1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Hämmästelin kolmen metrin päästä, kuinka eri tavoin joukkueita voikaan johtaa – voittaako Suomen mestaruuden yhdellä vai useammalla pääkokilla?

Rauman Lukon ja Turun Palloseuran välinen SM-liigan finaalisarja on äärimmäisen kiinnostavaa seurattavaa myös joukkueen johtamisen näkökulmasta, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi. Suomen mestaruus on tänään katkolla Turussa. Lähetys alkaa Yle Puheessa klo 15.40.

Päävalmentaja Pekka Virta on palannut liigafinaaleissa Lukon vaihtoaitioon. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Lukon ja TPS:n neljäs finaalikamppailu kuullaan suorana lähetyksenä Yle Puheen taajuudella. Voit kuunnella klo 15.40 alkavaa lähetystä tästä.

TURKU. Miten voi olla kaksi noin erilaista tapaa johtaa joukkuetta? Kuinka monta kokkia mahtuu yhteen keittiöön?

Noita kahta kysymystä pyörittelin mielessäni kymmeniä kertoja, kun katselin lähietäisyydeltä Turun Palloseuran ja Rauman Lukon välistä SM-liigan kolmatta finaaliottelua maanantai-iltana Turussa.

Kolmen metrin päässä näkyi kaksi hämmentävän eri tavalla toimivaa pelaaja-aitiota, kaksi lähestulkoon erilaista maailmaa, vaikka laji on sama. Vierasjoukkueen puolella oli yksi pääkokki, jota kaikki kuuntelivat: Lukon päävalmentaja Pekka Virta. Virta oli äänessä aina, kun joukkue kaipasi ohjeita, rauhoittelua tai lähes mitä tahansa. Muu valmennusryhmä pysyi selvästi taustalla.

Kotijoukkueen aitiossa kauhaa heilutti useampi henkilö, eikä klassista keittiön hierarkiaa näkynyt. TPS:n puolella mausteita soppaan heitteli aktiivisimmin Ari Moisanen. Hän on viralliselta titteliltään turkulaisjoukkueen maalivahtivalmentaja, jonka tehtävänkuva näyttää kauden mittaan kuitenkin muuttuneen. Jääkiekkojoukkueessa maalivahtivalmentaja kun seisoo tavallisesti pelin ajan hillitysti pelaajapenkin takana, eikä osallistu millään tavalla kenttäpelaajien ohjeistamiseen.

Moisanen on kaikkea muuta kuin “vain” maalivahtien esimies. Yksi lyhyehkö hetki kertoi asetelmasta kaiken. Koko ottelun läpi peliä ja pelaajia aktiivisesti ohjannut Moisanen antoi kolmannen erän ratkaisuhetkillä väkevää palautetta joukkueen tähtipelaajalle Josh Kestnerille. Kestner tunnetaan TPS:n oikuttelevana, mutta äärimmäisen taitavana hyökkääjänä. Ja kun amerikkalaispelaajalle koitti taas kerran jonkinlaisen kiukuttelun hetki, riensi Moisanen neuvottelemaan kiivaasti tähden kanssa.

Moisasen lisäksi TPS:n pelaajien selkien takana seisoo ottelujen aikana vakuuttava rivistö Suomi-kiekon suurmiehiä. Päävalmentaja Raimo Helminen ja apuvalmentajat Kimmo Rintanen ja Sami Salo ovat kaikki tehneet järisyttävän hienon pelaajauran. Toki Lukonkin aitiosta löytyy pelaajalegenda Erik Hämäläinen, joka toimii apuvalmentajana, mutta marssijärjestys näyttää raumalaisten osalta olevan varsin selvä. Virta johtaa, muut seuraavat. Tämä näkyi erityisesti pelin jokaisella pidemmällä katkolla, kun koko Lukon joukkue kokoontui rinkiin kuuntelemaan Virran neuvoja.

Toinen kuvaava kohtaus useamman pääkokin TPS-keittiöstä nähtiin, kun aivan pelin loppuhetkillä turkulaisten aitiossa mietittiin aikalisän sopivaa ajankohtaa, Lukon johtaessa ottelua. Toinen finaalikamppailun päätuomareista, Antti Boman, seisoi pelikatkon aikana kysyvänä turkulaisleirin edessä, eikä joukkueelta meinannut millään tulla selvää viestiä siitä, haluaako se aikalisän nyt. Aitiossa päät kääntyilivät, eikä kukaan näyttänyt tietävän, mistä viimeinen sana tulee. Lopulta päätös aikalisän pitämisestä saatiin kuitenkin aikaiseksi.

Yksi pääkokki vai monta keittiömestaria?

Turun Palloseuran päävalmentaja on joka tapauksessa Raimo Helminen. Suomalaisen jääkiekon legenda, jonka kykyjä päävalmentajana lähes kaikki epäilivät ja parjasivat ennen liigakauden alkua. "Raipea" lyötiin monesta suunnasta, eikä juuri kukaan uskonut Tepsinkään mahdollisuuksiin. Se näytti sopivan Helmiselle ja TPS:lle hyvin. Kova kritiikki oli Helmiselle tullut tutuksi jo Nuorten Leijonien pääluotsina.

Helminen on näyttänyt epäilijöilleen tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla, kuinka hänen johtamansa "muukalaislegioonaksi" pilkattu joukkue osaa voittaa. Ja siitä Helminen ansaitsee ison sulan hattuunsa. Toinen, vähintään yhtä iso sulka tulee siitä, että vastaavissa olosuhteissa harva päävalmentaja pystyisi toimimaan menestyksekkäästi.

Olen keskustellut aiheeseen liittyen monen kokeneen valmentajan ja lajin ytimessä toimivan ihmisen kanssa tämän kauden ja käynnissä olevan finaalisarjan aikana. Lähes jokaisen suusta on kuulunut sama viesti: Raipen housuissa ei olisi helppoa olla. Käskynjakoketju on Turussa sen verran poikkeuksellinen. Kokkeja tuntuu monen mielestä olevan Turussa liikaa.

Rauli Urama vaikuttaa vahvasti TPS:n taustalla. Kuva: AOP

Pelillisiä ohjeita Helmiselle ja koko valmennusjohdolle nimittäin tulee todennäköisesti myös pelaaja-aition ulkopuolelta. TPS:n nykyinen urheilujohtaja Rauli Urama tunnetaan voimakkaana persoonana, joka haluaa kokemuksellaan puuttua myös joukkueen pelillisiin asioihin, vaikka sen ei urheilujohtajan työhön pitäisikään lähtökohtaisesti kuulua. En yllättyisi, vaikka Urama olisi tämän kevään aikana piirtänyt taktiikkatauluun tussilla viivan jos toisenkin.

Tuollaisessa paikassa vain harva pystyisi toimimaan, saati menestymään, kuului kokeneiden kiekkomiesten arvio. Päävalmentaja kun haluaa usein pitää kaikki pelilliset langat viime kädessä omissa näpeissään. Mutta Raipe on noissa oloissa pystynyt toimimaan ja menestymään, olipa työnjako lopulta Turussa mikä tahansa. Helminen kuitenkin kantaa päävalmentajana vastuun joukkueen menestymisestä tai menestymättömyydestä. Vuoden keikkatyöläiseksi Turkuun tullut Helminen on jo nyt kunniansa ansainnut.

SM-liigan finaalisarja on katkolla tiistaina. Lukko on voiton päästä Suomen mestaruudesta, jonka pelaajat kaukalossa viime kädessä ratkovat. Samaan aikaan kaukalon laidalla on kuitenkin äärimmäisen mielenkiintoista seurata myös sitä, viekö voiton klassinen yhden kokin johtama keittiö, vai se toinen leiri, jossa soppaa hämmentää useampi keittiömestari. Jääkiekossa, kuten ruoanlaitossakin, vain lopputulos ratkaisee.

Lue myös:

Lukon mestaruusunelma on enää voiton päässä – TPS törmännyt finaaleissa raumalaispuolustukseen

Kommentti: Turkulainen baarimikko havahtui outoon tilanteeseen – tiistaina on pakko lähteä Raumalle, vaikka SM-liigan finaali pelataan Turussa