Hyppää sisältöön

Tuhansien mahdollisuuksien laji

Olit sitten penkkiurheilija tai tuleva skeittimestari, näin pääset alkuun!

Skeittipuistot ovat yleensä avoimia kaikille. Alkuun pääsee parhaiten kokeneempien harrastajien, kuten Antti Niemiahon ja Kukka Suviojan seurassa.

Itselle sopivan skeittilaudan löytää kokeilemalla. Kapea lautaosa eli dekki on yleensä helpompi käsitellä kuin leveämpi. Renkaat kiinnitetään dekkiin metallisilla trukeilla.

Skeitata voi kaikkialla missä se ei ole kiellettyä. Kilpailuja järjestetään useimmiten streeteillä, parkeissa sekä pooleilla.

Street on hyvin monipuolinen ja voi sisältää mm. tasamaata, portaita, reilejä eli kaiteita, kurbeja eli esim. reunakivetyksiä sekä pieniä heittoja.

Tyylejä etenemiseen on monia. Esimerkiksi slideissa liu’untaan käytetään laudan etupäätä eli nosea, takapäätä eli tailia tai laudan keskiosaa. Tässä nollie frontside lipslide reilinä toimivaan penkin selkänojaan.

Siinä missä streetin pohja on lähtökohtaisesti katumaisen tasainen, on parkeissa ja pooleilla enemmän kaaria sekä uima-altaista haettuja muotoja.

Ensimmäisenä temppuna kannattaa opetella ollie, josta voi varioida lähes rajattomasti erilaisia versioita. Perusolliessa painetaan laudan takaosa eli taili ilmaan ja sen jälkeen etujalkaa työnnetään kohti laudan etuosaa eli nosea, jolloin lauta nousee ilmaan.

Yksi ollien variaatioista on nose ollie eli nollie. Siinä lauta pompautetaan etujalalla ilmaan. Tässä nollie kaaressa.

Kuuluisa frontside ollie on puolestaan liike, jossa tehdään normaalin ollie-hypyn lisäksi 180 asteen eli puolen kierroksen käännös edestä taakse.

Ollien voi tehdä melkeimpä missä vain. Tässä mennään gäbin eli välin tai aukon yli.

Frontside ollien vastakohta on huomattavasti vaikeampi backside ollie, jossa käännytään 180 astetta selän suuntaan.

Yksi usein kuultava skeittitermi on poppaaminen. Poppaamiseksi kutsutaan hetkeä jolloin jalka, lauta ja maa kohtaavat.

Kuten ollie, on iso osa skeittitempuista jollain lailla pyöriviä. Flipeissä lauta pyörii pituusakselin ympäri ja jos kuulet sanan shove-it, tarkoittaa se laudan pyörimistä vaakatasossa.

Lip trickeiksi kutsutaan puolestaan ramppien tai poolien reunoilla paikallaan tehtäviä temppuja.

Temput, joissa otetaan laudan jostain kohtaa kädellä kiinni, ovat grabeja.

Kas näin, kuten tässä melon grab kornerista. Melon grab tunnetaan myös nimellä mellakka, eli tässä menossa mellakka kornerista.

Tässä oli skeitin aakkosten pikakurssi. Nyt ei muuta kuin nauttimaan!

Skeittauksen SM-kisat Yle Areenassa perjantaina ja lauantaina. Lähetys TV2:ssa klo 18.00–19.05.

Tekijät

ToimittajaAlexandra Kral-Leszczynski
KuvaajaTomi Hänninen
Videoiden skeittaajat ja asiantuntijatAntti Niemiaho sekä Kukka Suvioja HELride Collectivesta