1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Rauman Poikasoittokunta tykitti kasarihitin hyytävässä tihkusateessa – siihen tiivistyi koko kylän suuri unelma

Kolmen minuutin komeaan esitykseen tiivistyi kaikki se, mistä Raumalla on nyt kyse, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi. Voit katsoa esityksen artikkelin kuvaa klikkaamalla.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Rauman torvisoittokunta valmistautui SM-liigan finaaleihin
Rauman torvisoittokunta valmistautui SM-liigan finaaleihin

Lämpömittari kääntyi juuri ja juuri plussan puolelle. Tuuli tuiversi joka suunnasta ja roiski mukanaan jäätävää tihkusadetta.

Sääjumalien oikuttelu ei perjantai-iltapäivänä Rauman Poikasoittokuntaa haitannut. Soittajat kokoontuivat Äijänsuon jäähallin viereisen jalkapallokentän katsomoon konsertoimaan. Totta kai, sillä SM-liigan finaalisarja oli alkamassa. Finaalipaikkaa on Raumalla odotettu vuodesta 1988 lähtien. Mestaruushaaveilua on voinut harrastaa paikkakunnalla jo 58 vuoden ajan.

Puhallinorkesteri tuuttasi komeasti ilmoille 1980-luvun megahitin, Europe-yhteen Final Countdownin, joka on Rauman Lukon maalilaulu.

– Koska seuraava finaali on? Ai jo lauantaina. No, sitten vedetään uudestaan heti huomenna, soittajat suunnittelivat tulevaa, kun perjantain yksityiskeikka Yle Puheen finaalikiertueelle oli hoidettu.

Tuohon noin kolmen minuutin esitykseen tiivistyi kaikki se, mistä Raumalla on nyt kyse. Vaikka koronarajoitukset estävät ihmisiä pääsemästä jäähalliin, vaikka hyinen sää pitää ihmiset sisätiloissa, vaikka eteen tulisi mitä tahansa, Rauman ykköspuheenaihe on selvä. Tuleeko se vihdoin?

Rauman Lukon lippua kiinnitetään parvekkeeseen
Rauma elää ja hengittää jääkiekon liigafinaalien tahtiin.Mikko Ahmajärvi / Yle

Kaupunkilaiset elävät ja hengittävät Lukon tahtiin. Tämä voisi olla se kausi, jolloin vuoden 1963 mestarijoukkue saisi seuraajan.

Tapasin ennen finaalisarjan alkua Rauman torilla Matti Saurion. Hän oli 17-vuotiaana paikalla Äijänsuon ulkojäällä, kun Lukko voitti ensimmäisen – ja toistaiseksi ainoan – Suomen mestaruutensa. Heti seuraavana syksynä Saurio pääsi mukaan Lukon edustusjoukkueeseen. Hän muistaa yhä elävästi, kuinka suuri asia mestaruus Raumalle oli. Se järisytti koko kaupunkia. Silloin noin kahdeksan tuhannen ihmisen yleisömeri todisti Lukon suurta urheilujuhlaa. Vuonna 2021 se olisi todennäköisesti vielä tuhatkertaisesti suurempi juhla.

Saurio, eikä kukaan muukaan raumalainen, olisi voinut kuvitella, että odotus voisi kestää näin kauan. Ei kukaan. Raumalaisseura kun on vuosikaudet, jopa vuosikymmenet kuulunut kaupungin pienuudesta huolimatta SM-liigan taloudellisesti suuriin. Siitä on pitänyt huolen RTK-palvelu. Ja se tarkoittaa jääkiekkokielellä sitä, että Lukon olisi pitänyt voittaa mestaruus kerran jos toisenkin tuon 58 vuoden aikana.

Lukon maalilaulussa tärkein säe kuuluu: Will things ever be the same again? Eli olisivatko asiat ennallaan, jos…

Vastaus on helppo. Ei, asiat eivät olisi ennallaan, jos Lukko nyt voittaisi sen toisen mestaruuden. Mikään ei olisi Raumalla ennallaan. Sen aistii täällä paikan päällä jokaisessa kahvilassa, ravintolassa, vaatekaupassa ja hotellin aulassa. Kaikki unelmoivat yhdestä asiasta. Mestaruudesta.

Kylän suuren unelman tiellä on vain yksi este. Turun Palloseura, joka voitti ensimmäisen finaalin perjantaina.

Lukon pitäisi nyt voittaa kolme ottelua. Sitä odotellessa Rauman Poikasoittokunta valmistautuu seuraavaan keikkaan.

Lue myös:

TPS jatkoi hurmoslinjalla – Runkosarjavaltias Lukko hävisi ensimmäisen liigafinaalin

Työttömästä jääkiekkoilijasta tukipilariksi – entinen NHL-vahti nousi yllättäen osaksi SM-liigan suurta tuhkimotarinaa: "Ei tullut vielä jouluna ajateltua"

"He ovat omasta mielestään kuolemattomassa iässä" – vakavasta koronataudista toipuvalta Pekka Virralta painava viesti Lukon pelaajille SM-finaaleihin