1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kultaa tuli! Rauman Lukon vuosikymmenien odotus on päättynyt – dramaattisen toisen erän salamamaalit ratkaisivat mestaruuden

Rauman Lukko ei suostunut enää venyttämään liigakautta viidenteen finaaliotteluun, vaan huuhtoi kultaa kolmannella TPS-voitollaan. 

Rauman Lukon varakapteeni Toni Koivisto nosti Kanada-maljan mestaruuden kunniaksi. Kuva: Lehtikuva

Rauman Lukko on voittanut miesten jääkiekkoliigan Suomen mestaruuden 58 vuoden tauon jälkeen. Lukko kukisti TPS:n Turussa pelatussa neljännessä finaaliottelussa 6–2 (2–0, 2–2, 2–0) ja voitti mestaruuden otteluvoitoin 3–1. Edellisen kerran raumalaiset juhlivat mestaruutta vuonna 1963 ja mestaruus oli ennen tätä päivää myös seuran ainoa.

Lukko avasi ottelun vahvasti ja Karri Rämö TPS:n maalilla joutui venymään tärkeisiin torjuntoihin. Toni Koivisto rikkoi kuparisen ajassa 11.01, kun hän ohjasi ilmasta kiekon maaliin. Lukko pystyi pitämään otteen itsellään ja Julius Mattila siirsi vierailijat 2–0-johtoon viittä minuuttia myöhemmin.

TPS tuli toiseen erään vahvasti ja Josh Kestnerin kavennusmaali ajassa 28.12 sekä Aleksi Anttalaisen 2–2-tasoitusmaali viittä minuuttia myöhemmin nostattivat kotijoukkueen uskoa viidenteen finaaliotteluun. Lukko oli kuitenkin toista mieltä ja toisen maalin syöttänyt Pavol Skalicky vei raumalaiset suorasta hyökkäyksestä jälleen johtoon. Toisen erän loppu oli TPS:lle musta, sillä vain puolitoista minuuttia myöhemmin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Eetu Koivistoinen venytti eron kahteen maaliin.

TPS tiivisti peliään kolmanteen erään ja aloitti takaa-ajon. Lukko puolusti kuitenkin vahvasti, eivätkä turkulaiset saaneet maalintekopaikkoja edes ylivoimalla ja Lassi Lehtinen Lukko-maalissa piti huolen lopuista tilanteista.

TPS sai ylivoiman viitisen minuuttia ennen ottelun päätöstä, kun Aleksi Saarela sai kaksiminuuttisen pelin viivyttämisestä. Turkulaiset hakivat kavennusta ilman maalivahtia, mutta tämä kostautui. Lukon kapteeni Heikki Liedes sai iskettyä alivoimalla tyhjään maaliin lukemiksi 5–2 ja vain hetkeä myöhemmin Koivistoinen niittasi tyhjään maaliin loppulukemat 6–2.

Fanit villiintyivät Rauman keskustan kisakatsomossa, kun Lukko otti johdon finaalissa. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Summerin soidessa Turussa alkoivat raikuvat juhlat, mutta Raumalla mestaruusjuhlat alkoivat jo hyvissä ajoin ennen päätössummerin soittoa ja jatkuvat todennäköisesti pitkään.

Rauman poikasoittokunta antoi soida mestaruuden kunniaksi

TPS:n nousujohteinen kausi palkittiin hopeisilla mitaleilla, mutta liigan runkosarjavoittaja Lukko oli kauden aikana selkeä ykkönen. Joukkue hävisi pudotuspeleissäkin ainoastaan kaksi ottelua.

Virran projektille kultainen lopetus

Valmentaja Pekka Virta on rakentanut Lukon joukkuetta neljän vuoden ajan ja nyt projekti on päättynyt mestaruuteen ja Virta on tehnyt viimeisen palveluksensa seuralle.

Virta kertoi C Moren haastattelussa rakentaneensa joukkueen niin, että jokainen uusi tulokas pelaa Lukko-kiekkoa ja ymmärtää joukkueen kulttuurin. Joukkueen rakennusvaiheessa ymmärrettiin hänen mukaansa se, mikä joukkueessa puuttuu ja miten sitä pitää paikata.

– Peli oli hyvässä kuosissa viime kauden jälkeen, joten pystyimme panostamaan ryhmähenkeen, Virta kertoi C Morelle.

Eetu Koivistoiselta koskettavat sanat Pekka Virralle

Vakavasta koronataudista toipunut Virta myönsi, että hänen olonsa mestaruuden varmistuttua oli ennen kaikkea helpottunut.

– Ei saatu sössittyä tätä. En saanut sössittyä tätä itsekään. Vastoinkäymiset vähän tässä arvelluttivat, peli oli vähän karkaamassa käsistä. Olemme tehneet pitkään hyvää työtä, olemme pelanneet 1,5 sarjakautta Suomen parasta kiekkoa, Virta sanoi.

Rauman Lukko oli kuluneella kaudella selkeä ykkönen liigajäillä. Se hävisi pudotuspeleissäkin vain kaksi ottelua. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Hänen mukaansa Raumalla saatiin luotua tilanne, jossa ei ollut kuin hävittävää. Tuolloin jokainen vähänkin psykologiaa ymmärtää, tietää, että se on hankala lähtökohta.

– Meillä on todella hieno kiekkojoukkue ja hyvin sitoutunut. Hyvät pelaajat voittavat loppujen lopuksi ja kunnia kuuluu heille, Virta vakuutti.

Raumalaiset intoutuivat Lukon mestaruudesta

"Meidän pojat eivät hävinneet"

TPS:n valmentaja Raimo Helminen oli luonnollisesti äärimmäisen pettynyt tappion jälkeen, mutta samalla hän oli ylpeä joukkueestaan.

– Joku viisas sanoi, että meidän pojat eivät hävinneet, he vain eivät voittaneet tänään, Helminen sanoi C Moren haastattelussa.

TPS uudisti joukkuettaan tälle kaudelle merkittävästi ja ilkeämieliset nimesivät joukkueen muukalaislegioonaksi. Menestysodotuksia joukkueelle ei asetettu, mutta Helminen joukkioineen yllätti kaikki.

– Olemme valmennusjohdon ylpeitä jätkien venymisestä ja vanumisesta päivästä yksi tähän päivään saakka. On ollut uskomaton fiilis työskennellä heidän kanssa, Helminen sanoi ja kiitti koko valmennusjohtoa.

– Varmasti meistä on ollut jotain apua pojille.

Lue lisää:

Tätä on odotettu 58 vuotta! Jääkiekon Suomen mestaruus villitsi Rauman keskustassa – katso parhaat palat kultajuhlista

Kommentti: Lukon mestaruusjuhlat palauttivat mieleen kohtaamisen Pekka Virran kanssa – kyyneleitä oli vaikea pidätellä