Hyppää sisältöön

Elias Kuosmanen paini Suomelle maapaikan olympialaisiin – "Ihan käsittämätön temppu! En tiedä, onko painihistoria nähnyt koskaan vastaavaa"

Elias Kuosmanen paini lauantaina Suomelle toisen maapaikan Tokion olympialaisiin.

Elias Kuosmanenen saavutti Suomelle painissa lauantaina toisen maapaikan Tokion olympialaisiin. Kuva: imago sport / AOP

Elias Kuosmanen on hankkinut Suomelle maapaikan Tokion olympialaisiin kreikkalais-roomalaisen painin 130 kilon sarjassa.

Kuosmanen saavutti paikan Sofiassa käytävissä olympiakarsinnoissa, kun hän voitti välierässä ukrainalaisen Mykola Kutshmiin. Ottelu päättyi tasalukemiin 1–1, mutta voitto meni suomalaiselle viimeisen suorituspisteen takia.

– Ihan käsittämätön temppu! En tiedä, onko painihistoria nähnyt koskaan vastaavaa. Tällainen satakiloinen rääpäle tulee isoon sarjaan, pistää isoja miehiä kumoon ja pääsee olympialaisiin - vielä tällä nykysysteemillä, jolla pääsy kisoihin on oikeasti hemmetin kova juttu. Kovia arvokisamitalisteja jää kuitenkin joka sarjasta ulos tapahtumasta, muistutti Kuosmanen.

Kuosmanen oli mielissään, että keskittyminen oli häneltä koko ajan huippuluokkaa. Hän meni yksi ottelu kerralla eteenpäin, eikä ajatus harhaillut yhtään epäoleelliseen.

– En tullut tänne olympiapaikka mielessä, vaan halusin ainoastaan haastaa joka jätkän ja painia yhden sekunnin, yhden tilanteen kerrallaan. Kaikki meni tänään vaan niin nappiin kuin ikinä voi, ihasteli suomalaissankari venymistään.

Haastajan asema sopi mainiosti Kuosmaselle, joka huomautti, ettei lauantaina hapottanut, kolottanut eikä väsyttänyt missään vaiheessa.

– Olen nauttinut täällä joka hetkestä ja tämä on ollut minulle ihan ruusuilla tanssimista.

Kuosmanen voitti karsintojen avausottelussa Alexandros Papadatosin 9–0 ja venyi puolivälierissä niukkaan voittoon bulgarialaisesta Radoslav Georgievistä. Myös tuolla kertaa ottelu päättyi tasan 1–1, ja Kuosmanen eteni välieriin viimeisellä suorituspisteellä.

– Voitto bulgarialaisesta oli jo kova juttu, hän on ihan sarjan eurooppalainen huippukaveri ja kuuluu maailmassa TOP-kymppisakkiin. Minun piti painia fiksusti ja oman taktiikan mukaisesti. Sama taktiikka vähän eri elementeillä toimi täydellisesti myös välierässä, joka varmisti lopullisesti olympiapaikan.

Sunnuntaina painitaan turnauksen loppuottelu, jossa vastaan asettuu toisen semifinaalin voittanut ja niin ikään olympiapaikan jo varmistanut Romanian Alin Alexuc-Ciurariu.

Kuosmanen on paininut aiemmin 97 -kiloisten sarjassa, mutta hän tavoitteli Suomelle toista maapaikkaa juurikin raskaammassa sarjassa. Aiemmin Arvi Savolainen hankki Suomelle maapaikan 97-kiloisten sarjassa.

Klo 22.53 juttuun lisätty lisää Kuosmasen kommentteja

Lue myös:

.
.