Hyppää sisältöön

KuPS voitti dramaattisen Suomen cupin finaalin: "Siisti juttu koko Kuopiolle"

KuPS on voittanut Suomen cupin edellisen kerran vuonna 1989.

KuPS juhlii historiansa kolmatta Suomen cupin voittoa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kuopiolainen KuPS on voittanut jalkapallon miesten Suomen cupin loppuottelun. Se kukisti Helsingin Olympiastadionilla pelatussa finaalissa rangaistuspotkukilpailussa HJK:n 5–4. Ottelussa ei nähty maaleja varsinaisella peliajalla ja jatko-ottelussa.

Ratkaisumaalin laukoi KuPSin Iiro Järvinen. Tätä ennen KuPS-maalivahti Otso Virtanen torjui Luís Henriquen yrityksen.

Cup-mestaruus on KuPSin seurahistorian kolmas. Kolme edellistä cup-finaaliaan se hävisi, peräkkäisinä vuosina 2011, 2012 ja 2013.

– Pelasimme todella hyvin koko pelin. Vaikka yksi jätkä lähti pihalle, me jatkoimme meidän pelaamista. Olen erittäin kiitollinen puolustuspeliimme, kun HJK ei päässyt paikoillekaan. Pilkkukisassa voi käydä mitä vaan, ja onneksi tänään voitimme, Otso Virtanen kommentoi Yle Urheilulle.

Jo avauspuoliaika näytti Suomen cupin finaalin tasaisuuden. HJK oli hienoisen hallitsevampi ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana, ja ehti hukata parikin saumaa tärkeään avausmaaliin.

Ensin Sebastian Dahlström passasi mahdollisen laukaisupaikan KuPS:n rangaistusalueella syöttämällä tuloksettomasti, minkä jälkeen Filip Valencic hukkasi tilanteensa suurin piirtein samasta paikasta.

Jakson toinen puolisko sujui sitten enemmän kuopiolaisittain, ja Savon suuntaan tarjoiltiin muun muassa pari herkullista vapaapotkusaumaa. Ne jäivät käyttämättä, ja tauolle lähdettiin hyvinkin oikeutetussa 0–0-tilanteessa.

KuPS vajaalle

Toinen puoliaika alkoi yhtälailla tarkalla pelaamisella. 63. minuutilla KuPS koki vaikeuksia, kun avauspuoliajalla varoituksen saanut KuPS-pakki Daniel Carrillo liukui kohti palloa. Carillo osui HJK:n Atomu Tanakaan, joka kaatui tilanteessa nurmen pintaan.

Erotuomari Oskari Hämäläinen nosti toisen kerran keltaisen kortin Carrillolle, ja näin venezuelalaisen peli oli ohitse.

HJK:n ylivoima ei kuitenkaan juuri näkynyt kentällä ja joukkueen peli oli tehotonta. HJK:n päävalmentaja Toni Koskelan mukaan tässä vaiheessa joukkueessa alkoi myös näkymään väsymisen merkkejä.

– Peli tietysti muuttui, kun KuPS sai punaisen. Ehkä samaan aikaan me aloimme väsymään ja meiltä puuttui vaihtoehdot niille pelipaikoille, joille me olisimme tarvinneet vaihtoja siinä hetkessä, Koskela totesi Yle Urheilulle.

– Enemmän paikkoja ja painetta olisi pitänyt siinä luoda. Kun mennään pilkuille, niin se on aina vähän arpapeliä, Koskela jatkoi.

KuPS:n päävalmentaja Simo Valakarin mukaan ottelun alussa kuopiolaisilla oli vielä tekemistä HJK:n prässin kanssa, mutta sen jälkeen peli oli tasaista.

– Punaisen kortin jälkeen tuli tietynlainen rauha, että tämä on kontrollissa. Totta kai HJK sai muutaman tilanteen, mutta he olivat muodon ulkopuolella. Minulla oli koko ajan sellainen fiilis, että me kerran karkaamme ja teemme maalin, Valakari tuumasi ja jatkoi:

– Pilkuista puhuimme jätkien kanssa niin, että ihan sama mitä teemme, niin yhtään ei voi epäillä. Mennään laittamaan pallo sisään ja niin me myös teimme, Valakari kommentoi.

Cupin voittaja KuPS saa 50 000 euron rahapalkinnon ja paikan Euroopan jalkapalloliitto Uefan uuden seurajoukkuekilpailun Konferenssiliigan karsintoihin.

– Se on erittäin siisti juttu, että europelit jatkuvat Kuopiossa ensi vuonnakin. Tätä työtä on tehty Kuopiossa jo pidemmän ajan. Se on hienoa, että nyt tuli tällainenkin palkinto. Siisti juttu koko Kuopiolle, Virtanen iloitsi.

Juttua täydennetty 8.5.2021 klo 18.10 ja kello 18.52.

Lue myös:

HJK ja Honka tarjoilivat maalijuhlat kauden avauksessa – Simo Valakarin KuPSille tappio Turussa

Miesten jalkapalloliiga runnoi kolmelle ottelulle uudet pelipäivät