1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kommentti: Lukon mestaruusjuhlat palauttivat mieleen kohtaamisen Pekka Virran kanssa – kyyneleitä oli vaikea pidätellä

Ilman Pekka Virtaa kanalin vesi olisi saanut Raumalla virrata vielä pitkään ennen Lukon seurahistorian toista kultaa. 27 päivää teho-osastolla olleen valmentajan paluu vaihtoaitioon oli mestaruudessa tärkeä tekijä, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Lukon pelaajien riemu oli ylimmillään Suomen mestaruuden varmistumisen jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Onnea, raumalaiset! Lukon ja koko kanalikaupungin 58 vuoden pituinen, ikuisuudelta tuntunut odotus päättyi nyt. Lukko voitti seurahistoriansa toisen Suomen mestaruuden kaatamalla Turun Palloseuran otteluvoitoin 3–1.

Sitä helpotuksen ja onnen määrää, josta Raumalla nyt nautitaan, voi olla ulkopaikkakuntalaisen lähes mahdotonta ymmärtää. Lukon olisi nimittäin pitänyt juhlia kultaa jo useampaan otteeseen vuosien 1963 ja 2021 välillä.

Raumalla on käynyt viime vuosikymmenten aikana toinen toistaan isopalkkaisempia pelaajia ja valmentajia yrittämässä temppua, joka onnistui vasta nyt. Sinikeltaisten suuntaan on toistuvasti ilkuttu ja naureskeltu, sillä taloudellisesti seura on kuulunut pitkään SM-liigan kärkipäähän, mutta urheilullinen menestys ei ole kulkenut Lukko-perheen omistaman Contineo-konsernin kassakoneen kanssa samaa vauhtia. Ilkeäkielisimmät nälvivät Rauman jääkiekkoylpeyttä liian pulskasta lompakosta, mikä laiskisti toimintaa.

Lopulta Raumalle löydettiin parivaljakko, joka teki mahdottomalta tuntuneesta unelmasta mahdollisen. Päävalmentaja Pekka Virran ja Urheilujohtaja Kalle Sahlstedtin neljän vuoden projekti onnistui täydellisesti. Lukko oli jo viime kaudella suurin mestarisuosikki, mutta koronavirus katkaisi kauden ja Kanada-malja jäi jakamatta.

Pekka Virta johdatti Rauman Lukon Suomen mestariksi. Kuva: Jaakko Stenroos/All Over Press

Covid-19 oli pirullisella tavalla raumalaisseurassa läsnä myös tällä kaudella, kun Virta sairastui ja joutui olemaan sairaalahoidossa peräti 48 vuorokautta, joista 27 teho-osastolla. Työpaikaltaan hän oli poissa yhteensä 66 päivän ajan.

Virta kertoi huhtikuun puolivälissä halustaan palata vielä tämän kauden aikana Lukon pelaaja-aitoon johtamaan joukkuettaan. Ja niin hän lopulta – hämmentävää kyllä – teki. Pudotuspelien alkaessa Virta seurasi peliä ja jakoi ensin ohjeita jäähallin katsomosta käsin. Muutaman kerran, kun joukkueella oli vaikeampia hetkiä, päävalmentaja käväisi pelaajien luona aitiossa.

Toisessa finaaliottelussa Virta pääsi lopulta palaamaan tutulle työpaikalleen Lukon pelaaja-aitioon koko ottelun ajaksi. Vaikutus näkyi heti lopputuloksessa. Avausfinaalin hävinnyt, hermostuneesti pelannut ryhmä oli taas se yhteenhitsautunut joukkue, joka on läpi kauden näyttänyt siltä, ettei heille löydy mistään pysäyttäjää.

Eetu Koivistoiselta koskettavat sanat Pekka Virralle

Pekka Virran merkitys Lukon mestaruuteen oli valtaisa

Kun katselin Lukon juhlintaa Turkuhallissa tiistai-iltana mestaruuden ratkettua, mieleen tuli kohtaaminen parin päivän takaa. Toisen finaaliottelun jälkeen tapasin Virran sattumalta. Pysähdyimme vaihtamaan kuulumisia Äijänsuon hallin parkkipaikalla. En tunne Virtaa mitenkään erityisen hyvin, mutta töiden merkeissä olemme keskustelleet monta kertaa, kun olen häntä vuosien mittaan haastatellut.

Nyt puhuimme tietysti Virran voinnista, mutta keskustelun suunta kääntyi nopeasti jääkiekkoon. Päävalmentaja huokui yllättävää rauhallisuutta, ja kertoi, mikä oli lopulta saanut hänet siirtymään katsomosta Lukon aitioon. Jokainen Virran ja Lukon toimintaa viime vuosina seurannut tietää tuohon vastauksen. Sen ovat julkisesti kertoneet myös monet joukkueen pelaajat. Virta tuo persoonallaan, kokemuksellaan, kiekkotietämyksellään ja karismallaan joukkueeseen sen, mitä Lukko vaikeilla hetkillä erityisesti tarvitsi: luottamuksen.

Lukon mestaruuden ovat tietysti ansainneet kaikki, jotka sen eteen ovat seurassa tehneet töitä. Mutta rohkenen väittää, että ilman Pekka Virtaa kanalin vesi olisi saanut virrata vielä pitkään ennen raumalaisten toista kultaa.

Raumalaiset intoutuivat Lukon mestaruudesta

Siellä Äijänsuon parkkipaikalla jutellessamme mietin kaikkea sitä, mitä Virta on urallaan saanut kokea – ja joutunut kokemaan. Yli 800 ottelua SM-liigassa päävalmentajana on huima merkkipaalu, joka tuli täyteen tällä kaudella, mutta mestaruus Virralta puuttui. Tähän iltaan asti.

Virta luotsasi KalPan kaikkien hämmästykseksi hopealle neljä vuotta sitten. Kuopiolainen jääkiekko ei olisi sitä, mitä se tänä päivänä on ilman Virtaa. Hän on nähnyt pitkällä urallaan myös valmentajan työn karumman puolen. Turusta Virta sai potkut kaudella 2012–13. Porissakin työ jäi kesken, kun Virta ja Ässät päättivät purkaa sopimuksen yhden kauden jälkeen.

Mutta nyt Virta ja Rauma saivat sen, mitä ovat vuosikymmenet janonneet. Voi vain kuvitella sitä tunteiden kirjoa, jota Virta kävi kaiken kokemansa jälkeen läpi, mestarivalmentajana. Hän jättää seuran kauneimmalla mahdollisella tavalla.

Kun loppusummeri soi Turkuhallissa tiistaina, käänsin katseeni Virran suuntaan. Huomasin silmäkulmieni kostuvan.

Lue myös:

Kultaa tuli! Rauman Lukon vuosikymmenien odotus on päättynyt – dramaattisen toisen erän salamamaalit ratkaisivat mestaruuden

Tätä on odotettu 58 vuotta! Jääkiekon Suomen mestaruus villitsi Rauman keskustassa – katso parhaat palat kultajuhlista