Hyppää sisältöön

Huuhkajien historiallinen EM-taival alkaa kuukauden päästä! Tässä on asiantuntijan valinta EM-kisajoukkueeksi – kenelle osuu karu kohtalo jäädä ulos ryhmästä?

Jalkapallon EM-kisat alkavat Huuhkajilla 12. kesäkuuta, kun Suomi kohtaa Tanskan. Kisajoukkueen valintapäivämäärän lähestyessä keskustelu kisoihin lähtijöistä kasvaa. Ylen jalkapalloasiantuntija Markus Halsti valitsi oman kisajoukkueensa.

Ketkä mahtuvat Huuhkajien mukaan kuukauden päästä alkaviin EM-kisoihin? Kuva: Getty Images

Suomen ensimmäiseen otteluun jalkapallon EM-kisoissa on tasan kuukausi ja Huuhkajien arvokisajoukkueen spekulointi on käynnistymässä kunnolla. Markku Kanervan luotsaaman maajoukkueen ryhmä on ollut vuosia tiivis ja tuttu. Lopulliseen 26 pelaajan kisaryhmään on kuitenkin tunkua, mikä pakottaa Kanervan jättämään myös potentiaalisia pelaajia ulos kisakoneesta.

Kanerva julkistaa lopullisen kisajoukkueen 1. kesäkuuta.

Ylen jalkapalloasiantuntija Markus Halsti on pelannut Kanervan alaisuudessa maajoukkueessa. Viimeksi hän oli Huuhkajien mukana Kansojen liigassa syksyllä 2018. Helsingin Jalkapalloklubissa tällä hetkellä pelaava Halsti tietää, että päävalmentaja priorisoi erityisesti pitkään samana säilyneen ryhmän yhtenäisyyttä kisavalinnoissaan.

– En usko, että joukkueeseen nostettaisiin ketään puskista, jotakuta sellaista, joka olisi pelannut vain yksi tai kaksi peliä viime aikoina maajoukkueessa. Vaikkapa esimerkiksi Robert Ivanovilla oli hyvä peli Sveitsiä vastaan, niin hän on hieman liian tuore tapaus maajoukkueessa, Halsti arvioi Yle Urheilulle.

Halstin mukaan on hyvin huomattavissa, että Kanerva miettii paljon joukkueen tasapainoa pelaavaa kokoonpanoa valitessaan.

– Kuten vaikkapa sitä, voiko hän peluuttaa samaan aikaan kahta selkeästi hyökkäävämpää laitapelaajaa samaan aikaan. Uskon esimerkiksi Albin Granlundin saavan peliaikaa vahvempia maita vastaan, kun Kanerva ajattelee kokonaisuutta.

Halsti valitsi Yle Urheilun pyynnöstä oman 26 pelaajan kisaryhmänsä. Hänen silmissään erityisesti yhdellä Huuhkajien osa-alueella kilpailutilanne on selkeästi kovin.

– Mikäli Tim Sparv ja Glen Kamara ovat kunnossa, niin keskikentälle on tarjolla vain yksi avauksen paikka ja siihen on tyrkyllä monta pelaajaa. Siinä on omaan silmääni eniten vaihtoehtoja ja kilpailua, sekä sitä myöten eniten mietittävää “Rivellä”, Halsti sanoo.

– Kun kokosin tätä joukkuetta, tajusin esimerkiksi kuinka tärkeä Jukka Raitalan kaltainen pelaaja on Huuhkajille tällä hetkellä. Hän voi käytännössä pelata kaikenlaisilla alakerran pelipaikoilla tarvittaessa.

Runko kasassa pitkältä ajalta

Halstin valitsemassa ryhmässä korostuu juuri Kanervankin vaalima joukkueen yhtenäisyys. Erityisesti maalivahtien ja hyökkääjien suhteen ei yllätyksiä suuremmin ole. Ainoastaan pitkään Huuhkajien kolmantena maalivahtina mukana olleen Anssi Jaakkolan jääminen ulos Niki Mäenpään tieltä on jonkinlainen muutos.

– Anssi ei ole pelannut ihan viime aikoina ja takana on ollut vähän pidempi loukkaantuminen. Valitsin Nikin kolmikkoon, kun hän oli mukana maaliskuun maajoukkuerupeamassa ja hänellä on enemmän pallotuntumaa, Halsti perustelee.

Markus Halsti tietää Markku Kanervan alaisuudessa pelanneena, mitä päävalmentaja arvostaa. Kuva: Jarno Kuusinen/AOP

Toppariosaston suhteen Halsti kertoo käyneensä pohdintaa viimeisen oikeajalkaisen puolustajan suhteen Leo ja Sauli Väisäsen sekä Robert Ivanovin kesken.

– Päädyin heistä lopulta Leoon, mutta eritysesti Sauli oli siinä yhtä lähellä, sillä hän tuntee joukkueen toiminnan niin hyvin ja on viimein palannut tositoimiin. Ihan kuutta tai seitsemää topparia ei kuitenkaan voi mukaan ottaa.

HJK:n kapteeni ja maajoukkueen kymmenestä viimeisestä ottelusta kuudessa pelannut Daniel O'Shaughnessy on puolestaan mukana ainoana vasenjalkaisena kaikista toppariksi tyrkyllä olevista.

– Mielestäni sellainen on tärkeää, erityisesti jos pelataan kolmen topparin systeemillä. Voin ihan kokemuksesta sanoa, että se vaikeuttaa selvästi pelaamista jos et pääse pelaamaan laitimmaisena topparina vahvemmalla jalallasi, Halsti perustelee seuratoverinsa valintaa.

Pitkään maajoukkueen mukana ollut Thomas Lam jää niukasti rannalle Halstin joukkueesta juuri keskikentän suuren pelaajatarjonnan vuoksi. Halsti sanoo Lamin olleen puntaroinnissa loppuun saakka.

– Hän käytti hyvin näytönpaikkansa Sveitsiä vastaan ja on ollut mukana pitkään, joten hän tietää hyvin nykyisen maajoukkueen kuviot. Vaikka Sparvin kunto on edelleen kysymysmerkki, on Suomella useita pelaajia, jotka voisivat paikata Kanervan kuvioissa hänen aukkoaan. Vaikka Lam on monipuolinen niin keskikentällä on tarjontaa.

Miten käy Pukin ja Sparvin?

Tällä hetkellä Halstin suurimpana huolena on se, että maajoukkueen kaksi avainpelaajaa on loukkaantuneena. Teemu Pukki huilaa oikean nilkkansa nivelsidevammansa vuoksi ja kapteeni Tim Sparv on joutunut lepuuttamaan leikattua polveaan.

– Tiedämme kaikki kuinka tärkeitä pelaajia he ovat. Itse Timin alapuolella maajoukkueessa pelanneena, että hänen kanssaan pelaaminen on niin helppoa ja en voi korostaa liikaa hänen tärkeyttään, Halsti paaluttaa.

– Teemu on mielestäni ehdottomasti joukkueen yksi tärkeimmistä ja paras pelaaja tällä hetkellä. Vaikka meillä on tarjontaa ja hyvä joukkuedynamiikka, niin meillä ei ole kuitenkaan niin laajaa materiaalia kuin huippumailla.

Materiaalin laajuuserot ovat hyvin huomattavissa, kun Suomen maaotteluissa peluutettujen pelaajien listoja verrataan sen alkulohkovastustajien vastaaviin.

Halsti on vertaillut Belgian, Tanskan ja Venäjän kymmenessä viimeisessä maaottelussaan peluuttamien pelaajien määriä. Tanska on peluuttanut 37 kenttäpelaajaa ja kolmea maalivahtia. Belgian paidassa on puolestaan pelannut 34 kenttäpelaajaa ja neljä maalivahtia. Venäjän lukema on pienin, 32 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia on päässyt pelaamaan.

Suomen vastaava lukema kymmenessä ottelussa on 25 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Halstin mielestä suurempi peluutettujen pelaajien määrä kertoo tietysti muiden maiden materiaalin laajuudesta.

– Ei se tietysti ainakaan helpota muiden valmentajien valintaprosessia, että pitää jättää hyviä pelaajia edelleen pois vaikka kokoonpanot kasvoivatkin. Muiden lohkovastustajien kohdalla puhutaan kuitenkin niin isoista jalkapallomaista, että se kova kilpailu kisapaikoista on tuttua vuosikymmenien ajalta, Halsti pohtii.

– On vaikeaa nähdä, että se vaikuttaisi erityisen negatiivisesti heihin, mutta se kertoo myös Suomen hieman kapeamman ringin toimivuuden. Kaikki tietävät mitä heiltä odotetaan ja sitä myötä yksilöiden on helppo tietää miten kentällä yhdessä toimitaan, hän ynnää.

Markus Halstin ennakoima EM-kisajoukkue:

Maalivahdit:

Lukas Hradecky, Bayer Leverkusen

Jesse Joronen, Brescia Calcio

Niki Mäenpää, Venezia FC

Puolustus

Paulus Arajuuri, Pafos FC

Joona Toivio, BK Häcken

Juhani Ojala, Vejle BK

Leo Väisänen, IF Elfsborg

Daniel O`Shaughnessy, HJK

Jere Uronen KRC Genk

Niko Hämäläinen, Queen's Park Rangers FC

Jukka Raitala, Minnesota United

Albin Granlund, Stal Mielec

Nikolai Alho, MTK Budapest

Keskikenttä ja hyökkäys

Glen Kamara, Glasgow Rangers

Tim Sparv, AEL Larissa

Rasmus Schüller, Djurgårdens IF

Joni Kauko, Esbjerg fB

Robert Taylor, SK Brann

Robin Lod, Minnesota United FC

Pyry Soiri, Esbjerg fB

Onni Valakari, Pafos FC

Lassi Lappalainen, Montreal Impact

Fredrik Jensen, FC Augsburg

Teemu Pukki, Norwich City FC

Joel Pohjanpalo, 1. FC Union Berlin

Markus Forss, Brentford FC

Lue myös:

.
.