1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon miesten SM-liiga

Kuinka raumalaisten 58 vuotta kestänyt tuskainen odotus loppui? Asiantuntija kertoo Suomen mestaruuden taustat

Rauman Lukko juhlii jääkiekon SM-liigan mestaruutta. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi kertoo, miksi. 

Rauman Lukko juhlii jääkiekon Suomen mestaruutta 58 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Rauman Lukko kukisti Turun Palloseuran SM-liigan finaaleissa voitoin 3-1. Mestaruuteen johti ainakin viisi merkittävää tekijää.

Huippuosaaminen tärkeissä rooleissa

Lukon koko organisaatio on neljässä vuodessa rakennettu timanttiseen kuntoon. Aiemmin talous on ollut raumalaisseuran vahvuus, mutta nyt myös urheilupuoli on saatu hilattua SM-liigan terävimpään kärkeen.

Lukko rekrytoi vuonna 2018 urheilutoimenjohtajaksi pitkän pelaajauran tehneen, raumalaislähtöisen Kalle Sahlstedtin. Vuotta aiemmin seura oli palkannut päävalmentajaksi Pekka Virran. He olivat tämän mestaruuden pääarkkitehteja.

Pekka Virta on yksi Lukon mestaruuden pääarkkitehdeistä. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

– Sahlstedtissa yhdistyvät kaikki urheilujohtamiseen tarvittavat omaisuudet: huippu-urheilun ymmärrys ja laaja osaaminen, vahva koulutuspohja, sekä kyky strategiseen johtamiseen ja uudistamiseen. Pekka Virta aloitti Raumalla uudistusprosessin, jonka hän ajoi tinkimättä läpi yhdessä Sahlstedtin kanssa. Samalla Sahlstedt piti huolen siitä, että valmentajan oma visio ja seuran tavoitteet saadaan yhdistettyä. Virran osaaminen, intohimo ja kokemus näkyivät hienolla tavalla finaalisarjassa, kun Lukko käänsi kurssin avaustappion jälkeen, Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi sanoo.

Pelaajatarkkailussa ja -rekrytoinnissa Lukko on onnistunut edellä mainitun johtokaksikon aikana erinomaisesti. Myös ulkomailta tulleiden pelaajien kohdalla on Raumalla onnistuttu. Parhaimpina esimerkkeinä tästä toimivat SM-liigan tämän kauden paras puolustaja Robin Press ja pistepörssin voittanut Daniel Audette.

– Yksi hyvä esimerkki pelaajien hankkimisesta on myös NHL:ään kesken kauden lähteneen Ville Heinolan tilalle värvätty Thomas Gregoire, joka osoittautui äärimmäisen tärkeäksi puolustajaksi joukkueelle, Juujärvi näkee.

Juniorityössäkin oikeat henkilöt on löydetty oikeille paikoille.

– Junioripuolella Timo Elo tekee todella hyvää työtä ja rakentaa Lukolla hienoa tulevaisuutta. Siitä komeana esimerkkinä toimii A-nuorten Suomen mestaruus, Juujärvi sanoo

Pitkäjännitteinen työ

Lukon mestarijoukkueen kapteeni on Heikki Liedes, joka on kulkenut pitkän ja määrätietoisen työn saavuttaakseen paikkansa. Hän on Pekka Virran koulima ja opettama pelaaja, josta valmennus kasvatti esimerkillisen pelaajan monen vuoden työn jälkeen. Matkalle mahtui vaikeitakin vaiheita.

Raumalle on haalittu runkopelaajia, joihin voi tiukimmissakin paikoissa luottaa. Sama pätee koko valmennusryhmään.

TPS:n päävalmentaja Raimo Helminen onnittelee Lukon kapteenia Heikki Liedestä. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Pitkäjännitteinen työ on yksi Lukon nykyisen strategian pääperiaatteita. Kauan odotettu toinen Suomen mestaruus oli neljän vuoden projektin tulos. Nyt päävalmentaja Virta jättää Lukon, mutta Juujärvi ei näe sen vaikuttavan negatiivisesti seuran strategiaan. Kaikki on ennalta tarkasti suunniteltua. Marko Virtanen tulee Lukon A-nuorten valmentajan paikalta seuravaaksi edustusjoukkueen päävalmentajaksi. Tämä on tiedetty jo pitkään.

– Kaikki etenee Lukon suunnitelman mukaisesti. Myöskään pelaajien siirrot eivät heilauta isoa kuvaa. Urheilussa harvoin jaetaan pikavoittoja, Juujärvi sanoo.

Paras joukkue

Juujärven mielestä Lukko oli ylivoimaisesti sitoutunein joukkue tämän kauden SM-liigassa.

– Tätä joukkuetta ei muisteta yhdestä johtavasta pelaajasta, vaan se muistetaan joukkueesta, jossa jokainen pelaaja löi oman huippuosaamisensa koko kollektiivin käyttöön.

Tinkimätön työmoraali, pelitavan uskollinen noudattaminen, ammattimainen valmistautuminen otteluihin ja siitä seuraava suoritustaso, joka ei notkahtanut missään vaiheessa kautta, ovat asiantuntijan mukaan ne palaset, joista rakentui tämän kauden paras SM-liigajoukkue.

Raumalaisten ryhmässä ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä. Ja jokainen hyväksyi mukisematta roolinsa.

– Oli ihailtavaa nähdä joukkueen kyky tukea kanssapelaajia vaikeilla hetkiä. Halu tehdä joukkuekavereista parempia näkyi selvästi, Juujärvi sanoo.

Esimerkiksi hän nostaa Daniel Audetten pelaamisen pudotuspeleissä. Pistepörssin voittaja ei tehnyt ratkaisupeleissä yhtään maalia, mutta kuului silti joukkueen ehdottomaan eliittiin, kun tärkeimpiä pelejä pelattiin

– Ja tietysti kokeneen Toni Koiviston sitoutuminen omaan rooliinsa, joka oli välillä 13. hyökkääjä, oli ihailtavaa katsottavaa. On ehkä väärin nostaa yksittäisiä pelaajia Lukosta yli muiden, sillä jokainen heistä sitoutui niin vahvasti joukkueseen, mutta kapteeni Liedes ja Koivisto on silti tässä yhteydessä mainittava.

Henkinen kantti

Juujärvi korostaa Lukon menestyksen yhtenä isona tekijänä yhteisöllisyyden merkitystä. Se punnitaan aina kaikkein vaikeimmilla hetkillä. Välieräsarjassa Tapparaa vastaan Lukko oli välillä vaikeuksissa.

– Tappara-sarjan kriittiset hetket alleviivasivat sitä henkistä kasvua, joka Lukosta huokui. Ja henkisen kantin kestävyydessä korostuu selvästi päävalmentajan merkitys. Virran rauhoittava ja luottamusta huokunut johtajuus oli juuri sitä, mitä jokainen mestarijoukkue tarvitsee.

Lukon henkinen kantti riitti mestaruuteen asti. Kuva: Lehtikuva

– Voittamaan oppii vain voittamalla, ja yllättävä johtoasemien menetys ja niistä nouseminen kielii henkisistä kasvutarinasta, Juujärvi sanoo.

Hänen mukaansa henkiseen kestävyyteen liittyi merkittävästi myös menestyksen jano. Virta ei ollut koskaan voittanut aiemmin mestaruutta. Lukon edellisestä ja ainoasta Suomen mestaruudesta ehti kulua ennen tätä kevättä peräti 58 vuotta, joten halu voittaa oli sekä valmentajalla että seuralla äärimmäisen kova. Menestymisestä ei silti tullut taakkaa, vaan henkinen kantti kesti.

– Lukosta näki sen hienon piirteen, että kaikki ymmärsivät mestaruuden voittamisen olevan ainutkertainen mahdollisuus, ei pakko, Juujärvi analysoi.

Kokonaisvaltainen ja voittava pelitapa

Raumalaiset olivat kauden alusta asti kilpailijoitaan edellä pelitavallisesti.

– Lukko pelasi modernia, luistelu- ja kamppailuvoimaista kiekkokontrollijääkiekkoa, johon yhdistyi tiiviis viisikkopuolustaminen, Juujärvi kertoo.

Yksikään joukkue ei kauden aikana voi kuitenkaan edetä voitosta voittoon ilman vaikeuksia. Iso merkitys on sillä, kuinka pelillisiin haasteisiin ja yllättäviin tilanteisiin suhtaudutaan.

– Monesti voittavan joukkueen pelitavallinen mittari on kyky reagoida epäonnistuneisiin tilanteisiin, jotka eivät mene suunnitelman mukaisesti, Juujärvi muistuttaa.

Ylivoimaisia vaikeuksia Virran johtama joukkue ei kauden mittaan kohdannut. Lukko oli käytännössä kaikessa muita seuroja pelillisesti edellä.

– Lukko voitti luisteluvoimassa kaikki muut joukkueet. Virran pelitavasta löytyi niitä elementtejä, joilla pystyy määrittämään pelin virtauksen haluamallaan tavalla. Virta osaa yhdistää suomalaisen huippukiekon tärkeimmät suuntaukset – pelin rytmittämisen ja tiiviin viisikkopelin, eli yhteistyön jääkiekon – omalla ainutlaatuisella tavallaan. Innovatiivisesti, mutta kansainväliset mittarit täyttävällä tavalla, Juujärvi kehuu.

Lue myös:

Kommentti: Lukon mestaruusjuhlat palauttivat mieleen kohtaamisen Pekka Virran kanssa – kyyneleitä oli vaikea pidätellä

Pudotuspelien arvokkain pelaaja Eetu Koivistoinen herkistyi haastattelussa – paljasti Pekka Virran viisaiden sanojen merkityksen

Kultaa tuli! Rauman Lukon vuosikymmenien odotus on päättynyt – dramaattisen toisen erän salamamaalit ratkaisivat mestaruuden

Hurjaa kuvamateriaalia Rauman keskustasta – hullaantuneet kiekkofanit toimivat vastoin poliisin ohjeita ja sekosivat Suomen mestaruudesta