Hyppää sisältöön

Kun Teemu Pukki loukkasi nilkkansa, apu löytyi kovia kokeneesta Huuhkajat-pelikaverista – Joel Pohjanpalo luottaa, että hänen kärkiparinsa on kunnossa EM-kisoissa

Joel Pohjanpalon nilkkavammoille löytyi hopeareunus, kun hän pystyi auttamaan Teemu Pukkia vastaavan loukkaantumisen kanssa. Loukkaantumiset eivät ole saaneet Pohjanpaloa luopumaan suoraviivaisesta pelityylistään, vaan tämä janoaa maaleja kovissa peleissä.

Teemu Pukki (vas.) huilaa nilkkavamman vuoksi. Pukki haki apua samaan tapaan kovia kokeneelta Joel Pohjanpalolta (oik.). Kuva: EPA

Suomi odottaa kuumeisesti vajaan kuukauden päästä alkavia jalkapallon miesten EM-kisoja. Jalkapalloihmiset eivät ole ainoita intoilijoita, sillä Huuhkajien pelaajilla odotus kasvaa päivä päivältä.

Niin myös Saksassa 1. FC Union Berlinissä Bundesliiga-kauden viimeisiä pelejä tahkoavalla hyökkääjä Joel Pohjanpalolla.

– Ihan huikea fiilis. Juttelin juuri tuossa pelimatkalla Lukas Hradeckyn kanssa puhelimessa, että tätä odottaa kuin pikkulapsi joulua. Tämä on iso asia paitsi meille pelaajille, myös kaikille suomalaisille futisfaneille, Pohjanpalo hehkuttaa Yle Urheilulle.

Vaikka ilmassa on jännitystä ja Huuhkajien ihka ensimmäisten arvokisojen myötä täysin uutta, ei maajoukkueessa pelätä ylilatausta. Pohjanpalo uskoo, että Suomen joukkue osaa pitää tunteensa kurissa, vaikka monelle EM-kisat ovat uran kruunu.

– Kaikki ovat ammattilaisia. Näen tämän paineen vain positiivisena asiana. Pitää mennä vain kentälle ja näyttää parasta osaamista.

Suomen pelaajien itseluottamus on kasvanut menestyksen myötä. Positiiviset tulokset aina Kansojen liigasta karsintarupeamiin saakka ovat valaneet ryhmälle vahvan luottamuksen omiin kykyihinsä. Itseluottamusta uhkuvalla Pohjanpalolla on vahva usko omiinsa.

– Emme lähde kentälle kumartelemaan kenellekään. Emme ole turhaan kisoihin päässeet vaan ihan omilla avuillamme. Olemme osoittaneet, että meillä on vaarallinen joukkue, jota vastaan ei ole helppo pelata. Olemme kaataneet kovia maita kuten Ranska, nälkäinen hyökkääjä perustelee.

Pukki pyysi apua

Huuhkajissa Pohjanpalon hyökkääjäpartnerina pelaava Teemu Pukki joutuu huilaamaan kisojen korville saakka. Pukki kärsii oikean nilkan nivelsidevammasta.

Runsaasti nilkan ja jalan alueen vammoista urallaan kärsinyt Pohjanpalo antoi välittömästi Pukille vertaisapua.

– "Teme" soitti minulle heti sen jälkeen kun hän kuuli loukkaantumisensa laadusta. Hän tietää, että minulla on ollut urallani aika monta nilkkavaivaa. Sitä myötä minulla on aika monta spesialistia tarjota niihin ja omaa konsultointia.

– Totta kai nämä säikäyttävät, mutta en itse näe mitään syytä, miksi Teemu ei olisi kunnossa kisoissa. Kaikki näyttää minulle siltä, että hän on.

Vaikka 26-vuotias hyökkääjä on kärsinyt useamman loukkaantumisen urallaan, ei se ole vaikuttanut hänen pelityyliinsä. Pohjanpalo vannottaa, ettei loukkaantumista varomalla tai pelkäämällä pelasta mitään ennakkoon, päinvastoin.

– Jos sitä alkaa miettimään liikaa, niin yleensä se loukkaantuminen tuleekin. Kun alkaa varomaan, niin se tuppaa osumaan kohdalle, hän toteaa napakasti.

Nykyisin Pohjanpalo kertoo kuulostelevansa treenatessaan ja valmistautuessaa peleihin aktiivisesti kroppaansa. Tarkoituksena on taata kunnon säilyminen läpi viimeisten kahden kovan Bundesliiga-kamppailun.

– Silloin ei tarvitse lähteä yrittämään mitään tyhmää tai ylirohkeaa, varsinkaan näissä viimeisissä otteluissa. Kuitenkin kun kentälle mennään, niin sinne jätetään sata prosenttia itsestä. Jos jotain sattuu, niin se kuuluu lajiin.

Aika tehdä maaleja

Pohjanpalolla on edessään kautensa kovimmat kamppailut. Union Berlinillä on jäljellä kaksi elintärkeää ottelua Bundesliigassa, kun se metsästää seuran ensimmäistä pääsarjasta saalistettua europelipaikkaa. EM-kisat kruunaavat hyökkääjän kauden.

Maaleja janoava Pohjanpalo on saanut loukkaantumisistaan toivuttuaan viimein tuulta siipiensä alle. Hyökkääjä pyssytti ensin maajoukkueen harjoitusottelussa Sveitsiä vastaan kaksi osumaa. Tämän jälkeen Bundesliigassa syntyi alle kahdessakymmenessä minuutissa hattutemppu Werder Bremeniä vastaan.

Joel Pohjanpalolla oli kavereita Werder Bremen-ottelussa Kuva: Getty Images

Maalit maistuvat, mutta erityisesti myös joukkueen menestys, varsinkin EM-kisoissa.

– Totta kai haluan tehdä maaleja myös EM-kisoissa. Hyökkääjä elää isoista peleistä. Me lähdemme liikkeelle siitä, että voitamme matseja ja pääsemme jatkoon. Emme ole lähdössä kisoihin vain osallistumaan, me lähdemme palaamaan tuloksista, Pohjanpalo linjaa.

– Jos ja kun maalin kisoissa teen, niin arvostan sen tietysti urallani todella korkealle. Jos niin tapahtuu, niin se on varmasti upea hetki.

Paikat Huuhkajien avauskokoonpanossa ovat olleet Pohjanpalon osalta kortilla. Hyökkääjä tiedostaa, että hänen täytyy tarjota päävalmentaja Markku Kanervalle jokaisessa näytönpaikassaan syitä valintaan.

– Aina kun pelaaja pääsee maajoukkueeseen hän haluaa näyttää parastaan. Haluan aina olla avauskokoonpanossa ja en voi millään kieltää, ettenkö olisi ollut pettynyt kun en aloittanut kumpaakaan MM-karsintaottelua. Tulee tarve näyttää, kun on ollut johonkin otteluun "Rivelle" se "väärä" valinta avauskokoonpanoon, hän arvioi.

Lue myös:

.
.