1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Patrik Laine kertoo väleistään kohuvalmentaja John Tortorellaan: "Tuli huomattua, että hänelle on ihan sama, kuka olet tai kuinka paljon sinulla on palkkakuitissa nollia"

Laine kertoo Yle Urheilulle, miksi kulunut NHL-kausi oli hyökkääjälle pettymys. Hän avaa myös, minkälaiset hänen ja Columbus Blue Jacketsin päävalmentajan paikan jättävän John Tortorellan välit olivat kauden aikana.

John Tortorella on käyttänyt varsin isällistä otetta Patrik Laineeseen tällä kaudella. Kuva: Icon Sportswire, kuvankäsittely Lasse Isokangas / Yle

Harva pystyi ennakoimaan sitä mahalaskua, mikä Patrik Laineelta lopulta NHL-kaudella 2020-2021 nähtiin. Ja jos joku taantumista ennakoikin, huima kolmen pisteen näytös kauden avausottelussa sai tällaiset arviot näyttämään lähinnä naurettavilta. Tamperelaishyökkääjä suorastaan lensi kaukalossa toistaiseksi viimeisessä ottelussaan Winnipegin paidassa.

Tuon ottelun perusteella luvassa oli silkkaa dynamiittia.

Toisin lopulta kävi.

Winnipeg kauppasi alussa loukkaantuneen Laineen Columbukseen, koska joukkueen suomalaistähti oli jo aiemmin tehnyt tiettäväksi halunsa vaihtaa maisemaa. Laine halusi johonkin, missä tarjolla olisi vielä selkeämpi ykkösviulistin rooli. Jets-GM Kevin Cheveldayoff toteutti toiveen ja tammikuussa Laine löysi itsensä Ohion osavaltiosta Kanadan ja Yhdysvaltojen rajan eteläpuolelta.

Tästä käynnistyi sivuluisu, jota Laine ei saanut hallintaan missään vaiheessa kautta.

– Kaikki mikä pystyi menemään pieleen, meni pieleen, Laine kertaa Yle Urheilulle.

– Tämä kausi oli aika karmea kokemus sekä joukkueen että itseni kannalta. Hyvä mieli on ainoastaan siitä, että kausi on ohi. Aika tiukka setti tuo oli, Laine jatkaa.

Laine kirjasi lopulta tililleen 46 ottelussa vaatimattomat tehot 12+12. Parhaimmillaan 44 maalia täydellä NHL-kaudella tehnyt Tappara-kasvatti oli Columbuksessa paitsi tehoton, myös alakuloisen ja alistuneen oloinen. Maaleista ja tehopisteistä elävä pelaaja menetti itseluottamuksensa. Se taas ajoi pelaajan syöksykierteeseen, jonka katkaisuun tällä ei näyttänyt olevan työkaluja.

Laineesta ei ollut kauden mittaan juurikaan iloa omalle joukkueelleen. Oli sitten kyse maaliodottamista tai maalipaikoista, Laine oli käytännössä joukkueensa heikoin hyökkääjä läpi kauden. Vanhakantainen tehotilasto ei kerro paljoa, mutta Laineen masentava -28 oli suoraa seurausta tapahtumista kaukalossa.

– Eipä tässä kauheasti onnistumisia tullut koko kaudella. En päässyt sille tasolle, millä pitäisi olla ja millä haluaisin olla. Kauden ensimmäisessä pelissä tein kolme pinnaa ja tuntui huikealta, mutta sitten tulivat loukkaantumiset, karanteenit ja kaikki. En minä niillä ala silti mitään selitellä. En vain päässyt omalle tasolleni ja se kismittää eniten.

– Kyllä se on syönyt miestä sisältä koko kauden.

”Ei minulla ollut ongelmia hänen kanssaan”

Eikä Laineen tilannetta helpottanut päävalmentaja John Tortorellan kova isällinen ote. Yhdysvaltalaisluotsi ei ollut useinkaan valmis katselemaan Laineen ohi-iltoja läpi sormien, mikä näkyi jääaikojen vähentymisenä ja ajoittain jopa penkkikomennuksina kesken otteluiden.

Laine ei kuitenkaan ollut valmis laittamaan mitään Tortorellan piikkiin.

Patrik Laineen kausi Columbuksessa ei ollut helpoimmasta päästä. Kuva: Getty Images

– Ei minulla ollut mitään ongelmia hänen kanssaan. ”Torts” on niin rehellinen ja mukava mies kuin olla ja voi. Tuli huomattua, että se on hänelle ihan sama, kuka olet tai kuinka paljon sinulla on palkkakuitissa nollia, jos peli ei kulje. Jos et pelaa hyvin, et pelaa ollenkaan ja niin sen pitääkin olla. Kenenkään ei pitäisi olla kenenkään yläpuolella.

Laineen NHL-uran ensimmäistä pelaajakauppaa seuranneesta runkosarjasta jäi sekava maku. Vasta 22-vuotiaan pelaajan lautasella tuntui pelaajakaupan, loukkaantumisen, koronakaranteenin, uusien systeemien opetteluiden sekä jatkuvan häviämisen kautta olevan hieman liikaa asioita. Kaiken päälle iskettiin koronapandemiakauden mukanaan tuomat sivujuonteet.

Ensimmäistä kertaa vuosiin Laine joutui samanaikaisesti sivuluisuun sekä henkilökohtaisesti että joukkueena.

– Oli se outo tilanne, koska yleensä jommallakummalla on kulkenut, minulla tai joukkueella. Nyt mikään ei mennyt sinne päinkään. Harmittaa, etten pystynyt auttamaan joukkuetta. Se syö ja on syönyt koko kauden miestä, koska tiedän, mihin pystyn. Onhan tässä kaikenlaista ollut mielenpäällä, mutta en ala selitellä tai sormilla osoitella muita, Laine sanoo.

– Otan tämän epäonnistumisen omaan piikkiini.

MM-kisat väliin jättävä Laine palaa Suomeen vasta kesäkuussa, jolloin valmistautuminen uuteen kauteen on jo täydessä vauhdissa. Vaikeasta kaudesta huolimatta Laineen tapoihin ei ole kuulunut vaikeillakaan hetkillä tunkea päätä pensaaseen. Tamperelaistähti onkin kääntänyt katseet jo tulevaan kauteen.

– Nyt tyhjennetään pää tästä kaudesta ja lähdetään samalla tavalla ensi kauteen kuin lähdin tähänkin. Minulla oli hyvä kesä alla ja talven harjoitusleirillä tuntui paremmalta kuin koskaan aiemmin. Nyt lähdetään samoilla eväillä liikenteeseen ja toivotaan, että ensi kaudella saisi tehdystä työstä myös palkintoja.

Uusi mahdollisuus

Medialle Pohjois-Amerikassa maanantaina puhunut seuran suomalais-GM Jarmo Kekäläinen oli valmis antamaan menneestä kaudesta nuorille pelaajilleen eräänlaisen vapautuksen olosuhteiden vuoksi. Kekäläisen mukaan pandemiakausi oli omiaan kasvattamaan nuorten pelaajien stressitasoja.

– Heille täytyy antaa mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä ja näyttää ensi kaudella, mihin he normaaleissa olosuhteissa pystyvät, Kekäläinen totesi.

Vaihtoaitio tuli Laineelle välillä tutuksi, kun peli ei kulkenut. Kuva: Getty Images

Laineen suhteen Kekäläinen ei nähnyt tarvetta lyödä myllyyn yhtään lisää vettä.

– Tuskin kukaan on hänen kauteensa yhtä pettynyt kuin Patrik Laine itse. Hän on vasta 23-vuotias ja uskon, että hän palaa tasolleen jälleen ensi kaudella.

Kekäläiseltä kysyttiin myös Laineen tulevaisuudesta seurassa, olihan tämä pelannut umpeen kaksivuotisen sopimuksensa jälkimmäisen vuoden. Joukkueen suomalaistykin heikot otteet ovat olleet omiaan antamaan lisää vauhtia jopa siirtohuhuille. Kekäläisen mukaan on itsestään selvää, että Laine on iso palanen Columbuksen tulevaisuuden suunnitelmia.

Myös Laine vakuutti olevansa halukas allekirjoittamaan seuran kanssa uuden sopimuksen.

– Ei me vielä isommin olla keskusteltu, mutta olen tehnyt kaikille selväksi, että olen tykännyt olla täällä. Hallille on ollut kiva mennä joka päivä, vaikka joukkueella ja itselläni onkin ollut aika vaikeaa. Ei minulla periaatteessa ole mitään sitä vastaan, että jäisin tänne, Laine linjasi.

Lue myös:

Patrik Laine ei lähde Leijonien avuksi MM-kisoihin – "Sellainen kausi, että en jaksa peliäkään jääkiekkoa enää"

Arttu Ruotsalaisesta Leijonien ensimmäinen NHL-vahvistus Latvian MM-kisoihin

Juho Lammikko hyödynsi Tampa-vahdin emämunauksen, Pekka Rinne torjui nollapelin – viisi suomalaista maalasi NHL:ssä