Hyppää sisältöön

"Oli iso pommi" – Ylen asiantuntija taustoittaa, miten Elias Kuosmanen venyi "rääpäleenä" raskaan sarjan olympiapaikkaan

Nopeus ja kestävyys olivat ratkaisevia tekijöitä, kun selvästi alipainoisena taistellut Elias Kuosmanen hankki Suomelle olympialaisten maapaikan Tokioon.

Elias Kuosmanen (punaiset ja valkoiset värit) ja Mykolaa Kutshmii taistelivat tasaisesti. Kuva: Getty Images

Elias Kuosmanen teki lähes käsittämättömän tempun Sofiassa painituissa olympiakarsinnoissa. Vasta äskettäin 130-kiloisten sarjaan siirtynyt Kuosmanen paini Suomelle olympialaisten maapaikan Tokioon.

Kuosmanen paini 130-kiloisten sarjassa, vaikka hänen oma painonsa oli ottelupäivänä vain 106 kiloa. Kuosmanen osoitti, että menestyä voi, vaikka lähtisi otteluihin selvästi alipainoisena.

– Kyllä tämä lähes sanattomaksi vetää. Kun painii fiksusti, niin pärjää, vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela hehkutti Kuosmasen venymistä.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Ala-Huikku hämmentyi Yli-Hannukselan tavoin Kuosmasen esityksistä.

– Oli iso pommi, vaikka tiedossa oli, että Elias pystyisi painimaan ihan kärkijätkienkin kanssa. Itsekin pelkäsin sitä, että painoeroa saattaisi olla kovissa otteluissa liikaa, mutta ei ollut, Ala-Huikku sanoi.

Kuosmanen kuvaili painineensa "rääpäleenä" isojen miesten sarjassa. Ala-Huikkukin näki, että alle 110 kiloa painavat miehet ovat harvinaisia raskaassa sarjassa.

– Hyviä 110-115-kiloisia painijoita on ollut jo pitkään, ei ole ihan poissuljettua pärjätä Kuosmasen painoilla, Ala-Huikku arvioi.

Ukrainalainen väsähti Kuosmasen kynsissä

Elias Kuosmanen nujersi olympiapaikan tuoneessa taistossa Mykola Kutshmiin. Suomalaisen kova kunto oli lopulta liikaa ukrainalaisjärkäleelle.

– Näytti siltä, että ukrainalainen sippasi eikä löytänyt toisella jaksolla enää mitään lääkkeitä. Kuosmanen liikkui aktiivisesti ja sai raastavalla tyylillään vastustajan väsymään, Ala-Huikku arvioi.

Kuosmasella riittää nopeutta niin käsissään kuin jaloissaan.

– Painissa on kysymys siitä, miten nopeasti pystyy tekemään asioita. Elias ratkaisi voittonsa nopeudellaan ja kestävyydellään, Ala-Huikku totesi.

Ala-Huikku odottaa mielenkiinnolla Tokion raskaan sarjan kamppailuja.

– Toki Tokiossakin on painijoita, joita Kuosmanen pystyi Sofiassa voittamaan. Tokiossa on ihan hyvät mahdollisuudet, jos ihan kovimpia miehiä ei tule vastaan heti alkuun.

Kuubalainen Mijain Lopez on voittanut urallaan jo kolme olympiakultaa. Mikäli Lopez valitaan Kuuban edustajaksi myös Tokioon, hän pääsee jahtaamaan neljättä kultaansa.

– Siihen ei ole pystynyt kukaan kreikkalais-roomalaisessa painissa. Aleksandr Karelin (Venäjä) jäi aikoinaan kolmeen olympiakultaan, Ala-Huikku totesi.

Lue myös:

Elias Kuosmanen paini Suomelle maapaikan olympialaisiin – "Ihan käsittämätön temppu! En tiedä, onko painihistoria nähnyt koskaan vastaavaa"

Sensaatiomaisen olympiapaikan hankkinut Elias Kuosmanen ei paini tänään finaalissa – "Oli mahtavat juhlat, kiitos siitä kaikille painikavereilleni"