1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Laura Mononen nousi huipulle poikkeuksellisen myöhään – itsekriittisyyden kanssa painineen Monosen heikkoudet olivat hänen vahvuuksiaan

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mielestä Laura Mononen on usein ollut aliarvostettu hiihtäjä. Tasaisuus oli Lassilan mielestä Monosen vahvuus, mutta toisaalta Mononen ei koskana pystynyt venymään aivan maailman terävimmän kärjen vauhtiin.

Laura Mononen päätti lopettaa kilpauransa juuri ennen Pekingin olympiavuotta. Hän hiihti viimeiset arvokisansa Obertsdorfin MM-kisoissa. Kuva: /All Over Press

Maajoukkuehiihtäjä Laura Monosen päätös lopettaa kilpauransa ei yllättänyt Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilaa. Mononen pohti tosissaan uransa jatkoa jo pari vuotta sitten.

Tuolloin hän oli Seefeldin MM-kisoissa sivunnut uransa parasta arvokisasijoitustaan oltuaan yhdistelmäkisassa 12:s. Kaksi vuotta myöhemmin Monosen paras sijoitus Oberstdorfin MM-kisoissa oli 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisan 16. sija.

Mononen kertoi Yle Urheilulle huhtikuussa Rukan SM-kisoissa, ettei hän ole ollut tyytyväinen tasoonsa tällä kaudella eivätkä sijoitukset ole ruokkineet motivaatiota. Hän puntaroi tilannetta kuitenkin vielä kuukauden verran, ennen kuin kertoi siitä sosiaalisen median tileillään.

– Kilpauran lopettaminen on urheilijalle aina hyvin henkilökohtainen asia ja oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun urheilija ilmoittaa, että huippusatsaus päättyy, se on selvä, Lassila sanoo.

36-vuotias Mononen hiihti ensimmäisen maailmancupin osakilpailunsa jo vuonna 2009 ja starttasi maailmancupissa 187 kertaa. Arvokisastartteja hänelle kertyi 15. Lassilan mukaan Monosella on hyvä määrä huippu-urheiluvuosia takana ja saavutetun tason ylläpitäminen vaatii paljon työtä.

– Tuolla tasolla sen yhdenkin kauden jatkaminen vaatii todella isoa panostusta, keskittymistä ja paljon uhrauksia. Silloin sille panostukselle olisi oltava odotettavissa myös merkityksellistä tuottoa, jotta sitä olisi järkevä jatkaa, hän pohtii.

Tasaisuus ja kriittisyys vahvuutena sekä heikkoutena

Mononen oli tehnyt jo paljon uhrauksia hiihtouransa eteen. Hän saavutti ensimmäisen SM-mitalinsa vasta 26-vuotiaana ja nousi maajoukkuerinkiin verrattain myöhäisessä vaiheessa pari vuotta myöhemmin. Tätä ennen hän oli valmistunut Turun yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan biokemia ja työskennellyt Lohjan kaupungilla terveystarkastajana.

Vasta maajoukkueeseen noustuaan Mononen uskaltautui heittäytyä ja keskittyä täysillä huippu-urheiluun. Pohdiskelevaksi ja rauhalliseksi luonnehdittu Mononen on ollut ajoittain liian vaatimaton ja kriittinen itseään kohtaan, ja se on vaikuttanut hänen tekemiseensä.

Laura Mononen pohti kilpauransa päättämistä pariinkin otteeseen. Hän ilmoitti päätöksestään tiistaiaamuna sosiaalisessa mediassa. Kuva: Lehtikuva

Mononen itse myönsi Yle Urheilun haastattelussa nelisen vuotta sitten, että hän on joutunut tekemään töitä itsensä kanssa siinä, että on ymmärtänyt olevansa maailman huippuhiihtäjä.

– Siinä on tekemistä, että osaan oikeasti olla tyytyväinen omiin suorituksiini ja arvostaa tekemistäni, Mononen sanoi tuolloin.

Toisaalta hän pystyi kääntämään kriittisyyden vahvuudekseen, sillä hän halusi kehittyä paljon. Lassilan mielestä Monosen heikkoudet olivat usein myös hänen vahvuuksiaan. Lassila muistaa Monosen parhaiten siitä, että tämä nousi maajoukkueurheilijaksi ja hyvälle kansainväliselle tasolle suhteellisen myöhäisellä iällä, mutta teki pitkään päämäärätietoista työtä sen eteen.

– Lauran suurin vahvuus ja voima oli siinä, että hän oli erittäin tasainen urheilijana. Hän oli vahva molemmilla hiihtotavoilla ja myös pystyi kilpailemaan hyvällä, tasaisella tasolla, monilla eri matkoilla. Hän oli harjoituskaudella erittäin vahva ja antoi siellä todella hyvää sparrausta ja tukea myös muille urheilijoille, Lassila sanoi.

– Siinä oli tavallaan hyvät asiat ja heikkoudet samassa paketissa. Hänen tasaisuutensa oli vahvuus, mutta samalla sieltä jäi puuttumaan se yksittäinen matka tai tapahtuma, jossa hän olisi voinut tehdä niitä yksittäisiä huipputuloksia.

Maajoukkueen runkohiihtäjä

Mononen saavutti kilpauransa aikana useita SM-mitaleja ja oli Hämeenlinnan Hiihtoseuran viestijoukkueen luottohiihtäjä. Maailmancupissa hän oli vuonna 2015 Toblachin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokisassa kolmanneksi nopein ja maailmancupin viesteissä hän saavutti Suomen joukkueessa viisi palkintosijaa. Näiden lisäksi hän sijoittui kymmenen parhaan joukkoon parikymmentä kertaa.

Laura Mononen (vas.) hiihti Suomen pronssia saaneessa viestijoukkueessa Lahden MM-kisoissa. Joukkueessa hiihtivät myös Kerttu Niskanen (toinen vas.), Krista Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen. Kuva: All Over Press

Monosen palkintokaapista löytyy myös yksi arvokisamitali, sillä hän oli mukana Lahden MM-hiihtojen pronssia saavuttaneessa joukkueessa. Tuolloin arvokisojen ensimmäisen viestinsä hiihtänyt Mononen tosin pettyi suoritukseensa pahoin, sillä hän hyytyi pahoin kärkipaikalta. Aika ja joukkuekavereiden lohduttavat sanat teki kuitenkin tehtävänsä ja Mononen kertoi saaneensa Lahden MM-kisoista paljon oppia.

Lassilan mielestä Mononen on jollain tavalla ollut aina aliarvostettu urheilija. Hän muistuttaa, että Mononen on ollut Suomen naisten joukkueessa tärkeä palanen, hyvä maajoukkueen runkohiihtäjä. Päättyneestä ja Monosen viimeiseksi jääneestä kaudesta jäi Lassilan mielestä tasapaksu fiilis. Mononen ei päässyt parhaaseen vauhtiinsa eikä sellaiseen lentoon, johon hän oli aiemmin urallaan yltänyt.

Miksi ne kaikkein parhaat tulokset jäivät Laura Monoselta saavuttamatta? Lassilan mukaan tämä on kysymys, johon ulkopuolisilta tuskin löytyy vastausta ja arviot menevät vahvasti spekulaation puolelle.

– Kun urheilija saa etäisyyttä uraansa, niin mielikuva siitä vahvistuu ja paranee. Kuitenkin urheilija on se, joka pystyy vastaamaan parhaiten ja suurimmalla todennäköisyydellä oikein tuohon kysymykseen.

Lue myös:

Maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen jättää kilpaladut – "On tullut aika sanoa hyvästit"

Maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen pohtii uransa jatkoa: "Jos jatkan, pitää miettiä, miten tasoni nousee"

Maailman huippuhiihtäjiin kuuluva Mononen taiteilee pettymysten ja itsekritiikin kanssa – "Siinä on tekemistä, että osaan olla tyytyväinen suorituksiini"