitoverinsa takana kaksi MM-hopeaa ja yhden pronssin. Brasilialaista ei muistella alisuorittajana, vaan luotettavana kakkoskuskina. Asetelma oli harvinaisen selvä niin tallin sisällä kuin sen ulkopuolella.

Williamsin Ralf Schumacher kolaroi Australian gp:ssä vuonna 2002.
Rubens Barrichello (etualalla) otti Ferrarin kakkoskuskina muiden iskut vastaan. Brasilialainen tasoitti Michael Schumacherin tietä maailmanmestaruuksiin.AOP

Mercedeksellä molemmat kuljettajat ovat nimellisesti saaneet aina ajaa mestaruudesta. Sen, että vaakakuppi on kääntynyt kerta toisensa jälkeen Hamiltonille, ei pitäisi himmentää Bottaksen suoritusten arvoa.

Kaikkien aikojen parhaalle häviämisessä ei ole mitään ihmeellistä tai hävettävää.

Kaudet 2019 ja 2020 ovat osoittaneet, että Bottas ei ole junnannut paikallaan. Hän on päässyt lähemmäksi ensimmäiseen kahteen Mercedes-kauteen peilattuna. Tuolloin Bottas ajoi kuudesti paalulle ja voitti kolme kisaa.

Kahdella jälkimmäisellä hän on napannut yhteensä kymmenen paalupaikkaa ja voittanut kuusi kilpailua.

Bottas motivoi itseään sillä, että hän haluaa voittaa maailmanmestaruuden ja lyödä Hamiltonin. Tavoitteen toteutumiseen nastolalainen uskoo varmasti joka solullaan. Tavoite mahdollistaa kehittymisen.

Bottaksen henkilökohtaisen tavoitteentoteutumisen tai toteutumatta jäämisen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa siihen, miten hänen suorituksiaan arvioidaan kokonaiskuvassa.

3. Russellista ei koulita juuri Bottaksen korvaajaa

Työnantajan, siis Mercedeksen, arvioihin vaikuttavat vain ne tulokset, jotka vaikuttavat tallin menestykseen. Niitä Bottas on pystynyt todistetusti tekemään. Kuluva kausi ei ole alkanut täydellisesti, mutta samalla se on kaukana katastrofista.

George Russell on Mercedeksen tulevaisuuden nimi. Talli on panostanut Williamsilla ajavaan lupaukseensa. Hän on osa Mercedeksen tulevaisuutta.

Mikäli Mercedes olisi kasvattamassa Russellia juuri Bottaksen korvaajaksi, olisi britti jo nostettu suomalaisen paikalle. Vastakkainasettelu nimenomaan Bottaksen ja nuoren britin välillä on täysin väärä.

Russell on osa Mercedeksen tulevaisuutta, koska hänestä halutaan korvaaja Hamiltonille, kun mestari uransa lopettaa. Voi olla, että sivutuotteena Russell korvaa ensin Bottaksen. Näin voi käydä, jos Hamilton jatkaa vielä uraansa ja Mercedeksellä katsotaan, että Russelin kehityksen kannalta hänet on viisainta nostaa talliin jo ensi kaudeksi.

Tällä päätöksellä taas ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että Bottas ei ole pystynyt voittamaan Hamiltonia. Miksi Mercedes tätä edes odottaisi?

Nico Rosberg juhli maailmanmestaruutta.
Vain Bottaksen edeltäjä Nico Rosberg on onnistunut katkaisemaan Hamiltonin mestaruusputken.AOP

Nico Rosbergin piti käytännössä hajottaa talli sisältä päin, kunnes hän viimein kukisti Hamiltonin. Marginaalisen pieni ero, viisi pistettä, olisi voinut kääntyä sattuman kautta toiseen suuntaan.

Äärimmäisen lahjakas maailmanmestarin poika ulosmittasi itsestään kaiken – ja se riitti Hamiltonin lyömiseen vain niukasti. Se, että Rosberg onnistui vain juuri ja juuri, kuvastaa haasteen äärimmäisyyttä.

Kunnes Mercedeksellä toisin katsotaan, jatkaa Bottas oman potentiaalinsa ulosmittaamista. Voi olla, että se ei koskaan riitä Hamiltonin kukistamiseen.

Olisi kaikkien aikojen parhaan kuljettajan rienaamista, jos syyn toteasi olleen vain Bottaksen alisuorittamisessa.

Mercedeksellä ollaan joka tapauksessa tyytyväisiä, jos tuo Bottaksen potentiaalin yläraja ylittää säännöllisesti Red Bullin kakkoskuskin vastaavan. Se kun todennäköisesti toisi tallille kahdeksannen peräkkäisen mestaruuden.

Mikäli Bottas pystyy lisäksi kiusaamaan Hamiltonin haastajaa Max Verstappenia, on Toto Wolffin taas vaikeampi keksiä syytä sysätä suomalainen syrjään.

Lue myös:

Red Bullin suuri ongelma korostaa Valtteri Bottaksen arvoa – asiantuntijan mielestä Kimi Räikkösen tallilla on vain yksi vaihtoehto

Hurjaa taktikointia! Hamilton ohitti Verstappenin, Bottas kolmas – asiantuntijan mukaan kisa ratkesi yhteen päätökseen: "Upea yhteispeli"

Bottas paljasti, miksi ei päästänyt Hamiltonia heti ohi – asiantuntijalla selvä näkemys "uhmakkaasta" tilanteesta

Valtteri Bottas kiisti F1-huhut ja piikitteli kovinta kilpailijaa: "Minua ei vaihdeta kesken kauden"

Näky kartingvarikolla käänsi paljon nähneen suomalaisen tallipomon pään – F1-kuski Nikita Mazepinin miljardööri-isä on ollut valmis tekemään poikansa uran eteen kaiken