1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Turkulainen baarimikko havahtui outoon tilanteeseen – tiistaina on pakko lähteä Raumalle, vaikka SM-liigan finaali pelataan Turussa

Jos TPS:n kannattaja haluaa kokea omassa kotikaupungissaan pelattavan finaaliottelun huuman yhdessä muiden kanssa, on suunnattava Raumalle, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi. 

Jääkiekon miesten SM-liiga
Raimo Helminen kuvassa
TPS taistelee Raimo Helmisen johdolla Kanada-maljasta. Elmeri Elo / AOP

– Ajateltiin poikien kanssa ajaa Turusta tiistaina Raumalle. Eihän tässä muutakaan vaihtoehtoa ole. Aika outo tilanne.

Turkulaisen baarimikon sanat kuvasivat osuvasti eriskummallista tilannetta Aurajoen rannoilla. Kaupungin ylpeys, Turun Palloseura, pelaa kotihallissaan jääkiekon SM-liigan finaalisarjaa maanantaina ja tiistaina, mutta kannattajat eivät pääse koronarajoitusten vuoksi jäähallille. Eivätkä he pääse yhdessä edes tuttuihin kuppiloihin jakamaan finaalihuumaa.

Kolmas finaaliottelu alkaa maanantaina kello 16. Samaan kellonaikaan käynnistyy peli myös tiistaina, jolloin mestaruus on katkolla joko TPS:lle tai Rauman Lukolle. Jompikumpi seura johtaa ottelusarjaa maanantain jälkeen voitoin 2-1.

Turun baareissa katsellaan Rauman suuntaan kateudesta vihreinä, sillä kanaalikaupungissa finaalikatsomon voi panna huoletta ravintolassa pystyyn. Raumalla kuppilat saavat olla auki iltakymmeneen. Turussa tilanne on toinen. Valtiovallan määräämä valomerkki välähtää jo kello 17 ja baareista pitää poistua tuntia myöhemmin. Parhaimmillaan finaalikamppailusta ehtisi siis nähdä juomapuoleen keskittyvässä kohteessa kaksi ja puoli erää. Loppuratkaisu jäisi auttamatta näkemättä.

Ruokatarjoiluun painottuvista paikoista on Turussa lähdettävä ulos kello 19, joten niissä ehtisi todennäköisesti nauttia pelin antimista muiden ihmisten seurassa ratkaisuun asti, jos jatkoeriä ei tule. Ruokaravintoista ei kuitenkaan lähdetä etsimään televisioruutuja, sillä niissä ei useimmiten sellaisia ole.

– Mieti nyt, miten hullua tämä on. Ajat Turusta Raumalle tunnissa. Siellä voit katsella rauhassa jossain kuppilassa matsia muiden kanssa.

Ja niin tuo turkulainen baarimikko aikoo tehdä. Kuten varmasti moni muukin paikkakuntalainen.

Toki omaan kotiin voi halutessaan rakentaa kokoontumisrajoitusten puitteissa oman finaalikatsomon. Urheilun suloinen yhteisöllisyys puhkeaa kuitenkin tunnetusti kukkaan kauneimmillaan silloin, kun paikalla on perhepiiriä aavistuksen isompi seurakunta. Aurajoki vaihtuu siis nopeasti kanaaliin.

Faneja käy sääliksi

Sääli on sairautta, sanotaan. Silti tuolta tunteelta ei ole voinut välttyä, kun on seurannut finaaleja paikan päällä. Mikä pauhu kuuluisikaan Turkuhallissa ja Äijänsuolla, kun kaksi hienon tarinan tällä kaudella kirjoittanutta joukkuetta kohtaavat kotimaisen jääkiekon kliimaksissa.

Raumalla mestaruudesta on unelmoitu peräti 58 vuoden ajan. Nyt tuo unelma on vain kahden voiton päässä. Turussa Raimo Helmisen johtama, parjattu ja häntäpään joukkueeksi viime syksynä tuomittu muukalaislegioona on yllättänyt otteillaan kaikki, kenties jopa joukkueen jäsenet. Turkulaiset fanit ovat haljeta riemusta, mutta eivät pääse katsomaan jääkiekkonäytelmää yhdessä edes kotibaareihinsa.

Kaiken kukkuraksi finaalisarjan ensimmäinen ja toinen ottelu ovat olleet äärimmäisen viihdyttävää jääkiekkoa. Juuri sellaista, joka sytyttäisi yleisön ilmiliekkeihin. Laadukas teatterinäytös ilman paikalla olevaa yleisöä on omituinen yhtälö.

Kun finaalisarja on tiistaina katkolla, länsirannikon kahden perinteikkään seuran kannattajilla on vain yksi vaihtoehto, jos pelin haluaa kokea ja jakaa fanien kesken. Kaikki tiet vievät nyt Raumalle, vaikka peli pelataankin Turussa.

Turkulaisen baarimikon seurueella on suunnitelma valmiina.

– Sinne mennään. Vedetään vain ensin pitkää tikkua siitä, kuka joutuu ajamaan.

Yle Puheesta kuulet kaikki SM-liigan finaaliottelut suorina lähetyksinä. Maanantaina lähetys alkaa kello 15.30 ja tiistaina kello 15.35.

Lue myös:

TPS joutui Lukon mankeliin toisessa liigafinaalissa – Eetu Koivistoisen osuma siivitti raumalaisten näytöstä

Kommentti: Rauman Poikasoittokunta tykitti kasarihitin hyytävässä tihkusateessa – siihen tiivistyi koko kylän suuri unelma

TPS jatkoi hurmoslinjalla – Runkosarjavaltias Lukko hävisi ensimmäisen liigafinaalin