1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. moukarinheitto

Tekeekö raisiolaisesta hiekkamontusta ponnistava superlupaus historiaa tänä kesänä? Suomi on lähellä ällistyttävää yleisurheilusaavutusta

Maailman paras 18-vuotias naismoukarinheittäjä Silja Kosonen on iloinen, kun moukarinheitto on saanut uutta nostetta Suomessa. Lauantaina kisakauden avaavan Kososen tavoite on rikkoa vuonna 2005 heitetty nuorten maailmanennätys.

Moukarinheittäjä Silja Kosonen on parantanut ennätystään roimasti. Kuva: Marko Ekström

– Se motivoi, kun haluaa olla maailman paras.

Moukarinheiton Suomen ennätysnaisen Silja Kososen motivaation lähde pitää ottaa tosissaan.

Joulukuussa 18 vuotta täyttänyt Kosonen on jo ikäluokkaansa maailman paras. Viime kesän paras heitto 71,34 oli peräti viisi metriä parempi nuorten tilastokakkosta.

Läpimurtokesän jälkeen Kososen kehitys on jatkunut nousujohteisena. Maaliskuussa Kosonen heitti lumen keskellä Kaustisella Suomen ennätyksen 72,44.

– Silloin oli niin paljon intoa päästä kisaamaan. Se oli rento heitto, jossa ei ollut mitään ylimääräistä. Olen heittänyt talvisin moukaria jo lapsena, Kosonen avaa SE-tulosta.

"Miten olen jo päässyt näin huipulle?"

Hirmukaaret ovat muuttaneet lukiolaisen elämän. Yhteydenottopyyntöjen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti.

– Onhan tämä hullua. Aika harva on moukarinheitossa 18-vuotiaana näin korkealla. Välillä pistää mietityttämään, miten olen jo päässyt näin huipulle? Tiedostan silti, että paljon on eteenpäin mentävää.

Resepti hyviin heittoihin on Kososen mukaan silti yksinkertainen: hyvä harjoitusympäristö, hyvä valmentaja ja kova motivaatio. Jani Pihkanen on valmentanut Raisiossa asuvaa Kososta vuodesta 2018 lähtien.

– Rakastan kisaamista niin paljon. Aina odotan, että pääsen kisaamaan. Se palkitsee, Kosonen avaa huippu-urheilijan mielenmaisemaansa.

Kososella on moukarinheittäjälle monipuolinen yleisurheilutausta. Lajeihin kuului aiemmin pikamatkoja hyppylajeihin asti. Viime kesänä Kosonen kisasi kaikkia heittolajeja.

"Nyt kulkee hyvin"

Kososen varsinainen harjoituspaikka sijaitsee raisiolaisessa hiekkamontussa. Ympäristö on karu: pelkkää savea ja hiekkaa. Metsän takaa pilkistää rakennustyömaan teline.

Kun moukari osuu hiekkaan, raskas kolaus kantautuu kauas asti.

Pääset katsomaan Kososen treenipaikan alla olevasta videosta tai tästä linkistä.

Ensi kesänä Kosonen pääsee kuitenkin harjoittelemaan vihreämmässä ympäristössä.

– Istutimme tänne harjoituspaikalle siemeniä. Heitimme saven päälle apilaa ja niittykukkaa. Olisi nättiä, jos saisimme pientä kukkaa valliin, Kosonen kertoo.

Kosonen kertoo kunnon olevan kohdillaan kisakauden kynnyksellä, vaikka kevään ylioppilaskirjoitusten aikana treenimäärä väheni.

– Sen jälkeen treenejä on ollut enemmän ja nyt kulkee hyvin. Ennen kisakautta punttitreeniä kevennetään ja heittomäärät vähenevät.

Moukarinheiton vastapainona Kosonen seuraa formula ykkösiä. Innostus F1-maailmaan alkoi Youtube-videoiden kautta viime vuonna. Nyt Kosonen haluaa katsoa kaikki osakilpailut.

Kososen suosikkitalli on McLaren. Suosikkikuski on McLarenin Lando Norris, joka on Kososen tavoin noussut huipulle nuorena.

– Norris on sympaattinen, hauska ja jo todella menestynyt, Kosonen hehkuttaa.

Jani Pihkanen antaa ohjeita Silja Kososelle. Kuva: Marko Ekström

Moukarin uusi nousu

Kososen kauden pääkisa on Tokion olympialaisissa. Hän ei ole asettanut Tokioon sijoitustavoitteita. Pelkästään olympialaisiin osallistuminen on tärkeintä.

– Meiningin pitää pysyä rentona. Ei minulla ole sijoitustavoitetta mietittynä.

Kesän tulostavoite on konkreettisempi. Vuodesta 2005 naisten moukarinheiton nuorten maailmanennätystä on pitänyt nimissään Kiinan Zhang Wenxiu, jonka ME on 73,24. Kosonen on tuloksesta vain 80 sentin päässä.

– Toivottavasti se menee rikki. Uskon, että siihen on rahkeita, Kosonen sanoo.

Ennätyksen rikkominen olisi ällistyttävä temppu: Kosonen ja Olli-Pekka Karjalainen pitäisivät silloin nimissään moukarin alle 20-vuotiaiden ME-tuloksia.

Onko Suomesta tulossa moukarimaa laskusuunnassa olevan keihäänheiton sijaan?

Viime kesänä Kososen kanssa kisasi tasaväkisesti Krista Tervo. Miehissä Aaron Kangas paukutti moukarin 79 metriin ja Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi.

Olli-Pekka Karjalaisen ja David Söderbergin jättämä aukko on täytetty nopeasti. Suomella on tällä hetkellä useita moukarinheittäjiä, jotka ovat tulevaisuudessa potentiaalisia mitalitoivoja arvokisoissa.

Kosonen on huomannut, että hyvät moukarikaaret ovat näkyneet Suomen yleisurheilukansassa. Kiinnostunut on noussut.

Näin ei ole aina ollut.

Uransa jo lopettanut moukarinainen Merja Korpela on kertonut Yle Urheilulle, kuinka huono tilanne oli naisten moukarissa 2000-luvun alussa. Moukarikisat järjestettiin Suomessa stadionin ulkopuolella, eikä lajia arvostettu.

20 vuotta myöhemmin tilanne on toisenlainen.

– Ihmiset ovat ruvenneet ottamaan selvää moukarinheitosta. Sen huomaa kisoissa, että laji on alkanut kiinnostamaan. Se on hienoa, Kosonen intoilee.

Edit: Nuorten ME on vuodelta 2005, ei vuodelta 1986.

Lue myös:

Raitanen ja Blomqvist maastomestareiksi – 14-vuotias Peltola säväytti

Hautalan perheen juoksukipinä syttyi hölkkäkisoissa – isän opeilla kaikki pojat ovat jo juosseet Suomen maajoukkuepaidassa

Therese Johaug kovassa lyönnissä 10 000 metrillä – jäi Tokion olympiarajasta