1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Lassi Etelätalo

Valmentajan sydänkohtaus yllätti Lassi Etelätalon, mutta ei muuta valmennuskuvioita: "Leksan pitää parantua ensin täyteen kuntoon"

Keihäänheiton Suomen mestari Lassi Etelätalo harjoittelee parhaillaan Turkissa kotimaan muiden eturivin keihäsmiesten kanssa. Etelätalon ykköstavoite olympiakaudelle on varmistaa paikka Tokion kisakoneessa. Olympiajoukkueeseen on perinteisesti ollut keihäsmiesten osalta tunkua.

Lassi Etelätalo tavoittelee 85 metrin ylitystä ja paikkaa Suomen olympiajoukkueesta. Kuva: Tomi Hänninen

Keihäänheiton hallitseva Suomen mestari Lassi Etelätalo sai viime viikolla ikäviä uutisia. Hänen henkilökohtainen valmentajansa Leo Pusa, 74, oli saanut sydänkohtauksen kotonaan Espoossa ja joutunut sairaalahoitoon.

– Se oli tapahtunut ihan yhtäkkiä, eikä ollut mitään ennakkovaroitusta siitä. Eihän se mukava uutinen ollut, Etelätalo kertoo puhelimitse harjoitusleiriltä Turkista.

Etelätalo, 33, saapui Turkkiin pari päivää sitten, ja hänen suunnitelmissaan on leireillä lämpimissä olosuhteissa vielä pari viikkoa suomalaiskollegojensa Oliver Helanderin ja Toni Kuuselan kanssa. Porukka täydentyy muillakin suomalaisheittäjillä lähipäivinä.

Leo Pusan ei ollut alun perinkään tarkoitus tulla Turkkiin, vaan harjoituksia seuraavat muiden muassa Suomen Urheiluliiton keihäänheiton lajivalmentaja Petteri Piironen ja Helanderin henkilökohtainen valmentaja Glenn Lignell.

Etelätalo ei aio muuttaa valmennuskuvioitaan Pusan terveyshuolien takia. Puolentoista vuoden takainen MM-nelonen on viime vuosina valmentanut pitkälti itse itseään ja suunnitellut harjoitteluaan ja sen rytmitystä.

Etelätalo harjoittelee Suomessa pääosin Helsingissä kolmen vuoden takaisen SM-pronssimitalistin Teo Takalan kanssa. Takala, 26, on heittänyt keihästä parhaimmillaan 77,97.

– Totta kai "Leksan" pitää ensin parantua siitä täyteen kuntoon. Suomessa olemme Takalan Teon kanssa sparranneet toisiamme paljon kahdestaan. "Leksa" on ollut siinä silloin tällöin mukana katsomassa heittoja ja antanut palautetta. Pitää katsoa, miten hänen tervehtymisensä etenee, Etelätalo kertoo.

85 metriä vihdoin rikki?

Lassi Etelätalo ei ole rikkonut Tokion olympialaisten tulosrajaa (85,00), mutta mahdollisuudet olympiapaikkaan ovat silti erinomaiset. Etelätalo pitää olympiarankingin kärkipaikkaa, joten sikäli hän kasivitosen keihäskaarta edes tarvitsisi.

Isompi haaste on päästä Suomen kovassa kilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Kuten aiempinakin vuosina, myös tänä vuonna keihäänheiton olympiajoukkueeseen saattaa tulla tunkua.

– Rankingpisteeni riittäisivät aika lailla satavarmasti paikkaan. Mutta Suomessa on enemmän kuin kolme heittäjää, joilla on halukkuutta ja realistiset mahdollisuudet kisoihin. Kesän ensisijainen tavoite on päästä olympiajoukkueeseen mukaan, Etelätalo kertoo.

Etelätalon ennätys 84,98 täyttää heinäkuussa jo seitsemän vuotta. Hän pääsi toissa kesänä lähelle Kalevan kisojen voittotuloksellaan 84,11.

– Odotan, että ennätyksen pystyisin heittämään, se olisi sen 85 metrin päälle. Treenit ovat menneet ihan hyvin, joten uskon, että se on ihan mahdollista. Täällä Turkissa pääsen heittämään taas ulkona pitkiä heittoja, niin nähdään paremmin, missä mennään, Etelätalo sanoo.

Kotimaan kovatasoiset keihäskilpailut kuuluvat monen maailman huippuheittäjän, myös Etelätalon kilpailuohjelmaan. Muiden muassa saksalaistähdet, jo yli 90 metriä tällä kaudella kiskaissut Johannes Vetter sekä hallitseva olympiavoittaja Thomas Röhler ovat ilmoittaneet kilpailevansa Turussa Paavo Nurmen kisoissa kesäkuun alussa.

– Kyllähän siellä on Kultainen Keihäs (29.5.) ja Paavo Nurmen kisat (7.–8.6.) heti alkukesästä. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja. Suomessa järjestetään hyviä kisoja, Etelätalo pohtii.

Ylen yleisurheilukesän ohjelmistoon kuuluvat muun muassa GP-sarjan kilpailut, Paavo Nurmen kisat, Tokion olympialaiset, Kalevan kisat ja Suomi–Ruotsi-maaottelu.

Lue myös:

Keihäänheiton valmentajaguru Leo Pusa sai sydänkohtauksen kotonaan, vaimon elvytys pelasti hengen

Suomalainen keihäänheittäjä otti riskin uhmatessaan matkustussuosituksia – loistavaa leiriä Etelä-Afrikassa viettävä Toni Kuusela nakkaa 80-metrisiä joka kisassa

Keihäsvalmentaja Petteri Piironen suitsuttaa Johannes Vetteriä – uskoo 100 metrin haamuheiton olevan mahdollinen: "Kroppa on täydellinen keihäänheittoon"

Lassi Etelätalo heitti kauden parhaansa kreivin aikaan ja uusi Suomen mestaruutensa: "Antin paluu sytytti entistä enemmän"