1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

TPS jatkoi hurmoslinjalla – Runkosarjavaltias Lukko hävisi ensimmäisen liigafinaalin

Loistavasti puolustanut TPS venyi jääkiekkoliigan avausfinaalissa 4-1-vierasvoittoon Lukkoa vastaan. Palloseuran tehomies Lauri Pajuniemi (2+1) oli vahvasti sinetöimässä ryöstöretkeä.

Kuva: Lehtikuva

Kivikovana kotijoukkueena kunnostautunut Lukko voitti kuudesta TPS:aa vastaan pelatusta runkosarjakamppailusta peräti viisi, mutta Raimo Helmisen ennakkoluulottomat suojatit näyttivät ensimmäisessä finaalinäytöksessä pitkää nenää tilastoille. Karri Rämö torjui voittajille 35 laukausta ja jatkoi varmoja maalivahtiesityksiään.

Lauri Pajuniemi oli alustamassa voittomaalia ja teki lisäksi kaksi viimeisintä TPS:n maalia.

– Sitä varten olen joukkueessa, että pystyn ratkomaan näitä otteluita. Olimme tehokkaita ja myös Rämöä pitää kiittää voitosta. Kiinnitys maistuu totta kai, mutta emme olleet vielä HIFK-sarjan huipputasolla. Kiekollisessa pelissä meidän on parannettava ja jatkossa saatava pidempiä hyökkäyksiä Lukon päätyyn, Pajuniemi tuumi Puheen lähetyksessä.

Raumalaiset veivät ensimmäisen erän laukaukset 16–10, mutta joutuivat erätauolle tappiotilantessa. Erässä ei mässäilty todellisilla maalipaikoilla.

Lukon Kristian Pospisil otti kesken kotijoukkueen hyvän vaiheen turhanpäiväisen jäähyn rusikoituaan oman maalinsa takana mailallaan kultakypärä Josh Kestneriä. Päähän kohdistuneesta taklauksesta ropisi 2+10 minuuttia, jota TPS ei jättänyt käyttämättä.

Kestnerin ja Ruslan Ishakovin esitöistä puolustaja Henrik Larsson laukoi viivalta, hyvän maskin avulla Palloseuran 1–0-johtoon ajassa 11.55. Pudotuspeliosuma oli ruotsalaiselle uran ensimmäinen Liigassa. Lukko oli ennen tätä päästänyt kevään playoffeissa vain yhden alivoimamaalin, mutta TPS onnistui heti finaalisarjan ensimmäisessä ylivoimassaan.

Kaksijakoinen erä, Viron iso jäähy herätti Lukon

Toisen erän oli Lukolle surkea. Ahnas TPS pommitti kahdesti kiekon tolppaan (Markus Nurmi ja Juuso Pärssinen) ennen kuin suoraan jäähyaitosta jäälle sännännyt Topias Haapanen pääsi viimeistelemään 2–0-maalin paraatipaikalta Pärssisen hienosta rystytarjoilusta.

Katsomosta kamppailua pääsosin seurannut Lukko-valmentaja Pekka Virta kävi pariin otteeseen lietsomassa hengeä omilleen kahden maalin tappiossa. Lukko sai oman etsikkoaikansa ottelun puolikrouvin aikana, kun nuori TPS-puolustaja Eemil Viro kohteli kaltoin Lukon Pospisilia ja sortui polvitaklaukseen, josta sai suihkukomennuksen 5+20 -minuuttia.

TPS:n Eemil Viro (oik.) taklaa polvella Lukon Kristian Pospisilia Kuva: Lehtikuva

Runkosarjan parhaaksi pelaajaksi arvostettu Lukko-puolustaja Robin Press otti runkosarjan valtiaan riveissä vastuuta tukalassa tilanteessa ja sooloili kotijoukkueelle 1–2-kavennuksen ison jäähyn aikana. Ruotsalaispakki höpläytti kärkikynällä ensin Juhani Jasun ja eteni maalintekoon, vaikka Ville Lajunen yritti hyvin blokata vielä laukauksen.

Lukon avainpelaajat saivat ylimääräistä huiliaikaa, kun mainoskatko pärähti kesken raumalaisten pitkän ylivoiman. Sääntöjen mukaan viiden minuutin rangaistuksen aikana mainoskatko on kuitenkin sallittu, ei kesken kahden minuutin jäähyn. Toisen erän loppupuolella Lukko oli todella lähellä tasoitusta, mutta niin Aleksi Saarelan laukaus kuin Anrei Hakulisen ohjaus osuivat Lukon harmiksi tolppiin.

Pajuniemi upotti Lukon

Lukon näennäishallinta ei tuonut kolmannen erän takaa-ajossa palkintoa. Parhaan tasoituspaikan tuhri monessa mukana ollut Pospisil, jonka puolittaisen läpiajon esti TPS-vahti Rämö 52. minuutilla.

Lauri Pajuniemi otti hyökkäyspäässä huolimattoman jäähyn kakkoserän lopussa mutta kuittasi erheensä komealla tavalla heti kohta Lukon slovakkihyökkääjän maukkaan tekopaikan jälkeen. TPS:n riistopelin seurauksensa Pajuniemi väläytti maailmanluokan rannekutiaan ja vei TPS:n 3–1-johtoon ajassa 52.53.

TPS:n Lauri Pajuniemi (kesk.) Lukon Vili Saarijärven (vas.) ja Heikki Liedeksen hodarissa Kuva: Lehtikuva

Lukon Saarela ohjasi pelivälineen ylivoimalla ylärimaan, mutta siihen joukkueen kiri lopulta tyssäsi. TPS:n vahva karvauspeli kolmella pelaajalla tuotti taas tulosta, kun Mikael Pyyhtiän esityön jälkeen Pajuniemi livahti vapaasti maalin eteen ja kiskaisi lusikkapuolelta 4–1-loppunumerot 56. minuutilla.

– Emme me muuttaneet mitään aiemmasta. Pelasimme ihan omaa taitelulätkää. Jokainen joukkueen äijä on hyvin sitoutunut tähän, painotti TPS:n sentteri Juhani Jasu.

TPS-luotsi Raimo Helminen iloitsi joukkueensa tehokkuudesta.

– Lukko oli erittäin vahva, ja meillä kävi tuurikin. Oltiin tehokkaita ja sitä kautta voitettiin. Tunteetkin olivat välillä pelissä mukana, mutta en halua puuttua tuomaritoimintaan. Varmaa on ainoastaan se, että lauantaina Lukko tulee vielä kovemmin, Helminen selvitti STT:lle.

Lukon valmentaja Erik Hämäläinen otti tappion ulkopäin tyynesti.

– Sarja on nyt avattu, eikä mitään ole menetetty. Me olimme alussa aika jännittyneessä tilassa, mutta kavennuksen jälkeen tultiin vielä peliin mukaan, Hämäläinen kommentoi STT:lle.

Joukkueet kohtaavat Raumalla uudelleen lauantaina. Sen jälkeen finaalisarja siirtyy maanantaiksi ja tarvittaessa tiistaiksi Turkuun, jossa arkiottelut alkavat jo kello 16. Suomen mestaruuteen tarvitaan kolme voittoa.

Ensimmäinen liigafinaali, Rauma

Lukko - TPS 1-4 (0-1,1-1,0-2)

11.55 0-1 Larsson (Iskhakov,Kestner) yv
23.16 0-2 Haapanen (Pärssinen,Pajuniemi)
33.45 1-2 Press (Gregoire,Saarela) yv
52.53 1-3 Pajuniemi
56.24 1-4 Pajuniemi (Pyyhtiä)

Maalivahdit
Lassi Lehtinen 4+ 5+ 6 = 15
Karri Rämö 9+14+12 = 35

Lue myös

Kuuntele Puheen tallenne 1. kiekkofinaalista: Raimo Helmisen TPS viihtyi mainiosti Äijänsuolla