1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Awak Kuier on jumissa Suomessa, vaikka WNBA-kausi alkaa tällä viikolla – kertoo tilanteestaan Yle Urheilulle: "Ei voi muuta kuin toivoa parasta"

Koripallon WNBA-kausi alkaa Dallas Wingsin osalta tulevana perjantaina, mutta joukkueen suomalaispelaaja Awak Kuierin matkaan on tullut mutkia. Kuieria jännittää, miten pelit Pohjois-Amerikassa lähtevät käyntiin, kun hän sinne pääsee.

Ensimmäinen ammattilaisvuosi Italian Ragusassa toi Awak Kuierille paljon kokemusta. Kuva: Pekka Koli / Yle

Siitä on kulunut vajaa kuukausi, kun Awak Kuier kirjoitti suomalaista urheiluhistoriaa. Huhtikuun puolivälissä 19-vuotias suomalaiskoripalloilija varattiin toisena WNBA:han ja tuosta lähtien on vain odotettu, koska Kuier nähdään Dallas Wingsin pelipaidassa.

Kuierin kausi italialaisessa Ragusassa päättyi yli viikko sitten, mutta matkaan kohti Pohjois-Amerikkaa on tullut mutkia.

Dallasin kausi alkaa tämän viikon perjantaina, mutta Kuier on yhä Suomessa. Hänen muuttoaan Yhdysvaltoihin ovat hidastaneet muun muassa yhä auki olevat viisumi- ja työlupa-asiat sekä koronapandemia. Kuier itse on sairastanut koronan marraskuussa, mutta hän joutuu silti karanteeniin Yhdysvalloissa.

– Juuri koronan takia mikään ei ole varmaa, mutta siellä päässä asiaa yritetään hoitaa mahdollisimman nopeasti, kuten myös me täällä. Toivottavasti pääsen mahdollisimman nopeasti lähtemään, Kuier sanoi Yle Urheilulle.

– Ei tässä voi mitään muuta kuin toivoa vain parasta.

Palo päästä kentälle, uuteen paikkaan ja tutustumaan joukkueeseen on nuorella pelaajalla kova, mutta toisaalta Kuier on nauttinut paljon ajastaan Suomessa. Hän pääsi vihdoin käymään Uudessakaupungissa, jossa hänen vanhempiensa lisäksi asuvat seitsenlapsisen perheen nuorimmaiset, pikkusisko Ruut ja pikkuveli Benjamin.

– Minulla oli tosi ikävä vanhempia ja sisaruksia, varsinkin noita pikkusisaruksia. Oli tosi ihana viikonloppu. Oli vielä äitienpäivä, niin oli täydellistä, kun sitä sai juhlistaa kunnolla.

Jo harjoitteleminen kehittää

Kuier on ollut tiiviisti yhteydessä Dallas Wingsin valmennusjohtoon, mutta tähän mennessä he ovat enemmänkin tutustuneet toisiinsa kuin keskustelleet pelistä.

Kuier on keskustellut paljon myös Italiassa hänen kanssaan pelanneen Dallas-laituri Isabelle Harrisonin kanssa. Moni WNBA-tähti pelaa kesät Pohjois-Amerikassa ja talvet Euroopassa. Näin tekee todennäköisesti tulevaisuudessa myös Kuier.

Dallasin valmennusjohto ja Kuier ovat odottavaisella kannalla, sillä vaikka Kuier on saanut tietoa joukkueensa pelikirjasta, kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten suomalaispelaaja pärjää varsinaisissa harjoituksissa ja pelikentällä.

Awak Kuier kertoo odotuksistaan WNBA-kauteen

Kuier myöntää, että WNBA jännittää häntä pikkuisen, mutta ei kuitenkaan pelota. Enimmäkseen häntä jännittää se, että hän haluaa niin kovasti pärjätä maailman kovimmassa sarjassa.

Kuier on kuitenkin realisti odotuksissaan. Hän haluaa mahdollisuuden kokeilla ja katsoa, miten pärjää kentällä, mutta hän on iloinen jo siitä, että pääsee harjoittelemaan kovatasoisten pelaajien kanssa.

– Jo se kehittää minua tosi paljon, mutta totta kai olisi hienoa päästä pelaamaan. Se on se suurin syy, minkä takia pelaan korista. Että pääsen sinne kentälle, Kuier pohtii.

– Haluaisin, että kehittyisin tosi paljon. Tiedän, että olen tosi nuori ja minulla on vielä paljon kehitettävää. Pyrin kuitenkin siihen, että kesän jälkeen näkisin itsekin, että olen kehittynyt.

Awak Kuier on Suomen koripallomaajoukkueen suurimpia tähtiä. Kuva: Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Kuier luottaa seuran kärsivällisyyteen

Ensimmäinen ammattilaiskausi Italian Ragusassa toi Kuierille paljon kokemusta. Hän viihtyi hyvin pienellä paikkakunnalla ja nautti Italian liigan fyysisyydestä. Hän oppi, mitä tarkoittaa ammattilaisuus, minkälaista on olla ammattilainen ja miten asioita hoidetaan.

– Kyllä voin sanoa, että kokemusta tuli. Italian liigassa saa pelata tosi kovaa. Minusta se oli oikea ratkaisu minulle. Sain siellä pelikovuutta, se oli tosi hyvä kokemus, jonka voin ottaa mukanani WNBA:han.

Kuier aikoo ottaa kaiken irti Dallasin harjoituksista, sillä joukkueen valmennusjohto pitää paljon harjoittelemisesta. Kuier uskookin, että päävalmentaja Vickie Johnson panee nuoren joukkueen treeneihin paljon energiaa. Hän tietää myös omat kehityskohteensa.

– Haluaisin olla sellainen pelaaja, joka on tosi monipuolinen. Minulla on vielä tosi paljon kehitettävää. Jos en heti ensimmäisenä vuonna mahdu usein mukaan, en siitä hirveästi lannistu, vaan yritän kehittyä, Kuier sanoi.

– Olen ymmärtänyt, että he ovat halunneet minut juuri sellaiseksi pelaajaksi, jota he kehittävät. Uskon, että heillä on kärsivällisyyttä.

Lue myös:

Sudanilaislähtöinen Kuierin perhe teki kaikkensa tyttären koripallouran eteen – varaus huippusarjaan herkisti ylpeät vanhemmat ja pyyhki vaikeat ajat mielestä

Awak Kuier, 19, teki suomalaista urheiluhistoriaa! Varattiin toisena WNBA:han: "Olen niin kiitollinen, että minulla on tuollainen perhe"

Awak Kuier sai perheeltään viestin, joka nousi päivän merkityksellisemmäksi yksityiskohdaksi – juhlii WNBA-varaustaan maltillisesti: "Syömme vähän kakkua ja hengailemme"

10-vuotias Awak Kuier oli 180 senttiä pitkä, kun naapurin mies "ilmiantoi" hänet korisvalmentajalle – ujo tyttö ymmärsi vasta vuosien päästä, kuinka hyvä hän oli